to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:43 | 19.07.2016

Διεθνή

Θα επαναφέρει τη θανατική ποινή; «Σημαντική απόφαση» προανήγγειλε ο Ερντογάν, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις

H φράση του Ερντογάν, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, πως «δεν θα αγνοήσουμε το αίτημα» [για επαναφορά της θανατικής ποινής] προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από ευρωπαίους αξιωματούχους που προειδοποιούν τον τούρκο πρόεδρο πως μια τέτοια απόφαση θα έθετε υπό σοβαρότατη αμφισβήτηση την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.


Ερντογάν: Μία «σημαντική» απόφαση θα ανακοινωθεί αύριο

Υπόνοιες περί επαναφοράς της θανατικής ποινής περιέχουν τα όσα είπε χτες (Δευτέρα) αργά τη νύχτα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε μάλιστα ότι αύριο θα ανακοινωθεί μία «σημαντική» απόφαση, μετά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς να κατονομάσει την απόφαση αυτή.

«Δεν μπορείτε να παραβλέψετε το λαό και τα αιτήματά του σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. Εάν ο λαός έχει τέτοιο αίτημα, αυτό μπορεί να συζητηθεί μόνο στο κοινοβούλιο» είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Πιστεύω ότι τα κόμματα θα πάρουν την πιο σωστή απόφαση. Και στην περίπτωση αυτή, δηλώνω από τώρα ότι θα εγκρίνω την απόφαση αυτή. Διότι εάν εμείς οι πολιτικοί μείνουμε θεατές σε μια χώρα όπου δολοφονούνται οι νέοι μας με τανκς και βόμβες, τότε δεν θα μπορέσουμε να λογοδοτήσουμε στον αιώνιο κόσμο».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στην επαναφορά της θανατικής ποινής σχετικά με την οποία είπε πως αυτή εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου «όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει» και προφανώς αναφερόμενος στην κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία είπε: «Εμείς το υπογράψαμε αυτό, ή μάλλον το υπέγραψαν πριν από μας. Αλλά οι υπογραφές αυτέ μπορούν και να αποσυρθούν. Αρκεί να αποφασίσει το κοινοβούλιό μας».

Ακολουθούν οι κεμαλικοί και το ακροδεξιό κόμμα

Για τα καλά άρχισε να συζητείται από τον πολιτικό κόσμο στην Τουρκία η επαναφορά της ποινής του θανάτου. Μετά τις χτεσινοβραδινές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, σχετικές δηλώσεις έκαναν ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατά τις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας των κομμάτων τους.

Ο Γιλντιρίμ είπε ότι «θα επιβληθεί η πιο βαριά υπάρχουσα ποινή για την φονική αυτή πρωτοβουλία. Κι αν δεν αρκεί η υπάρχουσα ποινή, να είναι ήσυχο το έθνος, δεν θα δυστάσουμε να κάνουμε την αναγκαία ρύθμιση».

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε «ας το φέρουν στη βουλή και θα δούμε», ενώ ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε «αν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι έτοιμο για τη θανατική ποινή, είμαστε κι εμείς».

Το ιστορικό: Η πρώτη αναφορά Ερντογάν στη θανατική ποινή

"Δεν θα αγνοήσουμε αυτό το αίτημα" δήλωσε προχθές Σάββατο ο πρόεδρος Ερντογάν απευθυνόμενος σε πλήθος που φώναζε υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής.  Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε την Κυριακή, ενώπιον υποστηρικτών του ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, η οποία καταργήθηκε επίσημα το 2004 στο πλαίσιο της υποψηφιότητας για την ένταξη της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ως κυβέρνηση και ως Κράτος, εμείς γνωρίζουμε και ακούμε αυτό το αίτημα που είναι δικό σας. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το αίτημα» απάντησε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε υποστηρικτές του που φώναζαν συνθήματα υπέρ της εκτέλεσης των πραξικοπηματιών.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας θα συζητήσει με την αντιπολίτευση και μια απόφαση αναμφίβολα θα ληφθεί» πρόσθεσε ο ίδιος σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν απάντησε στους πολίτες που φώναζαν «θέλουμε την θανατική ποινή» μετά την κηδεία θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος. «Στη Δημοκρατία, η απόφαση, είναι αυτό που θέλει ο λαός» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, σήμερα, Δευτέρα, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ «διευκρίνισε» πως «δεν θα δράσουμε βιαστικά για τη θανατική ποινή, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί η βούληση του λαού», κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρό του. Οι πραξικοπηματίες θα λογοδοτήσουν, αλλά αυτό θα γίνει "εντός του πλαισίου του νόμου", δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρωθυπουργός  μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Η τελευταία εξέλιξη, το βράδυ της Δευτέρας, ήταν η δήλωση Ερντογάν στο CNN πως  επαφίεται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση να αποφασίσει εάν θα επαναφέρει σε ισχύ τη θανατική ποινή στη χώρα, πρόσθεσε όμως ότι εάν προχωρήσει στην έγκριση ενός νομοσχεδίου για αυτό, ο ίδιος θα κυρώσει τον νόμο.

