to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 03.04.2013

Πολιτική

Υπερψήφιση επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπερψήφισε επί της αρχής την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων στις τράπεζες λαϊκών τραπεζών


Συζητήθηκε χθες Τρίτη (02/04) στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΚΚΕ  με θέμα  «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας» και αφορά την ανακούφιση των υπερχρεωμένων στις τράπεζες λαϊκών νοικοκυριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δια του εισηγητή του Δημ. Στρατούλη, ψήφισε επί της αρχής την πρόταση νόμου του ΚΚΕ.

Κατά την τοποθέτησή του στην συζήτηση που αναπτύχθηκε στην Επιτροπή, ο Δημήτρης Στρατούλης τόνισε τα εξής: 

Ακούγοντας τα ερωτήματα που έβαλε ο Εισηγητής της Ν.Δ., αισθανθήκαμε ότι δεν είμαστε στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά σε μια συνέλευση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, που προσπαθούν μεταξύ τους να ενισχύσουν τα επιχειρήματά τους, δηλαδή, γιατί πρέπει να συνεχίσουν να έχουν τα τεράστια κέρδη τους, γιατί θα πρέπει να ληστεύουν τον ελληνικό λαό με ληστρικά επιτόκια και γιατί πρέπει να συνεχίσουν να οδηγούν σε δυστυχία και απόγνωση τα λαϊκά νοικοκυριά. Είπατε στον Εισηγητή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αυτό που είχατε πει και σε εμάς στην αντίστοιχη πρόταση νόμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πριν από πέντε μήνες, στην παρούσα Επιτροπή, όπου μας λέγατε ότι εάν περάσει η πρότασή μας θα ενισχυθούν οι φοροφυγάδες, οι απατεώνες. Δεν καταλαβαίνω γιατί κουνάτε το δάχτυλο στο ΚΚΕ, όπως κουνούσατε το δάχτυλο και στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ λέγοντας ότι οι προτάσεις νόμου για ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών θα οδηγήσουν  στην κάλυψη των φοροφυγάδων, των απατεώνων και των εγκληματιών. Εσείς, τι κάνατε ως Κυβέρνηση; Δεν έχετε ελεγκτικούς μηχανισμούς για να τους πιάσετε; Έχετε διαλύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς; Δεν μπορείτε να κουνάτε το δάκτυλο είτε στο ΚΚΕ, είτε στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε σε όποιο άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης ότι με προτάσεις νόμου που κάνουν ενισχύουν τους φοροφυγάδες, όταν η κυβέρνησή σας δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ κοπανιστό από όσους συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ,  που δεν είναι μόνη της, αλλά είναι η κορυφή του παγόβουνου και ακολουθούν πίσω της εκατοντάδες λίστες, σε εκατοντάδες ξένες τράπεζες. Ρωτάγατε τον εισηγητή του ΚΚΕ, όπως ρωτάγατε τότε  τους Εισηγητές  και τους ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ στην αντίστοιχη πρόταση νόμου που είχε κάνει, υπολογίσατε το ένα, υπολογίσατε το άλλο με την πρόταση νόμου σας; υπολογίσατε τι θα χάσουν οι τράπεζες; Είναι δυνατόν να ρωτάτε όσους έχουν την ευαισθησία να καταθέσουν πρόταση νόμου για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών. Εσείς υπολογίσατε τι συνέπειες έχουν επιφέρει οι μνημονιακές σας πολιτικές; Υπολογίσατε αυτές τις συνέπειες; Υπολογίσατε τους ανέργους; Υπολογίσατε τους φτωχούς; Υπολογίσατε τους εξαθλιωμένους, τους εκατομμύρια απελπισμένους που έχετε δημιουργήσει με τις μνημονιακές πολιτικές στη χώρα μας και που αδυνατούν να πληρώσουν σήμερα τα τραπεζικά δάνεια που πήραν σε άλλες εποχές. Είναι δυνατόν να ρωτάτε είτε το ΚΚΕ, είτε το ΣΥΡΙΖΑ, είτε οποιοδήποτε άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης εάν το συνυπολόγισε. 

