to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Υπερσυντηρητικοί και απρόθυμοι

Στις σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις, που αφορούν σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερο νόημα δεν έχουν μόνο οι επίσημες τοποθετήσεις των κομμάτων, αλλά τα όσα υποστηρίζουν διάφοροι αρθρογράφοι


Στις σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις, που αφορούν σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερο νόημα δεν έχουν μόνο οι επίσημες τοποθετήσεις των κομμάτων, αλλά τα όσα υποστηρίζουν διάφοροι αρθρογράφοι. Αυτοί συνήθως επιχειρούν να τροφοδοτήσουν με επιχειρήματα τους συγγενείς πολιτικούς τους χώρους και να εκλαϊκεύσουν τη «γραμμή» των πολιτικών τους ταγών.

Συνισταμένη όλων των αρθρογράφων των φιλο-νεοδημοκρατικών εφημερίδων είναι πάνω-κάτω η εξής: Η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί ένα προεκλογικό κόλπο, αλλά και μία μεθόδευση ώστε να φέρει σε δύσκολη θέση την επόμενη κυβέρνηση.

Το πρώτο σκέλος διατυπώνεται στη δημόσια συζήτηση για την αναγκαία αλλαγή του άρθρου 86 για την ευθύνη υπουργών και την παραγραφή αδικημάτων κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Είναι απορίας άξια η αντίδραση των εν λόγω αρθρογράφων. Εάν πράγματι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφωνούν με αυτή την αναγκαιότητα, την οποία ζητάει πλέον το σύνολο της κοινωνίας στην Ελλάδα, τότε γιατί θεωρούν την αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου «προεκλογικό κόλπο»; Σαφώς επειδή η παλαιότερη διακυβέρνηση της Ν.Δ. (και του ΠΑΣΟΚ) βρίθουν σκανδάλων, θα σκεφτεί κάποιος.

Το δεύτερο σκέλος αναφέρεται στο ζήτημα του διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας. Επ' αυτού διακρίνεται αφενός η απόλυτη υπερίσχυση των υπερσυντηρητικών απόψεων έναντι των φιλελεύθερων στη Ν.Δ., με τα στελέχη που ακούμπησαν τις ελπίδες τους στον «φιλελεύθερο» αρχηγό να εγκαταλείπουν πλέον και τα πιο δειλά ψελλίσματα για την ανάγκη διαχωρισμού.

Αφετέρου ο φόβος μήπως έρθει «σε δύσκολη θέση» η Ν.Δ. υποδεικνύει πως πιθανότατα υπάρχει μια αξιοπρόσεκτη δυναμική στην ελληνική οικονομία για την ανάγκη διακριτών ρόλων Εκκλησίας και κράτους. Οι αναλυτές των δημοσκοπήσεων παρακολουθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων και τις διαχωριστικές γραμμές που μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικές για την επιλογή της ψήφου.

Συνολικά, πάντως, οι αντιδράσεις της Ν.Δ. και των γύρω της αρθρογράφων αποτελούν ένδειξη απροθυμίας για σοβαρές αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας. Η αλλαγή τακτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η συμμετοχή της τελικά στη σχετική συζήτηση δείχνει ότι η προηγούμενη απόφασή της για στείρα άρνησή της διαδικασίας ξενίζουν τους πιο μετριοπαθείς στις τάξεις της.

Το βασικό ερώτημα είναι τι θα πράξει τελικά την επόμενη τετραετία και κυρίως με ποιο επιχείρημα θα επιχειρήσει να μην υπάρξει διακομματική συναίνεση για τις αναγκαίες δημοκρατικές τομές.

* Ο Νίκος Σβέρκος είναι διευθυντής του 105,5 Στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)