to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:33 | 13.04.2021

Κοινωνία

Υπό κατάληψη η πρυτανεία ΑΠΘ - «Πρεμιέρα» την Πέμπτη για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Σε αποκλεισμό της πρυτανείας έχουν προχωρήσει φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για το νόμο Κεραμέως και την εγκατάσταση αστυνομικών στα Πανεπιστήμια - Ανατροπή του ν. Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη ζητούν και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς και οι υπ. διδάκτορες του ΑΠΘ


Σε κατάληψη και αποκλεισμό της πρυτανείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης προχώρησαν το πρωί φοιτητικοί σύλλογοι.

Εδώ και δύο μήνες οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΑΠΘ βρίσκονται στους δρόμους αλλά και στους χώρους του επανοικειοποιημένου ΑΠΘ, προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως- Χρυσοχοϊδη και να μην μετατραπεί το πανεπιστήμιο σε ένα αποστειρωμένο περιφρουρημένο εργαστήριο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Γενικές συνελεύσεις, εκδηλώσεις και διά ζώσης αντι-μαθήματα πραγματοποιούνται εδώ και καιρό σε μια σειρά από σχολές του ΑΠΘ στην προσπάθεια των φοιτητών να επανοικειοποιηθούν τις σχολές τους, από τις οποίες απουσιάζουν περισσότερο από έναν χρόνο λόγω της πανδημίας. 

Την Δευτέρα το μεσημέρι, φοιτητές και φοιτήτριες πέντε φοιτητικών συλλόγων (Μαθηματικού, Φυσικού, Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Επιστημών και Γεωλογικού), οι σχολές των οποίων τελούν υπό κατάληψη, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στην κατειλημμένη Σχολική Θετικών Επιστημών για να μιλήσουν για ζητήματα που είτε αποσιωπούνται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ είτε σκοπίμως παρουσιάζονται ελλιπώς. Κάλεσαν ακόμη σε αποκλεισμό του campus στις 15 Απρίλη, μετατροπή των καταλήψεων σε κέντρα αγώνα και σε παρουσία φοιτητών-τριών σε όλη την πανεπιστημιούπολη.

Η επόμενη κίνησή τους θα είναι να ενημερώσουν για το νόμο Κεραμέως και την απαράδεκτη απόφαση για εγκατάσταση αστυνομικών μέσα στα Πανεπιστήμια, τους πολίτες στις 12 το μεσημέρι. Στην ενημέρωση θα συμμετάσχουν φοιτητές και εργαζόμενοι από το ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ και το ΔΙΠΑΕ

Όπως αναφέρουν οι φοιτητές «ανοίγουμε το πανεπιστήμιο στον λαό, στα εργατικά σωματεία και τη νεολαία αποκλείοντας το από τις δυνάμεις καταστολής και τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης. Το μήνυμα που στέλνεται είναι ηχηρό: η καταστολή δεν θα περάσει. Στα όνειρα των φοιτητών και του λαού δεν χωράει η βία και η καταστολή. Ο αγώνας για ανοιχτές σχολές και μη εφαρμογή του νόμου έως την τελική του ανατροπή συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Ο αγώνας των φοιτητών είναι δίκαιος και θα νικήσει», καταλήγουν.

Υπό κατάληψη βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από χθες το πρωί. 

Οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ ζήτησαν από τα μέλη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού που προσήλθαν να αποχωρήσουν και να μην μπουν στο κτίριο όσες ώρες θα διαρκέσει η κατάληψη, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Αιτήματα της κατάληψης, μεταξύ άλλων, είναι η «αθώωση όλων των συλληφθέντων ατόμων από τις δράσεις/κινητοποιήσεις κατά του νέου νόμου, το άνοιγμα ων φοιτητικών εστιών του ΠΑΜΑΚ και το άνοιγμα των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Πρώτη Ανοιχτή Συνέλευση Συντονισμού Συλλόγων Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υπ. Διδακτόρων/ισσων ΑΠΘ

Σε μια εκρηκτική συγκυρία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Σάββατο 10/4 πραγματοποιήσαμε μια μεγάλη ανοιχτή συνέλευση συντονισμού με τη συμμετοχή πλήθους συναδέλφων/ισσών φοιτητ(ρι)ών μεταπτυχιακών και υπ. διδακτόρων/ισσών. Μέλη τριών ενεργών σύλλογων, του ΕΣΜΦΥΔ Πολ. Επ., του ΣΜΦΥΔ ΠΤΔΕ, του ΣΜΦΥΔ Γεωλογίας, μέλη τριών υπό διαμόρφωση σύλλογων και δεκάδες συναδέλφισσες/οι συζητήσαμε τα κοινά μας προβλήματα, μοιραστήκαμε εμπειρίες αγώνα, καταλήξαμε σε συλλογικά συμπεράσματα κι αρχίσαμε να σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματά μας.

      Τα πανεπιστήμια είναι πάνω από ένα χρόνο κλειστά με τις ευθύνες να βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση, που εμμονικά αρνείται να πάρει μέτρα ενίσχυσης του συστήματος υγείας, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία. Αντιθέτως, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση έφερε και ψήφισε το Νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Ο αντιδραστικός αυτός νόμος αποτελεί τομή στην κατασταλτική/πειθαρχική κρατική διαχείριση της τριτοβάθμιας και δίνει συνέχεια στην υποβάθμιση του Δημόσιου, Δωρεάν, Μαζικού χαρακτήρα του Πανεπιστημίου (Νόμοι Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλου, Γαβρόγλου).