Για να μπω στην ουσία του θέματος, ψηφίζουμε επί της αρχής την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, παρά τις όποιες παρατηρήσεις και επιφυλάξεις μας ή επί μέρους διαφωνίες, σε επιμέρους άρθρα αυτής της πρότασης. Γενικά, θεωρούμε συγγενική την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, με τη δική μας πρόταση που απορρίφθηκε πριν από 4-5μήνες στη Βουλή. Η πρότασή μας όχι μόνο απορρίφθηκε από την τρικομματική κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς απορρίφθηκε  και από τους τότε Εισηγητές του ΚΚΕ, με δικό του σκεπτικό χωρίς να θέλουμε να το ταυτίσουμε με την κυβέρνηση. Θεωρούμε την πρόταση νόμου συγγενική και θα την ψηφίσουμε επί της αρχής. 

Η Ν.Δ. τότε είχε πει ότι θα φέρει σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και γι' αυτό το λόγο απορρίπτει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ είχε πει ότι έχει δική του καλύτερη πρόταση που θα φέρει σύντομα για έγκριση στη Βουλή. Όντως, την παρουσίασε με συνέντευξη Τύπου, αλλά σημασία έχει κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, ότι στο δια ταύτα, αυτό που θα μετρήσει είναι το νομοσχέδιο που θα φέρει η Κυβέρνηση. Η ΔΗΜ.ΑΡ. είχε πει ότι δεν θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, γιατί θα φέρει νομοσχέδιο η Κυβέρνηση και ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. θα προσπαθήσει να είναι η καλύτερη δυνατή. 

Το ερώτημα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι : που είναι το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις τράπεζες; Δεν σας φτάνουν έξι μήνες που το μαγειρεύετε και το κλωθογυρίζετε; Για πόσο καιρό ακόμα θα το μαγειρεύετε με την τρόικα, ώστε τελικά να ωφεληθούν, όχι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά κυρίως οι τράπεζες; 

Γιατί δεν κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση; Περιμένετε την έγκριση από την τρόικα που δεν έχετε πάρει; Εσείς κυβερνάτε ή η τρόικα; Ποιος είναι ο πραγματικός κυβερνήτης σε αυτή τη χώρα; 

Τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν, περιμένουν την όποια ρύθμιση, που κάπως θα τους ανακουφίζει. Να διευκρινίσω ότι εμείς ψηφίζουμε επί της αρχής την πρόταση νόμου του Κ.Κ.Ε., όπως είχαμε στηρίξει και με δική μας πρόταση νόμου τα λαϊκά νοικοκυριά. 

Να πω επίσης, ότι θα επαναφέρουμε την πρόταση νόμου, την οποία είχαμε κάνει για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών, και μάλιστα βελτιωμένη. Θα έχει διευρυνθεί και για μικρομεσαίους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αγρότες, θα είναι κοστολογημένη για να μην υπάρχουν τα σαθρά επιχειρήματα που προβάλλονται από την πλευρά της Κυβέρνησης κάθε φορά και βεβαίως, θα έχει ακόμα πιο συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για να σας φύγει και το τελευταίο επιχείρημα, ότι ενδεχομένως, μπορεί να ωφεληθεί ή ο ένας ή ο άλλος συνειδητός κακοπληρωτής. 

Γιατί ψηφίζουμε την πρόταση του Κ.Κ.Ε. και θα επαναφέρουμε δική μας βελτιωμένη; Το κάνουμε γιατί ξέρουμε και εμείς και εσείς και όσοι μας ακούνε αυτή τη στιγμή, όχι μόνο εδώ μέσα αλλά και από την τηλεόραση της Βουλής, ότι εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά έχουν μέλη τους άνεργα, υποαπασχολούμενους ή απασχολούμενους, που στην καλύτερη περίπτωση και δουλειά να έχουν, έχουν δεχθεί δραστικό κούρεμα στους μισθούς. Έχουμε συνταξιούχους που έχουν κουρευτεί οι συντάξεις τους, εργαζόμενους, συνταξιούχους ή μικρομεσαίους που έχουν θιχτεί τα εισοδήματά τους από τη μεγάλη φοροεπιδρομή που έχουν υποστεί.

