to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 18.05.2020

Κοινωνία

Υπηρεσία ασύλου: Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις 17 απολύσεις

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιμένει στην άδικη και εκτός λογικής απόφασή του να μην ανανεώσει τους 17 εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου, εφευρίσκοντας κάθε φορά που στριμώχνεται άλλη δικαιολογία.


Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα, Δευτέρα 18/5 οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου, μέρα επαναλειτουργίας της υπηρεσίας μετά την καραντίνα, με αίτημα την ανανέωση της σύμβασης των 17 στοχοποιημένων, από διοίκηση και κυβέρνηση, εργαζόμενων, λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης.

«Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε όπως μπορούμε. Αποφασίσαμε να σταματήσουμε την απεργία διαρκείας, που διήρκησε περίπου 3 εβδομάδες, αλλά δεν εφησυχάζουμε, θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις. Τη Δευτέρα προχωράμε σε 24ωρη απεργία, ενώ έχουμε αποφασίσει στάση εργασίας και διαμαρτυρία την ημέρα συνάντησης με το υπουργείο, όποτε δεχτεί να γίνει αυτή», τονίζει στην «Εποχή» η Ειρήνη Ζάννη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου (ΣΕΣΥΑ).

Κατά την τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Ν. Μηταράκη, κατόπιν αιτήματος της ΑΔΕΔΥ, αφού δεν δεχόταν να δει το ΣΕΣΥΑ, ο ίδιος φάνηκε πιο διαλλακτικός στο ζήτημα, καθώς δήλωσε πως αν βρουν νομική φόρμουλα, είναι διατεθειμένος να ξαναδεί το ζήτημα, σύμφωνα με την πρόεδρο. «Παρόλ’ αυτά, είπε πως, κατά τη γνώμη του, δεν μπορεί να γίνει ανανέωση, γιατί υπάρχουν αρνητικές εισηγήσεις από την υπηρεσία και κάποιες διαδικασίες δεν έγιναν όπως έπρεπε, χωρίς υπαιτιότητα των εργαζομένων. Ενώ, όμως, έχουμε ζητήσει με έγγραφο από τις 27 Απριλίου να μας γνωστοποιήσουν επίσημα τα σχετικά στοιχεία και τους λόγους που εξαιρεθήκαμε από την ανανέωση, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση ακόμα για τα υποτιθέμενα νομικά κωλύματα», σημειώνει η Ειρήνη Ζάννη.

Άλλωστε, αν ήταν αυτή όντως η αιτία, λύση έχει ξαναυπάρξει στο παρελθόν. «Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθούν να μας απολύσουν. Είχε ξανασημειωθεί κι από άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες το 2018. Τότε, όμως, ο προηγούμενος υπουργός, κ. Βίτσας, είχε παρακάμψει τις αντιρρήσεις και είχε δώσει εντολή ανανέωσης όλων των συμβάσεων ανεξαιρέτως. Το ίδιο έγινε και το 2019», εξηγεί η πρόεδρος του σωματείου. Σημειώνεται πως η ίδια είχε δεχθεί κι άλλη μορφή πίεσης εξαιτίας της δράσης της το 2018, με παρακράτηση μισθών 6 μηνών, προσπαθώντας από την υπηρεσία να την εξωθήσουν σε παραίτηση.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για συνδικαλιστική δίωξη και κάμψη των δράσεων. Οι εργαζόμενοι που εξαιρούμαστε της ανανέωσης είμαστε μέλη του ΔΣ και ιδρυτές του σωματείου και εργαζόμαστε στην υπηρεσία από το 2014. Η πραγματική αιτία είναι οι αγώνες του σωματείου ενάντια στη διακριτή μεταχείριση σε βάρος των συμβασιούχων, αλλά και εν γένει για τις συνθήκες εργασίας», τονίζει.

Το σωματείο μέχρι και σήμερα, μεταξύ άλλων, έχει διεκδικήσει τη δυνατότητα χορήγησης αδειών για τους συμβασιούχους (αίτημα που πέτυχε), έχει καταγγείλει την έλλειψη υλικών, προϋποθέσεων ασφαλείας και καθαριότητας που επικρατεί σε πολλά γραφεία και είχε διαφωνήσει δημόσια με τις αλλαγές και τις συντμήσεις προθεσμιών στο άσυλο, που νομοθέτησε η ΝΔ.

Γ. Ψυχογιός: Τέλος στις δικαιολογίες του Υπουργείου

Την ίδια στιγμή, ο τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, με δήλωσή του (18/5/20) εκφράζει την συμπαράσταση του στο δίκαιο αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου.

Όπως αναφέρει:

«Το Υπουργείο επιμένει στην άδικη και εκτός λογικής απόφασή του να μην ανανεώσει τους 17 εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου, εφευρίσκοντας κάθε φορά που στριμώχνεται άλλη δικαιολογία. Καμία από όσες έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα όμως δεν έχει πραγματική διοικητική βάση, η απόφαση παραμένει πολιτική, όπως καθαρά πολιτική απόφαση και μάλιστα εκτός νομιμότητας ήταν και η τοποθέτηση ενός «στρατού» μετακλητών σε θέσεις ευθύνης σε νευραλγικές Διευθύνσεις του Υπουργείου.

Το ζήτημα αυτό έχει διττό συμβολισμό. Από τη μία πλευρά, είναι ένα πολύ σοβαρό εργασιακό ζήτημα, καθώς με την απόλυση των 17 έμπειρων εργαζόμενων οδηγούνται στην ανεργία και πετιέται από το παράθυρο η πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία τους, την στιγμή που προσλαμβάνονται δεκάδες ημέτεροι μετακλητοί, που δεν δεσμεύονται από την υποχρέωση αμεροληψίας και λογοδοσίας του Κώδικά Δημοσίων Υπαλλήλων. Από την άλλη, ήδη ο νόμος 4686/2020 έχει λάβει ΦΕΚ και θα αρχίσει να εφαρμόζεται βάζοντας την οριστική επιγραφή στην ταφόπλακα για τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και του κράτους δικαίου και επιχειρείται η υλοποίηση αυτού του σχεδίου με την απομάκρυνση «ενοχλητικών» υπαλλήλων και συνδικαλιστών που σέβονται την εργασιακή τους θέση, αλλά και την εξατομικευμένη κρίση κάθε υπόθεσης.

Είναι ανεπίτρεπτο ο Υπουργός να «χτυπά» τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Ασύλου διώχνοντας έμπειρους υπαλλήλους, που όλα αυτά τα χρόνια τηρούν το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση της Γενεύης διασφαλίζοντας, εκτός των άλλων, της αξιοπρέπεια και την διεθνή εικόνα της χώρας που πρέπει πάντα να σέβεται το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο για να μπορεί να το επικαλείται πάντα στις διεθνείς της σχέσεις.

Εμείς θα σταθούμε δίπλα τους και δεν θα επιτρέψουμε την απαξίωση και στοχοποίησή τους χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο στο κοινοβουλευτικό και κινηματικό πεδίο. Καλούμε τον Υπουργό να ανανεώσει άμεσα τις συμβάσεις των 17, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και δικαιολογίες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)