to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:02 | 14.01.2020

Διεθνή

Υπό αμφισβήτηση η άτυπη συμφωνία «μη επίθεσης» ανάμεσα σε Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπέρνι Σάντερς

Ο εσωκομματικός αγώνας των Δημοκρατικών γίνεται σκληρότερος


Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν προχώρησε χθες στην ασυνήθιστη κίνηση να επιβεβαιώσει δημοσίευμα κατά το οποίο ο Μπέρνι Σάντερς της είχε πει, σε συνάντησή τους το 2018, πως δεν πίστευε ότι μια γυναίκα μπορεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν φέτος στις ΗΠΑ.

Η γερουσιάστρια Γουόρεν και ο γερουσιαστής Σάντερς, στελέχη της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών, διαβεβαιώνουν ότι η φιλική τους σχέση μένει ανεπηρέαστη παρότι είναι αντίπαλοι στην κούρσα για την ανάδειξη της ή του υποψηφίου του κόμματος για την προεδρία. Στις αρχές της κούρσας, είχαν κλείσει άτυπα συμφωνία «μη επίθεσης».

Όμως καθώς η ένταση ανάμεσα στους δύο διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών ανεβαίνει και η πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές του Φεβρουαρίου, η Γουόρεν αντέδρασε μετά τη διάψευση από πλευράς Σάντερς του δημοσιεύματος του τηλεοπτικού δικτύου CNN κατά το οποίο της είχε πει ότι δεν πίστευε πως μια γυναίκα θα μπορούσε να κερδίσει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο.

«Θεωρούσα ότι μια γυναίκα θα μπορούσε να κερδίσει· εκείνος διαφωνούσε», ανέφερε η Γουόρεν, γερουσιάστρια της Μασαχουσέτης, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε αργά χθες βράδυ και αναφέρεται στη δίωρη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο του 2018.

Στο δημοσίευμά του για τη συνάντηση το CNN επικαλείται τέσσερις πηγές ενημερωμένες για όσα διαμείφθηκαν σε αυτήν, ανάμεσά τους δύο με τις οποίες η Γουόρεν μίλησε αμέσως αφότου έγινε.

Ο Σάντερς, γερουσιαστής του Βερμόντ, είπε στο CNN πως είναι «καταγέλαστος» ο ισχυρισμός πως είπε στη Γουόρεν ότι δεν θα μπορούσε να κερδίσει τον Τραμπ μια γυναίκα. «Αυτό που είπα όντως εκείνο το βράδυ ήταν πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σεξιστής, ρατσιστής και ψεύτης που θα μετατρέψει σε όπλο ό,τι μπορεί», πρόσθεσε.

Η εκστρατεία του Σάντερς δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την επιβεβαίωση από τη Γουόρεν των πληροφοριών του CNN.

«Δεν με ενδιαφέρει να συζητήσω αυτή την κατ’ ιδίαν συνάντηση περαιτέρω, διότι ο Μπέρνι κι εγώ έχουμε πολλά περισσότερα κοινά από τις διαφορές μας στην πολιτική ανάλυση», συμπλήρωσε η Γουόρεν.

Η διένεξη μεταξύ των δύο στελεχών της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών ήταν η δεύτερη σε ισάριθμα βράδια: ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico έγραψε την Κυριακή πως η εκστρατεία του Σάντερς διένειμε ένα κείμενο προορισμένο για τους εθελοντές στο οποίο τους προτείνεται τι να λένε σε όσους υποστηρικτές των Δημοκρατικών σκοπεύουν να ψηφίσουν κάποιον από τους αντιπάλους του. Σε αυτό το κείμενο, πρότεινε να λένε στους υποστηρικτές της Γουόρεν πως την προτιμούν ψηφοφόροι «υψηλού μορφωτικού επιπέδου», «εύποροι», οι οποίοι «θα πάνε να ψηφίσουν και θα ψηφίσουν Δημοκρατικούς σε κάθε περίπτωση». Η Γουόρεν δήλωσε ότι το κείμενο αυτό την «απογοήτευσε» και εξέφρασε την ελπίδα πως η εκστρατεία του Σάντερς θα αλλάξει προσέγγιση.

Ο Σάντερς διαβεβαίωσε ότι δεν ενέκρινε κανένα κείμενο με αρνητικά σχόλια για αντιπάλους του.

Η Γουόρεν και ο Σάντερς συγκαταλέγονται στους έξι υποψήφιους που θα συμμετάσχουν σήμερα στην έβδομη κατά σειρά τηλεμαχία των Δημοκρατικών, την τελευταία πριν από την εσωκομματική ψηφοφορία της 3ης Φεβρουαρίου στην Άιοβα, με την οποία ξεκινά η κούρσα και επισήμως. Απομένουν συνολικά 12 υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Η Γουόρεν είναι ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψήφιους, αλλά πίσω από τον Σάντερς και τον Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται σε δύο δημοσκοπήσεις έναντι του Μπέρνι Σάντερς

Στο μεταξύ, δύο δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αμερικανικές Πολιτείες όπου και θα διεξαχθούν οι πρώτες προκριματικές εκλογές για την επιλογή του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έφεραν καλά νέα για τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την προσπάθεια του για να είναι ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι δύο δημοσκοπήσεις στην Αϊόβα και στο Νιου Χάμσαϊρ δείχνουν ότι ο Μπάιντεν βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών.

Μία δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Monmouth μεταξύ όσων είναι πιθανό να λάβουν μέρος στην προκριματική διαδικασία έδωσε στον Μπάιντεν ποσοστό 24% επί του συνόλου των ψήφων, με τον ίδιο να προηγείται κατά έξι μονάδες από τον Μπέρνι Σάντερς.

Οι προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα θα πραγματοποιηθούν στις 3 Φεβρουαρίου.

Σήμερα έξι από τους 12 υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών θα λάβουν μέρος σε μία δημόσια συζήτηση στην ίδια Πολιτεία, στο Ντε Μόιν.

Μία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στο Νιου Χάμσαϊρ από το πανεπιστήμιο Franklin Pierce έδωσε ποσοστό 26% στον Μπάιντεν, έναντι ποσοστού 22% στον Μπέρνι Σάντερς.

Οι προκριματικές εκλογές στο Νιου Χάμσαϊρ θα πραγματοποιηθούν στις 11 Φεβρουαρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)