Γι’ αυτό εμείς μιλάμε για ρύθμιση για τα λαϊκά νοικοκυριά. Για τους λόγους που είπα, αδυνατούν αυτά τα εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά να εξυπηρετήσουν τις υψηλές δόσεις των δανείων που πήραν σε άλλες εποχές, για άλλους λόγους και σε άλλες συνθήκες. 

Όλα αυτά τα λαϊκά νοικοκυριά απειλούνται σήμερα να χάσουν τα σπίτια τους και υφίστανται μεγάλους εκβιασμούς από τις τράπεζες. Γίνονται αυθαίρετες αναλήψεις από ορισμένες τράπεζες, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς αυτών των νοικοκυριών, απ’ ό,τι έχει απομείνει σ’ αυτούς, και από τις οποίες τράπεζες έχουν δανειστεί. Υφίστανται μεγάλες παρενοχλήσεις, που φθάνουν ακόμα και σε τρομοκρατικούς εκβιασμούς από τις λεγόμενες εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν λες και βρισκόμαστε σε ένα σύγχρονο «far west» και οι οποίες πρέπει άμεσα, κατά την άποψη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., να καταργηθούν.

Βεβαίως, γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο ότι έχουν αυτά τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να αποπληρώσουν τα δάνεια που πήραν από τις τράπεζες και μάλιστα με ληστρικά επιτόκια και σε άλλες συνθήκες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να στερηθούν και το ψωμί και το φαγητό των παιδιών τους για να δώσουν τις δόσεις του δανείου. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται και ψυχολογικά προβλήματα στους ίδιους τους δανειολήπτες που προέρχονται από τα λαϊκά νοικοκυριά. Δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με αποτέλεσμα, πολλοί να οδηγούνται, με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην κατάθλιψη και να έχετε οδηγήσει με τις μνημονιακές σας πολιτικές το 50% του ελληνικού λαού με βάση πάλι επίσημες στατιστικές μελέτες, στα ψυχοφάρμακα και ουσιαστικά, σε διάλυση οικογενειών. Δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, να θρέψουν τα παιδιά τους, να πληρώσουν τις δόσεις του δανείου, χάνουν τα σπίτια τους και διαλύονται στα «εξ ων συνετέθη», αυτές οι λαϊκές οικογένειες. 

Δε φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, γιατί έπεσαν στη χώρα οι 10 πληγές του Φαραώ, αλλά γιατί την οδήγησαν οι μνημονιακές πολιτικές τις οποίες εφαρμόζετε και, εάν συνεχίσετε να τις εφαρμόζετε και πάρετε νέα μέτρα, εφόσον σας πιέζει η τρόικα, γιατί λέει ότι είναι 2,7 η απόκλιση δημοσίων εσόδων, τότε θα δημιουργήσετε ακόμη περισσότερη δυστυχία, ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση, ακόμα μεγαλύτερη ανεργία και κυρίως, για το θέμα που μιλάμε, ακόμα μεγαλύτερη αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες. 

Πιστεύουμε ότι το Κ.Κ.Ε. και εμείς του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κάναμε την πρότασή μας, γιατί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει ως τώρα, δεν διευκολύνει τα λαϊκά νοικοκυριά, που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Οι τράπεζες δεν κάνουν τις ρυθμίσεις στους δανειολήπτες που προβλέπει ο νόμος, ή τις κάνουν πάρα πολύ δύσκολα, με πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο από αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες, με νέες εμπράγματες ασφάλειες και υποθήκες, με παράταση αποπληρωμής των δανείων τους στον αιώνα τον άπαντα, ώστε να χρωστούν και τα παιδιά και τα δισέγγονά τους. 

Ο λεγόμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός που προβλεπόταν σε πολύ πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο, δεν γίνεται από τις τράπεζες με τους δανειολήπτες. Δεν ανταποκρίνονται οι τράπεζες και αναγκάζονται οι δανειολήπτες και τα λαϊκά νοικοκυριά να προσφεύγουν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους, σε μία πολυδάπανη και πολύχρονη διαδικασία, αν πάρετε υπόψη σας ότι, εάν πάει κάποιος για να πάρει δικάσιμο από το Ειρηνοδικείο, θα την πάρει για το 2018. 