 

Νέα προειδοποίηση προς την τουρκική κυβέρνηση κατά της επαναφοράς της θανατικής ποινής καθώς «ΕΕ και θανατική ποινή δεν πάνε μαζί», απηύθυνε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

 
 

Μέρκελ σε Ερντογάν: Τέλος κάθε προοπτικής ένταξης στην Ε.Ε η επαναφορά της θανατικής ποινής

Το βράδυ της Δευτέρας επίσης έγινε γνωστό πως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης η Άγγελα Μέρκελ υπογράμμισε με «μεγάλη σαφήνεια» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Γερμανία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, αντιτίθεται στη θανατική ποινή.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης αυτής, η Άγγελα Μέρκελ υπογράμμισε με «μεγάλη σαφήνεια» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Γερμανία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, αντιτίθεται στη θανατική ποινή και για να του επισημάνει ότι αυτή δεν είναι «σε καμία περίπτωση συμβατή με μια εισδοχή στην ΕΕ», ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

 

Προηγούμενες αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση στα λεγόμενα Ερντογάν ήρθε από τη Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, που  προειδοποίησε σήμερα την τουρκική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνταγματική νομιμότητα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

“Εμείς πρώτοι στη διάρκεια της τραγικής νύχτας που δηλώσαμε την ανάγκη προστασίας των νόμιμων δομών στην Τουρκία,” δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή της σε διάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, με την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι. “Δηλώνουμε σήμερα ότι η νομιμότητα πρέπει να προστατευτεί στην Τουρκία. Δεν υπάρχει δικαιολογία για οποιαδήποτε βήματα που θα απομακρύνουν τη χώρα από αυτό,” δήλωσε η ίδια στις Βρυξέλλες.

Αντιδρά και η Γερμανία

Παράλληλα, και ο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, τόνισε πως οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας να επαναφέρει την θανατική ποινή θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διεμήνυσε σήμερα από τις Βρυξέλλες . «Η επαναφορά της θανατικής ποινής θα εμποδίσει την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Παράλληλα σημείωσε πως η Γερμανία αναμένει από την Τουρκία να αντιμετωπίσει όσους είναι υπεύθυνοι για το αποτυχημένο πραξικόπημα σύμφωνα με το κράτος δικαίου.

Η άποψη Σταϊνμάγερ φαίνεται δε πως αποτελεί και επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς παρόμοια δήλωση, πως εισαγωγή της θανατικής ποινής θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την ΕΕ, έκανε σήμερα και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Ζάιμπερτ. Συγκεριμένα, δήλωσε πως χώρα η οποία επιτρέπει τη θανατική ποινή δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Τουρκία.

Επιπλέον, τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θέτουν υπό αμφισβήτηση και στελέχη των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία . Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλευτεί την κατάσταση «προκειμένου να περιορίσει περαιτέρω τα συνταγματικά δικαιώματα, τότε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα γίνουν από δύσκολες έως απίθανες», δηλώνει ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στέλεχος των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών (CDU) Έλμαρ Μπροκ στην «Handelsblatt». (αναλυτικά)

Ο αυστριακός καγκελάριος και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ

Ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν από τη μεριά του, εκτίμησε πως απομακρύνεται ακόμη περισσότερο η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Υπάρχει μία διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, που έχει μία προοπτική η οποία τώρα όμως έχει απομακρυνθεί περισσότερο μετά τα τελευταία γεγονότα, ενώ ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής θα έδειχνε πως η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να κινηθεί προς μία βασική συναίνεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτιμά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν. Επιπλέον, και ο  Αυστριακός υπουργός των Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτζ είπε πως θεωρεί απολύτως απαράδεκτη την εκ νέου υιοθέτηση της θανατικής ποινής από την Τουρκία

Θέση για το θέμα πήρε και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, ο οποίος υποστήριξε σήμερα ότι η διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να σταματήσει, εκτιμώντας ότι η Τουρκία δεν έχει θέση σ' αυτήν και ζητώντας να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με τις χώρες των Βαλκανίων. "Κατά την άποψή μου οφείλουμε να βάλουμε τέλος στη διαδικασία της διεύρυνσης", δήλωσε ο υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές της δεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017 στη Γαλλία και φαβορί αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται από τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung με την ευκαιρία επίσκεψής του στο Βερολίνο.

 

Αναλυτικά οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα στο κεντρικό μας θέμα>>>

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)