to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:37 | 01.08.2012

πηγή: https://left.gr/94

Πολιτική

Υπερψηφίστηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ - 6 διαρροές για το ΠΑΣΟΚ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για «ρυθμίσεις θεμάτων ΑΕΙ και άλλες διατάξεις», με το οποίο τροποποιούνται διατάξεις του νόμου 4009/2011 -γνωστός ως «νόμος Διαμαντοπούλου»- για τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ψήφισαν 264 βουλευτές εκ των οποίων 163 ψήφισαν "ναι" και 101 "όχι". Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία και επί της αρχής και επί των άρθρων.


Από το ΠΑΣΟΚ υπήρχαν έξι διαρροές βουλευτών που καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Το  πρωί ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας η οποία έγινε  με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής εξασφαλίζοντας τη στήριξη επί της αρχής των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Κρεμαστινού.

Το επίμαχο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αναβρασμό στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η οποία εξέφρασε την ενόχλησή της για τη διαδικασία του κατ' επείγοντος, ζητώντας – για λόγους κυβερνητικής συνοχής – να γίνει στην Ολομέλεια σε τέσσερις συνεδριάσεις.Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Από την πλευρά τους, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

ΣΥΡΙΖΑ: Και με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, ο νόμος Διαμαντοπούλου θα μείνει στα χαρτιά

Ως προσπάθεια να επιβληθεί ο νόμος Διαμαντοπούλου (4009) παρακάμπτοντας τη θέληση της πανεπιστημιακής κοινότητας, χαρακτήρισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί προς ψήφιση ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επεσήμαναν ότι στην προσπάθεια αυτή χρησιμοποιείται η επιστολική ψήφος ως δούρειος ίππος κατά παράβαση κάθε δημοκρατικής λειτουργίας. Ότι προωθείται ταυτόχρονα η συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και σχολών, με μονομερή απόφαση του Υπουργού εντός δυο μηνών.

Συγκεκριμένα δήλωσαν:«Οι ρυθμίσεις αυτές αποσκοπούν στην επιβολή, με διαδικασίες κατεπείγοντος, του νεοφιλελεύθερου μοντέλου λειτουργίας και εντός των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, με λιγότερη δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση αντίθετα με τις ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Αυτό που πραγματικά επείγει είναι η επαναφορά της δημοκρατικής λειτουργίας στα Α.Ε.Ι. και η αποκατάσταση της ακαδημαϊκής νομιμότητας, με την υιοθέτηση ενός πλαισίου μεταβατικού χαρακτήρα που θα επιτρέψει στα Ιδρύματα να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο, εκπληρώνοντας τη συνταγματική αποστολή τους.  Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ρυθμίσεις με τις οποίες παρατείνεται η θητεία των εκλεγμένων οργάνων, πλαισιώνεται η εκλογή νέων στην περίπτωση που είχε λήξει η θητεία τους και συνεχίζεται η λειτουργία της ακαδημαϊκής δομής των Α.Ε.Ι. Οι ρυθμίσεις αυτές αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν, για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, τη λειτουργία των Ιδρυμάτων, προκειμένου να οργανωθεί ο αναγκαίος διάλογος για την υιοθέτηση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου που θα τα καταστήσει ικανά να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Η πρότασή μας προστατεύει την ελευθερία στη διδασκαλία και την έρευνα και εξασφαλίζει το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Η κατάθεση Πρότασης Νόμου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτυπώνει τη δική της πρόταση διεξόδου για τη λειτουργία των Α.Ε.Ι. και αποτελεί μια πράξη υπεράσπισης της Δωρεάν, Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Να είναι βέβαιοι οι κυβερνώντες και οι εταίροι τους ότι θα αντιπαλέψουμε, από θέση ευθύνης, τη μετάλλαξη των Ιδρυμάτων σε επιχειρηματικούς ομίλους – σε Ιδρύματα Ανώνυμες Εταιρίες».

Πυρά Λοβέρδου κατά Αρβανιτόπουλου

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρώη υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «ευκαμψία απέναντι στις συντεχνίες» το νομοσχέδιο, χαρακτηρισμός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού, αλλά και του υφυπουργού Παιδείας.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας, Κ.Αρβανιτόπουλο, σημείωσε ότι αποτελεί άθλιο συμβολισμό, η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μην αφορά την αγώνα κατά της ύφεσης, αλλά την κατάργηση ενός νόμου που ψηφίστηκε με τεράστια πλειοψηφία πριν από 11 μήνες.

O κ. Λοβέρδος τον ρώτησε αν υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ή έστω συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών και σημείωσε ότι δεν μπορεί ένας νόμος για τον οποίο προηγήθηκε διάλογος 18 μηνών και ψηφίστηκε από 155 βουλευτές να αλλάζει με τέτοιο τρόπο.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος  τόνισε πως η τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου τον εξέπληξε δυσάρεστα και πρόσθεσε πως «Του επιστρέφω τον χαρακτηρισμό περί ευκαμψίας»

  Τέλος διαβεβαίωσε τον κ. Λοβέρδο ότι έχει την εξουσιοδότηση των τριών πολιτικών αρχηγών για το νομοσχέδιο.

  Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε στις "συντεχνίες" και είπε ότι θα καταψήφιζε το νομοσχέδιο, αλλά εξαρτάται από τις αλλαγές που θα γίνουν.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρης τόνισε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τάσσεται θετικά στις τροποποιήσεις αλλά δήλωσε πως δεν έγινε συζητήσε πλευρών του νομοσχεδίου.

Κόντρα Άδωνι Γεωργιάδη-Νότη Μαριά

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» για «γελοιότητα», δεδομένου ότι «τόσο ο κ. Καμμένος, όσο και ο κ. Μαρκόπουλος, είχαν υπερψηφίσει τον νόμο Διαμαντοπούλου».

«Ακούσαμε τον κ. Γεωργιάδη που έκανε τη μεγάλη κωλοτούμπα από τον ΛΑΟΣ στη ΝΔ, να καθυβρίζει τον κ. Καμμένο και τον κ. Μαρκόπουλο και τα υπόλοιπα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων» απάντησε ο Νότης Μαριάς.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ένα νέο, πολυσυλλεκτικό πολιτικό κόμμα, που αυτοπροσδιορίζεται με τις αποφάσεις των οργάνων και των μελών του. Εξηγήθηκε μάλιστα από τον κ. Μαρκόπουλο, πώς με την πίεση των νεοφιλελεύθερων, εξαναγκάστηκαν οι βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν τον νόμο Διαμαντοπούλου».

  Ο Αδ.Γεωργιάδης ανταπάντησε: «Στα νιάτα σας ήσασταν στο ΚΚΕ Μ-Λ, μετά στο ΠΑΣΟΚ, αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αν εγώ είμαι κωλοτούμπας, εσείς είστε η Νάντια Κομανέτσι με μούσια.»

«Οι πολιτικοί σχηματισμοί που συμμετείχα διαχρονικά, πίστευαν πως μπορείς να τάσσεσαι, είτε με το μέρος του λαού, είτε με το μέρος των ξένων και των δανειστών. Ας εξετάσει ο κ. Γεωργιάδης σε ποιο πλευρό βρισκόταν εκείνος» ανταπάντησε ο κ. Μαριάς.


Διαβάστε επιπλέον: Παραλίγο διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ εξαιτίας του νόμου για τα ΑΕΙ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)