Γι’ αυτό επείγει τώρα να γίνει η ρύθμιση και θεωρούμε αδιανόητο που δεν δεχθήκατε και την πρόταση νόμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΕΚΜ, ώστε να έχουν ολική διαγραφή χρεών αυτοί που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία, οι άρρωστοι και οι υπερήλικες. Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί δεν δέχεστε τη  μερική διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες, ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων που είχαν τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες λόγω των μνημονιακών πολιτικών. Επίσης, γιατί δεν δέχεστε να πληρώνουν κάθε μήνα μέχρι το 30% του εισοδήματός τους για τραπεζικές δανειακές δόσεις και το υπόλοιπο κύριε συνάδελφε της Νέας Δημοκρατίας, να μη μεταφέρεται σε άλλη χρονιά, αλλά αφού δεν μπορούν να το πληρώσουν, να διαγράφεται και να επανεξετάζεται ανάλογα με το εισόδημα που έχει κάποιος κάθε χρονιά. Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί δεν δέχεστε στη πρόταση νόμου μας, την εκλογίκευση των επιτοκίων, δηλαδή, τη μείωση των επιτοκίων ειδικά στις πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια που είναι ιδιαίτερα ληστρικά, και γιατί δεν δέχεστε να παγώνει η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και είσπραξης από τις τράπεζες, όταν προσφεύγει σε αυτές ο δανειολήπτης και ζητάει εναγωνίως ρύθμιση των δανείων του. 

Τέλος, αδυνατούμε να καταλάβουμε, γιατί δεν δέχεστε τη θέσπιση αναγκαστικών κανόνων, ώστε οι τράπεζες αναγκαστικά να δέχονται αυτές τις ρυθμίσεις και όχι να επαφίεται στην καλή τους θέληση η λύση ή στο να πάει να βρει το δίκιο του ο δανειολήπτης. 

Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, επιμένουμε και στην πρόταση νόμου που είχαμε κάνει, θα επαναφέρουμε την πρόταση νόμου μας βελτιωμένη με τα στοιχεία που σας έδωσα. Θεωρούμε ότι τέτοιες προτάσεις νόμου για τη ρύθμιση των χρεών στις τράπεζες των υπερχρεωμένων νοικοκυριών βοηθάνε στην ανάπτυξη, γιατί αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών και την αγοραστική τους δύναμη. Τέτοιες προτάσεις αντιμετωπίζουν το κοινωνικό κραχ στο οποίο βρισκόμαστε και βοηθούν εν τέλει και τις ίδιες τις τράπεζες εντέλει να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους, γιατί δεν θα πάρουν τότε αυτά τα χρήματα από δανειολήπτες που δεν μπορούν και να το καλύψουν αυτό  από τα κεφάλαια που διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίηση τους

Ψηφίζουμε την πρόταση νόμου του Κ.Κ.Ε. και θα επαναφέρουμε και τη δική μας πρόταση, πρώτον, για να είμαστε συνεπείς με όσα έχουμε πει προεκλογικά, γιατί επιτέλους σε αυτή τη χώρα θα πρέπει κάποιοι, να συνηθίσουν ότι υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις στην Αριστερά, οι οποίες ό,τι λένε προεκλογικά το εννοούν και το κάνουν μετεκλογικά και κυρίως, για να στηρίξουμε τη μάχη που δίνει ο ελληνικός λαός για την επιβίωσή του. 

Θα στηρίξουμε τέτοιες προτάσεις, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και με την παρουσία μας σε αγώνες και με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, ώστε να μη βρεθεί κανείς και καμιά, μόνος και μόνη απέναντι στην κρίση και τις τράπεζες, να μη χάσει κανείς το σπίτι του για χρέη 1.000 – 2.000 ή 5.000 ευρώ. Θα κάνουμε οτιδήποτε αυτές οι προτάσεις να γίνουν υπόθεση του ίδιου το λαϊκού κινήματος και αύριο, με άλλους συσχετισμούς και άλλες καταστάσεις μέσα στη Βουλή και στην πολιτική, να γίνουν και νόμος του κράτους. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)