to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:28 | 13.03.2014

Πολιτική

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο Μητσοτάκη - Τροπολογία σκάνδαλο υπέρ εταιρειών που φοροδιαφεύγουν

Διάταξη που ουσιαστικά νομιμοποιεί τις τριγωνικές συναλλαγές μέσω offshore εταιρειών, απαλλάσσοντας από πρόστιμα εκατομμυρίων διάφορους μεγαλοκαρχαρίες πέρασε μαζί με το νομοσχέδιο για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου


Διαβάστε σχετικά την αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Λαφαζάνη κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Με ονομαστικές ψηφοφορίες σε δεκατέσσερα άρθρα και πέντε τροπολογίες, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου, τον επανέλεγχο των προσλήψεων των πρώην συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και την εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο, με προκαθορισμένες βαθμολογικές ποσοστώσεις.

Κατόπιν της διαφωνίας και του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέσυρε το άρθρο με το οποίο καταργείτο το Εθνικό Ίδρυμα Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, ένας φορέας επιφορτισμένος να διεξάγει έρευνες στον χώρο της αγοράς εργασίας και να εποπτεύει την εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σημειώνεται πως σήμερα το ΕΙΕΑΔ διαχειρίζεται πρόγραμμα στήριξης 10.000 επιχειρήσεων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, κάτι που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πλέον ο ΟΑΕΔ. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να επαναφέρει την πρόταση κατάργησης του ΕΙΕΑΔ, αφού υπάρξει νέα αξιολόγησή του εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας.

 

Τροπολογία σκάνδαλο υπέρ μεγαλοφοροφυγάδων

Σημειώνεται ακόμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά τροπολογίας με την οποία μετατρέπονται σε μαχητά τα κριτήρια βάσει των οποίων επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εταιρείες για ενδοομιλικές συναλλαγές τους. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη, «χαρίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» με αυτό τον τρόπο, σε εταιρείες που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πάρις Κουκουλόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία, διαπιστώνοντας αντίφαση μεταξύ του περιεχομένου της και της Έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που τη συνοδεύει, ωστόσο υπερψήφισε τη διάταξη κατόπιν διευκρινίσεων εκ μέρους του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, ότι «η τροπολογία απλώς υλοποιεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας». Παρά ταύτα, τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του κόμματος, Γ. Ντόλιος και οι κ.κ. Κουτσούκος, Δριβελέγκας και Κασσής, καταψήφισαν την τροπολογία.

Όπως αναφέρει το «unfollow» (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ), η υπουργική τροπολογία στο νομοσχέδιο  για τους δημοσίους υπαλλήλους χαρίζει δισεκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες που πραγματοποιούν τριγωνικές συναλλαγές και πωλήσεις. Η κυβέρνηση Σαμαρά σβήνει αναδρομικά πρόστιμα καικαθιερώνει  φορολογική ασυλία στους μεγαλοεπιχειρηματίες για τις συναλλαγές τους μέσω offshore εταιρειών. Η τροπολογία έρχεται να εξυπηρετήσει «πλήθος εταιρειών και ιδίως εταιρειών πετρελαιοειδών». Η πρώτη εταιρεία είναι η Μotor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη και η δεύτερη τα ΕΛΠΕ του Σπύρου Λάτση όπου είναι συνέταιρος με το ελληνικό δημόσιο.

Αρνητικοί οι εφοριακοί στη σκανδαλώδη τροπολογία

Με την τροπολογία αυτή χαρίζονται αναδρομικά πρόστιμα και διαγράφονται βεβαιωμένες οφειλές εκατομμυρίων από πρόστιμα σε ιδιώτες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ, ακόμα χειρότερα, νομοθετείται ουσιαστικά η πλήρης φορολογική ασυλία μεγαλοεπιχειρηματιών για συναλλαγές μέσω offshore εταιρειών.

Για το θέμα μίλησε στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη ο αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΔΥΟ, Δημήτρης Μέρκος, ο οποίος επεσήμανε πως οι εφοριακοί είχαν τοποθετηθεί για το θέμα και ήταν ξεκάθαρα αρνητικοί απέναντι στη διάταξη αυτή.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, με την τροπολογία αυτή έρχεται το υπουργείο Οικονομικών και ακυρώνει πρόστιμα τα οποία είχαν επιβάλει εφοριακοί με βάση τους ισχύοντες νόμους, μετά από ελέγχους. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια από τα πρόστιμα πληρώθηκαν, ενώ κάποιοι που ίσως ήταν πιο «έξυπνοι» δεν τα πλήρωσαν, και έρχεται τώρα η Βουλή και τους δικαιώνει ουσιαστικά, σβήνοντας αυτά τα πρόστιμα.

«Για άλλη μια φορά η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα για τους μεγάλους υπάρχει ως επιλογή, γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση να καταπολεμηθεί», σχολίασε ο ίδιος (πηγή: koutipandoras.gr).

«Δωράκι» και στις εταιρείες του Ελ. Βενιζέλος

Ο κ. Λαφαζάνης καταφέρθηκε επιπλέον και κατά της τροπολογίας με την οποία απαλλάσσονται από τον Ειδικό Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός του Αεροδρομίου Αθηνών, μια ρύθμιση την οποία υπερασπίστηκε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, λέγοντας πως υιοθετείται προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κρατήσουνε τις θέσεις εργασίας τους.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ εξάλλου, ο Δημήτρης Κρεμαστινός ψήφισε «παρών» σε όλες τις τροπολογίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεσή τους μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής (κατά παρέκκλιση του Κανονισμού). Το ίδιο έπραξαν και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, οι οποίοι καταψήφισαν και το άρθρο 17 του νομοσχεδίου, με το οποίο καταργείται συν τοις άλλοις η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας, ένας δημόσιος φορέας με έδρα το Μεσολόγγι, που δεν έχει ωστόσο χρηματοδοτηθεί από το κράτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ καταψήφισαν όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εκτός από δύο βουλευτικές τροπολογίες. Η Δημοκρατική Αριστερά υπερψήφισε την κατάργηση οκτώ από τους 23 φορείς, με μόνη απόκλιση εκείνη του βουλευτή της, Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος υπερψήφισε την κατάργηση του Οργανισμού Κωπαΐδος και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)