to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:54 | 20.09.2012

Κοινωνία

Υπό διάλυση το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο η κατάσταση είναι δραματική. Το μεταφραστικό τμήμα του ιονίου δεν έχει πια κτήριο και η Πρύτανης του πανεπιστημίου - από τις λίγες που συμφώνησαν κατευθείαν με την εφαρμογή του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια- αρνείται να έρθει σε διάλογο με τους φοιτητές του τμήματος και να τους δώσει εξηγήσεις για την κατασπατάληση των πόρων του πανεπιστημίου και την υποβάθμιση των σπουδών τους. Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε και ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στέφανος Σαμοΐλης.


ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ...
....του Τμήματος  Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας καταγγέλουν.....


Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας είναι το δεύτερο τμήμα που ιδρύθηκε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έχει την υψηλότερη βάση εκ των τμημάτων που βρίσκονται στην Κέρκυρα και συνιστά μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα. Οι εισακτέοι του, γύρω στους εκατό κάθε χρόνο, στηρίζουν την τοπική οικονομία και δίνουν μια σημαντική ανάσα στην Κερκυραϊκή κοινωνία που μαστίζεται από την κρίση. Αν και η σημασία του τμήματος, τόσο από ακαδημαϊκή όσο και από κοινωνική σκοπιά, είναι αναμφισβήτητη, αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα που σήμερα έχουν διογκωθεί θέτοντας την ομαλή λειτουργία του σε κίνδυνο, με σπουδαιότερο αυτό του κτηριακού.     


Εν μέσω καλοκαιριού το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε...


... ομόφωνα να διακόψει τη μίσθωση των κτηρίων «Καλυψώ» και πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου και να μεταφέρει τη στέγαση των αιθουσών διδασκαλίας του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας που στεγάζονταν εκεί, στα κτήρια «Ιπποκράτης» και «Ασκληπιός», προβάλλοντας την ανάγκη για άμεση περιστολή των δαπανών του Ιδρύματος.


Δυστυχώς, με δεδομένη την παρούσα κατάσταση των συγκεκριμένων κτηρίων, το κεραμίδι που βάζει πάνω από το κεφάλι των φοιτητών η Πρυτανεία, αδυνατεί να καλύψει τις στεγαστικές, ακαδημαϊκές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για λύση της πολυδάπανης μίσθωσης των κτηρίων «Καλυψώ» και «Πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο» που βαραίνει τον προϋπολογισμό του Ι.Π. σε χαλεπούς καιρούς, και θα μπορούσαμε να πούμε ότι η στέγαση Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. σε κτήρια του Ι.Π. είναι σωστή σκέψη, ωστόσο δεν καλύπτει τις ανάγκες του τμήματος. Λίγες μέρες πριν το ξεκίνημα του χειμερινού εξαμήνου τα κτήρια δεν έχουν απολυμανθεί, δεν έχουν βαφτεί, δεν έχουν ψύξη και θέρμανση.


Ωστόσο, ακόμα και αν αυτές οι αυτονόητες συνθήκες τηρούνταν, το κτήριο δεν θα επαρκούσε για τη στέγαση του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ., για τον απλό λόγο ότι η χωρητικότητά του είναι μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε για να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών. Επομένως δεν πρόκειται για ορθολογική οικονομική διαχείριση αλλά για υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών και χλευασμού ενός ολόκληρου τμήματος, φοιτητών και καθηγητών.


Απαιτούμε το στεγαστικό πρόβλημα του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. να λυθεί μια για πάντα και το τμήμα να αποκτήσει επιτέλους μόνιμες εγκαταστάσεις, με την αξιοποίηση της περιουσίας του πανεπιστημίου, αλλά και αχρησιμοποίητων δημόσιων κτηρίων. Πιστεύουμε ότι τόσο οι τοπικοί φορείς όσο και η πρυτανική αρχή οφείλουν συμβάλλουν στην άμεση και μακροπρόθεσμη επίλυση του ζητήματος επιδεικνύοντας το αρμόζον ενδιαφέρον. To πρόβλημα υπάρχει χρόνια, καθώς το Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. είναι το μόνο τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου που δεν έχει μόνιμες εγκαταστάσεις και κάτι πρέπει να συμβεί τώρα γι’ αυτό. Το να έχουμε επαρκείς και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους διδασκαλίας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά δικαίωμά μας. Αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά μας ένα ολόκληρο τμήμα θα μπει σε κίνδυνο, όπως και η φοίτηση εκατοντάδων φοιτητών. Δεν θα σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις μας, μέχρι να δούμε να τα αυτονόητα να γίνονται πραγματικότητα.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.


