to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:18 | 24.07.2015

Κοινωνία

Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Ρόδο και Εύβοια

Σε ύφεση βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο και Εύβοια, μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.


Παρασκευή 24/7

Σε ύφεση είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι πυρκαγιές στα Απόλλωνα Ρόδου και στην Άτταλη Ψαχνών στην Εύβοια.

Στο πύρινο μέτωπο στη Ρόδο παραμένουν 21 οχήματα της Πυροσβεστικής με 43 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 48 ατόμων, ενώ στην Εύβοια συνεχίζουν να επιχειρούν 22 οχήματα με 70 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 51 ατόμων.

Διαβάστε επίσης: Στάχτη 1.200 στρέμματα στη Σαμοθράκη

_______________________

Πέμπτη 23/7

22:15 Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες σε Ρόδο και Εύβοια, με τις πυρκαγιές να μαίνονται από το πρωί.

Ειδικότερα, στα Απόλλωνα της Ρόδου η φωτιά καίει πυκνό δάσος σε δύσβατο σημείο, χωρίς πάντως να απειλεί κατοικημένες περιοχές σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Στο σημείο πλέον επιχειρούσαν νωρίτερα 12 οχήματα με 24 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής από πέντε άτομα, καθώς και τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη μέχρι τη δύση του ηλίου.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες.

Από το λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να αναχωρήσουν 10 οχήματα με 40 πυροσβέστες, ενώ ένα C-130 με 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα θα μεταβεί από τη Θεσσαλονίκη στη Ρόδο.

Επιπλέον, στο νησί θα μεταβεί και ένα Super-Puma από την Ελευσίνα, με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Σε εξέλιξη είναι και η δασική πυρκαγιά στην Άτταλη Ψαχνών στην Εύβοια ενώ σημαντική είναι η δύναμη της πυροσβεστικής που επιχειρεί στην περιοχή.

Στο σημείο βρίσκονται 24 οχήματα με 64 πυροσβέστες, 51 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Λόγω της έκτασης της πυρκαγιάς εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους το χωριό Μακρυκάπα στο Δήμο Δυρσίων.

Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε το βράδυ της Πέμπτης η πυρκαγιά στη Σαμοθράκη.

Η φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Τετάρτης και έκαψε καλλιέργειες και ένα τοπικό δάσος.

Στο σημείο επιχειρούσαν 15 οχήματα της Πυροσβεστικής με 48 πυροσβέστες, καθώς και πεζοπόρο τμήμα 27 ατόμων.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού ενίσχυσαν δυνάμεις από την Αλεξανδρούπολη. 

18:10 Εκκενώθηκε  προληπτικά ο οικισμός Μακρυκάπα στα Ψαχνά Ευβοίας

Έπειτα από εντολή των τοπικών Αρχών λίγο μετά τις 18:00 εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός Μακρυκάπα καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι πυκνοί καπνοί έκαναν την κατάσταση πολύ δύσκολη.
Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να οριοθετήσουν τις φλόγες πριν νυχτώσει καθώς στη συνέχεια δεν θα μπορούν να συνδράμουν τα αεροσκάφη από αέρος.  Για την κατάσβεσή της επιχειρούν, αυτή την ώρα, 50 πυροσβέστες με 19 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 12 ατόμων και 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

(φωτο από το eviazoom.gr)

17:33 Ρόδος: Έκκληση από τον δήμαρχο να συνδράμουν όσοι πολίτες διαθέτουν μπουλντόζες και μεγάλα τρακτέρ

O δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, απεύθυνε έκκληση σε όσους πολίτες διαθέτουν μπουλντόζες και μεγάλα τρακτέρ, να σπεύσουν και να συνδράμουν τις δυνάμεις που βρίσκονται επί τόπου, ώστε να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες για να ανακόψουν την πυρκαγιά.

Η φωτιά αυτή την ώρα έχει ξεφύγει από το χωριό Λάερμα και κατευθύνεται στην αγροτική περιοχή του χωριού των Απολλώνων.

Για την κατάσβεσή της συνδράμουν, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις και τους εθελοντές, η Πυροσβεστική, ο Στρατός και από αέρος τρία ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο, ενώ αναμένεται ακόμη ένα.

Δραματική είναι και η περιγραφή που κάνει ο δήμαρχος, καθώς υπάρχουν εστίες σε πολλά σημεία, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης και εμπνέει ανησυχία.

Ειδικότερα αυτή τη στιγμή η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ από αγροτικές εκτάσεις, κοντά στο χωριό των Απολλώνων, και καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες να μην μπει στα χωράφια.

17:17 Καλύτερη η κατάσταση στο Δραγώγι Ηλείας - Το δύσβατο της περιοχής δυσκολεύει το έργο της Πυροσβεστικής στη Ρόδο - Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Άτταλη Ψαχνών στην Εύβοια

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στα Απόλλωνα Ρόδου, την Άτταλη Ψαχνών στην Εύβοια και στο Δραγώγιο του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Ηλείας, με το μέτωπο στην Ηλεία να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα. Αντίθετα, το δύσβατο της περιοχής κάνει ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της πυροσβεστικής στη Ρόδο.

