to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:49 | 21.06.2017

Διεθνή

Βρετανία: Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την «μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για το Brexit»

Η κυβέρνηση της Βρετανίας παρουσίασε σήμερα ένα «ευρύ πρόγραμμα» και είναι πεπεισμένη πως το κοινοβούλιο θα το στηρίξει, δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά την παρουσίαση της αποδυναμωμένης κυβερνητικής ατζέντας από την εξασθενημένη πρωθυπουργό.


«Προωθούμε ένα ευρύ πρόγραμμα για την κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι είναι καλό πρόγραμμα για την κυβέρνηση, πιστεύουμε πως είναι ένα πρόγραμμα ... που μπορεί να στηρίξει ολόκληρη η βουλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Η πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως οι εκλογές δεν έφεραν το αποτέλεσμα στο οποίο ελπίζαμε και πως θα σκεφτούμε τους λόγους γι' αυτό και θα κυβερνήσουμε με ταπεινότητα προς το εθνικό συμφέρον και πιστεύω πως αυτό μπορείτε να το δείτε σε όσα προωθήσαμε σήμερα».

Αποδυναμωμένη από την απώλεια της αυτοδυναμίας στις πρόσφατες εκλογές και χωρίς να έχει εξασφαλίσει ακόμη κυβερνητική συμφωνία με το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε ότι θα επιδιώξει την «μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση» για το Brexit συνεργαζόμενη με το κοινοβούλιο, τις αρχές των συνιστωσών του Ηνωμένου Βασιλείου, τις επιχειρήσεις και άλλους παράγοντες.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ανέγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων δίνοντας την εξής διαβεβαίωση: «Προτεραιότητα της κυβέρνησής μου είναι η διασφάλιση της καλύτερης δυνατής συμφωνίας κατά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Κατά πρώτον, πρέπει να φέρουμε εις πέρας το Brexit. Αυτό σημαίνει να επιτύχουμε μία συμφωνία η οποία θα υπηρετεί το αποτέλεσμα του περυσινού δημοψηφίσματος κατά τρόπον ώστε να εξασφαλίζει την μεγαλύτερη δημόσια υποστήριξη».

Η Τερέζα Μέι παρουσίασε επίσης το εξ οκτώ άρθρων νομοθετικό σχέδιο για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και έχει ως στόχο την κατάργηση του Νομοθετικού Κώδικα του 1972 ο οποίος είχε ενσωματώσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο βρετανικό δίκαιο και την δημιουργία νέων ρυθμιστικών κανόνων για το εμπόριο, την μετανάστευση, την αλιεία ή την γεωργία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας εξαίρεσε τα πιο αμφιλεγόμενα κοινωνικά μέτρα από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Μεταξύ των μέτρων αυτών περιλαμβάνεται η πρόθεση, η οποία υπήρχε, ωστόσο, στο προεκλογικό της πρόγραμμα, κατάργησης των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία και της χρηματοδότησης της ιατρικής περίθαλψης των ηλικιωμένων προσώπων μέσω της εκποίησης περιουσιακών τους στοιχείων μετά θάνατον, που ονομάσθηκε «dementia tax».

Από τις προγραμματικές δηλώσεις εξαιρέθηκε επίσης η προεκλογική της πρόταση για την άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού της αλεπούς.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως μερικές πολιτικές δεν αναφέρθηκαν στην ομιλία της Βασίλισσας, όμως η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη σε τέτοιες πολιτικές.

Εξάλλου πηγή στο βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) δήλωσε στο Ρόιτερς πως οι συνομιλίες ανάμεσα στους Συντηρητικούς της Μέι και το DUP για την κοινοβουλευτική στήριξη της κυβέρνησης συνεχίζονται, όμως «δεν φαίνεται πιθανή» η επίτευξη μιας συμφωνίας αυτή την εβδομάδα.

Η Μέι προσπαθεί να εξασφαλίσει τη στήριξη των 10 βουλευτών του DUP αφότου απέτυχε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)