Ολόκληρη η ερώτηση του Στέφανου Σαμοΐλη


Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα: Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο,

υπέβαλε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης. Η ερώτηση έχει ως εξής: Στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα της χώρας έπειτα και από το ν.4009/2011, διαμορφώνεται ένα εξαιρετικά αβέβαιο καθεστώς, τόσο ως προς τη δυνατότητα εκπλήρωσης των εκπαιδευτικών στόχων που αυτά θέτουν, όσο και ως προς τη δυνατότητα επαρκούς λειτουργίας και διοίκησής τους. Αν στο γεγονός της χρόνιας υποχρηματοδότησης, προστεθεί και η τελευταία μνημονιακή απόφαση περί περικοπής κονδυλίων, τότε μιλάμε για πλήρη αβεβαιότητα και σε επίπεδο συγχώνευσης ή κατάργησης τμημάτων. Προφανώς, πρόκειται για τη γνωστή και πάγια τακτική υποτίμησης των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων, που διευκολύνει το δρόμο προς τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ίδια τακτική, ακολουθήθηκε στο σύνολο του εκποιούμενου δημόσιου πλούτου.

Πρώτα θύματα της εν λόγω κατάστασης, είναι τα περιφερειακά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει 6 τμήματα, ενώ το έβδομο (Ασιατικών Σπουδών [2009]), ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ. Τα προβλήματα τόσο των κτιριακών εγκαταστάσεων και των επιμέρους υλικοτεχνικών υποδομών, όσο και των υποδομών στέγασης (το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών στεγάζεται σε ξενοδοχεία) και σίτισης, παραμένουν άλυτα. Το ίδιο και τα προβλήματα έλλειψης διδακτικού προσωπικού (πολλά από τα μαθήματα των Τμημάτων ακόμα και των υποχρεωτικών, δεν διδάχθηκαν ποτέ ή σταμάτησαν να διδάσκονται πρόσφατα).

Πέραν όμως της έλλειψης πολιτικής βούλησης για την επίλυση τέτοιων ουσιαστικών ζητημάτων, της ψήφισης του καταστρεπτικού ν.4009/2011 και των επιμέρους ρυθμίσεων που ουδέποτε εφαρμόστηκαν, υπάρχει και η αδιαφορία από πλευράς Υπουργείου, για τους αδιαφανείς ενίοτε ακαδημαϊκούς τρόπους εκλογής των μελών ΔΕΠ/ΕΠ.

Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, απαντήθηκε το εξής φαινόμενο:

Την 19-06-2012 κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κέρκυρας (αρ. πρωτ. 1703), από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, αίτηση διερεύνησης πιθανόν παράνομων πράξεων. Το θέμα της αίτησης αφορά στα εξής: Στο ΦΕΚ υπ αρ. 1700/16-05-2012, τ. Β' σελ.  25521-25524 , δημοσιεύθηκε η υπ' αρ. Δ.Δ1.1/1760/Φ.004 Κανονιστική Πράξη με τίτλο «Διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης σε θέσεις καθηγητών οποιασδήποτε βαθμίδας του Ιονίου Πανεπιστημίου» Αριθμ. Συνεδρίασης 3/06-04-2012, υπογεγραμμένη από την πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Αναστασία Σαλή – Παπασαλή. Σύμφωνα με την αίτηση, η συγκεκριμένη απόφαση, ουδέποτε είχε ληφθεί στο παρελθόν (δεν περιλαμβανόταν καν στα θέματα της 3ης Συνεδρίασης της Συγκλήτου [06-04-2012]) ενώ αντίθετα θεωρήθηκε δεδομένη στο μέλλον (μοναδικό θέμα της 5ης Συνεδρίασης της Συγκλήτου [14-06-12], ήταν η Κανονιστική Απόφαση της συγκεκριμένης Πράξης). Επίσης, η συγκεκριμένη Απόφαση της 5ης Συνεδρίασης, είναι τροποποιημένη στα σημεία αρ.3 παρ.4 / αρ.3 παρ.8 / αρ.3 παρ.12 / αρ.3 παρ.13 / αρ. 4 παρ.2, σε σχέση με το κείμενο που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (υπ αρ. 1700/16-05-2012, τ. Β' σελ.  25521-25524 ).

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ως προς τις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού και τις υλικοτεχνικές υποδομές;

2. Τι άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει, για την κάλυψη της στέγασης όλων των φοιτητών του πανεπιστημίου;

3. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, για την αναβάθμιση των σπουδών του πανεπιστημίου, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες;

4. Τι προτίθεται να πράξει σε επίπεδο διοικητικής έρευνας, για τη διαλεύκανση της προαναφερθείσας υπόθεσης διερεύνησης πιθανόν παράνομων πράξεων, από την Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)