to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Υπό εξέλιξη νέες δοκιμές για τον καρκίνο

Επιστήμονες προγραμματίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων για να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν τον καρκίνο.


Ένα από τα πράγματα που κάνουν τον καρκίνο μια ύπουλη ασθένεια είναι ότι δεν αποτελεί κάποιου είδους εισβολέα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για τα δικά μας κύτταρα τα οποία στρέφονται εναντίον μας. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως το σώμα μας δεν τα εκλαμβάνεται ως απειλή. Τα τελευταία χρόνια ερευνητικές ομάδες σε διάφορα ινστιτούτα έχουν ξεκινήσει να προγραμματίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου προκειμένου να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν τον καρκίνο. Μέχρι στιγμής κλινικές δοκιμές σε περίπου 100 ασθενείς με λευχαιμία σε τελικό στάδιο, έχουν δείξει κάποια αποτελέσματα διαρκείας. Μία μοναδική θεραπεία κατάφερε να αναστείλει τον καρκίνο σε δύο από τους ασθενείς για τρία χρόνια και παραπάνω – μετά ότι και να προσπάθησαν απέτυχε. 

"Για να εφαρμοστεί η τεχνική σε παραπάνω είδη καρκίνων χρειάζεται να βρεθούν νέοι στόχοι για να επιτεθούμε", λέει ο Michel Sadelain, ανοσολόγος στο Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, ο οποίος είναι από τους πρωτοπόρους αυτής της προσέγγισης.

Διερευνητικές κλινικές δοκιμές σε καρκίνο των πνευμόνων και του προστάτη βρίσκονται υπό εξέλιξη.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

1.Αιχμαλωτίζουν Τ-λεμφοκύτταρα (το "οπλοστάσιο" του ανοσοποιητικού μας συστήματος) από το αίμα του ασθενούς με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ). 

2.Τροποποιούν γενετικά τα Τ-λεμφοκύτταρα στο να αντιλαμβάνονται πιο γρήγορα το μόριο CD19 , το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια των Β-λομφοκυττάρων και των καρκινικών κυττάρων που παράγονται από αυτά.

3.Εισάγουν στο σώμα του ασθενή τα τροποποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία μπορεί μετά να καταστρέψουν μετά τα κύτταρα με το  CD19- είτε είναι καρκινικά είτε όχι.

4.Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή με θεραπείες αντισωμάτων , αφού τα Β-λεμφοκύτταρα συνήθως παράγουν τα αντισώματα που χρειάζονται για την καταπολέμηση μια λοίμωξης.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)