      Όλα τα μέρη της ακαδημαϊκής κοινότητας έχουν πάρει θέση ενάντια στον επικίνδυνο νόμο, αυτό όμως που σήμερα κρίνεται είναι η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων για την κατάργησή του και το παράλληλο μπλοκάρισμα της εφαρμογής του. Στο ΑΠΘ το προηγούμενο διάστημα η σύγκρουση του φοιτητικού κινήματος και των μαχόμενων κομματιών της ακαδημαϊκής κοινότητας με την κυβέρνηση έλαβε εξαιρετικά οξυμένα χαρακτηριστικά. Οι δύο εισβολές των δυνάμεων καταστολής στο campus, που συνοδεύτηκαν από εξοργιστικές εικόνες αστυνομικής βίας και αδικαιολόγητες συλλήψεις φοιτητ(ρι)ών, πήραν απάντηση με μαζικότατες πορείες στο κέντρο της πόλης, επανοικειοποίηση του πανεπιστημιακού χώρου -που σφύζει πλέον από ζωή- μαζικές συνελεύσεις, αντι-μαθήματα αλλά και πολύμορφες δράσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα παρατηρήσαμε με χαρά και αισιοδοξία, κινητικότητα εντός των σχολών σε μία ζώνη μέχρι τώρα «αόρατη», σε εκείνη που ανήκουμε και εμείς δηλαδή των μεταπτυχιακών φοιτητ(ρι)ών και υποψηφίων διδακτόρων/ισσών. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τους όρους σπουδών και εργασίας μας διαρκώς να δυσχεραίνουν. Το ένα μετά το άλλο τα τμήματα όριζαν δίδακτρα στα ΠΜΣ, περιορίζοντας σημαντικά το εύρος των κοινωνικών ομάδων που θα μπορούσαν να σπουδάσουν σε αυτά. Την ίδια στιγμή οι υπ. διδάκτορες/ισσες είτε δουλεύουν χωρίς μισθό και δικαιώματα, είτε παράγουν έρευνα για την αγορά ή/και το στρατό. Σε κάθε περίπτωση η έρευνα ως επί το πλείστον δεν προσανατολίζεται στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

      Το τελευταίο διάστημα με αφορμή το ν. 4777/2021 εκτυλίσσεται στη τριτοβάθμια ένας μεγάλος αγώνας από τους ΦΣ,, τους ΣΜΦΥΔ και τους συλλόγους εργαζόμενων (διοικητικών, καθηγητ(ρι)ών, προσωπικό σε μέριμνα και καθαριότητα, κα). Σε αυτόν τον αγώνα κρίνουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να στηριχθούν οι δράσεις των υπαρχόντων συλλόγων (Μεταπτυχιακων και υπ. διδακτορικων/ισσων), να διαμορφωθεί ο αναγκαίος χώρος για την επικοινώνηση των καθημερινών ζητημάτων των συναδελφισσών, καθώς και να υπάρξει αλληλοβοήθεια και σύμπραξη για την επανασύσταση ή τη δημιουργία συλλόγων σε τμήματα στα οποία είναι για χρόνια ανενεργοί ή δεν έχουν ιδρυθεί μέχρι σήμερα.

      Καλούμε τους Συλλόγους ΜΦΥΔ και όλες/ους τους/ις συναδέλφους/ισσες μεταπτυχιακούς και υπ. διδάκτορες/ισσες στη δεύτερη ανοιχτή συνέλευση συντονισμού, την Κυριακή 18/04 στις 12:00 στα γρασίδια Φιλοσοφικής. Στις μάχες που έχουμε μπροστά μας η κοινή συμπόρευση είναι αναγκαία προκειμένου να πετύχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα. Μέχρι τώρα οι όροι με τους οποίους λειτουργούσαμε στους χώρους σπουδών κι εργασίας μας καθορίζονταν μονομερώς από άλλους. Ήρθε η σειρά μας να μπούμε στο παιχνίδι!

Αιτήματα αγώνα:

  • Ανατροπή του Νόμου 4777 Χρυσοχοΐδη, Κεραμέως! – Μπλοκάρισμα κάθε πτυχής του (πανεπιστημιακή αστυνομία, μέσα παρακολούθησης, πειθαρχικά, ελάχιστη βάση εισαγωγής, όριο φοίτησης κ.ά.)
  • Κατάργηση των Διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα / Απαλλαγή των Φοιτητ(ρι)ών από την καταβολή διδάκτρων μέσα στην πανδημία!
  • Παράταση της ισχύος των ακαδημαϊκών ταυτοτήτων
  • Επαναλειτουργία των σχολών μας, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας.
  • Μη μονιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης ως κύριας μορφής διδασκαλίας.
  • Άνοιγμα Βιβλιοθηκών και Αρχείων για την συνεχιση της ερευνητικής δραστηριότητας.
  • Μισθός και ασφάλιση για τους/τις Υπ. Διδάκτορες/ισσες, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού - οχι στις προκηρύξεις γαλέρας για μεταπτυχιακούς και υπ. διδάκτορες/ισσες.
  • Καμία διαγραφή Φοιτητ(ρι)ών σε καμιά βαθμίδα.
  • Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους και όλες — Έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες!

Επόμενη ανοιχτή συνέλευση: Κυριακή 18/4, 12:00 στα γρασίδια της Φιλοσοφικής

Ανακοίνωση BLOCO Θεσσαλονίκης για την πανελλαδική ημέρα δράσης των εργαζομένων στα πανεπιστήμια 

tags: ΑΠΘ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)