Ειδικότερα, στα Απόλλωνα επιχειρούν 12 οχήματα με 24 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής από πέντε άτομα, τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Σημαντική είναι και η δύναμη της πυροσβεστικής που επιχειρεί στην Άτταλη Ψαχνών, στην Εύβοια. Στο σημείο βρίσκονται 19 οχήματα με 50 πυροσβέστες, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο ενώ στη μάχη με τις φλόγες συνδράμουν και δύο αεροσκάφη.

Στο Δραγώγιο του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Ηλείας επιχειρούν μόνο χερσαίες δυνάμεις, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη.

Νωρίτερα σε κινητοποίηση βρίσκονταν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής του νομού, ενώ έφθασαν ενισχύσεις από Καλαμάτα, Μελιγαλά, Γαργαλιάνους, Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Πάτρα, Καλάβρυτα και Μεσολόγγι.

15:08 Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στο Δραγώγι Ηλείας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε στις 9.15 το πρωί στο Δραγώγι του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων της Ηλείας, κοντά στη Φιγαλεία. Σε κινητοποίηση αυτή την ώρα βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής του νομού, ενώ έφθασαν ενισχύσεις από Καλαμάτα, Μελιγαλά, Γαργαλιάνους, Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Πάτρα, Καλάβρυτα και Μεσολόγγι. Αυτή τη στιγμή ενεργούν 20 οχήματα με 60 άνδρες και δύο πεζοπόρα τμήματα με 19 άνδρες, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις νερού δύο πετζετέλ κι ένα καναντέρ.


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καεί 70 στρέμματα δασικής έκτασης.
Επικεφαλής στο έργο της κατάσβεσης είναι ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Κώστας Κυριακόπουλος. Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται και ο συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας - Πελοποννήσου και Ιονίου, υποστράτηγος Νίκος Νικολακόπουλος. (Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)

15:06 Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και σε δασική έκταση στην Άτταλη Ψαχνών, στην Εύβοια. Στο σημείο επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 12 ατόμων, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη.

Ενημέρωση για τις πυρκαγιές ως τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης: 

Μαγούλα Αττικής

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 11 το πρωί, στην περιοχή Μαγούλα Αττικής. Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή, ενώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της Πυροσβεστικής, είναι θέμα χρόνου η οριοθέτησή της. Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεσή της 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα.

Ρόδος

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα (12 μεσημέρι) σε δασική περιοχή του νησιού της Ρόδου από άγνωστη αιτία. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην κεντρική Ρόδο, μεταξύ των χωριών Λάερμα και Απόλλωνα και για την αντιμετώπιση της έχουν σπεύσει στην περιοχή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές. (αναλυτικά)

Δραγώγι Ηλείας

Πυρκαγιά σε δασική έκταση έχει ξεσπάσει στο Δραγώγιο του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Ηλείας. Σύμφωνα με το Ilialive, 18 πυροσβέστες με 7 οχήματα, δύο αεροσκάφη PZL και δύο Canadair επιχειρούν στο Δραγώγι, με στόχο να μη λάβει διαστάσεις η πυρκαγιά και να τεθεί άμεσα υπό έλεγχο.

Στην Κυλλήνη

Υπό μερικό έλεγχο είχε τεθεί το πρωί το πύρινο μέτωπο στο Κάστρο στην Κυλλήνη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική από τη φωτιά δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, καθώς επεκτάθηκε σε αγροτοδασική έκταση. 

Καλύτερη η εικόνα στη Σαμοθράκη

Από την άφιξη ενισχύσεων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς σήμερα το ξημέρωμα στη Σαμοθράκη

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει νωρίς το πρωί της Πέμπτης η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Κατσαμπάς της Σαμοθράκης. Μάχη με τις φλόγες έδωσαν πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συμμετοχή των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, του δήμου, του στρατού, αλλά και τη βοήθεια που έφτασε νωρίς το πρωί, από την περιφέρεια Έβρου, με το πλοίο Σάος. Από το πρωί ελέγχονται οι εστίες αναζωπυρώσεων, ενώ η φωτιά έκαψε καλλιέργειες και ένα τοπικό δάσος, χωρίς να υπάρχει ακόμη σαφή εικόνα. Μάχη με τις φλόγες δίνουν 63 πυροσβέστες και 15 οχήματα. Οι προσπάθειες ολικής κατάσβεσης θα συνεχιστούν στη διάρκεια της ημέρας.

Βίντεο & φωτογραφίες από τη μάχη με τις φλόγες στη Σαμοθράκη

Πηγή: ThrakiToday / Βίντεο από Μ. Σαράντο

 



 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)