to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:13 | 19.12.2012

Διεθνή

Υπέρ της εφαρμογής νόμου απαγόρευσης των επιθετικών όπλων στις ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε χθες υπέρ της εφαρμογής νόμου που θα απαγορεύει τα επιθετικά όπλα στη χώρα, καθώς συνεχίζονται οι κηδείες των θυμάτων του ομαδικού φονικού στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιουτάουν, όπου λειτούργησαν και πάλι τα σχολεία χθες.


Ο πρόεδρος «υποστηρίζει ενεργητικά» τις προσπάθειες του Κογκρέσου για την επαναφορά ενός νόμου προς αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τζέι Κάρνεϊ, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου που προτίθεται να καταθέσει η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάν Φάιστάιν.

Ο Τζέι Κάρνεϊ πρόσθεσε επίσης ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιδιώξει επίσης την κάλυψη του νομοθετικού κενού που επιτρέπει την αγορά όπλων από ιδιώτες πωλητές χωρίς κανέναν έλεγχο.

Η τραγωδία του Νιουτάουν επανέφερε στις ΗΠΑ τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης νομοθετικών μέτρων για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Το πανίσχυρο αμερικανικό λόμπι των όπλων, η Εθνική Ενωση Οπλων (National Rifle Association, NRA), η οποία είχε τηρήσει στάση σιωπής μετά τη σφαγή στο Νιουτάουν, εξέφρασε χθες τη «λύπη» της έπειτα από τους «τρομερούς και παράλογους φόνους» και ανακοίνωσε ότι οργανώνει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον.

Στο Νιουτάουν, τα σχολεία άνοιξαν στην βυθισμένη στο πένθος πόλη, όπου συνεχίζεται η μακριά σειρά των κηδειών των θυμάτων του φονικού. Το σχολείο Σάντι Χουκ, «τόπος εγκήματος» παραμένει κλειστό. Σε άλλες περιοχές της πόλης, όπου έχουν στηθεί δεκάδες αυτοσχέδια «μνημεία», τρομαγμένοι γονείς συνόδευσαν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Σε άλλες περιοχές της χώρας ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας εφαρμόσθηκαν σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Μίσιγκαν Ρικ Σνάιντερ προέβαλε το βέτο του σε νόμο που επιτρέπει στους πολίτες να κυκλοφορούν με κρυμμένα όπλα στις εκκλησίες, τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Στην πόλη Κερνς της Γιούτα, κατηγορίες για οπλοκατοχή απαγγέλθηκαν εναντίον παιδιού 11 ετών που πήγε στο σχολείο με περίστροφο, λέγοντας ότι φοβάται μήπως επαναληφθεί ένα φονικό σαν του Νιουτάουν.

Σε δημοσκόπηση του CBS που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, το 57% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του νόμου για τα όπλα, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται εδώ και δέκα χρόνια.

Περισσότεροι από 177.000 έχουν υπογράψει στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου το αίτημα για την ενίσχυση του ελέγχου της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, ενώ πολλοί δήμαρχοι μεγάλων πόλεων απηύθυναν ανοικτή επιστολή προς τον αμερικανό πρόεδρο και το Κονγκρέσο ζητώντας άμεση ανάληψη δράσης, την απαγόρευση των επιθετικών όπλων, την ενίσχυση των ελέγχων πριν από την αγορά όπλου και των κυρώσεων για την ανεξέλεγκτη προμήθεια όπλων.

Η πρόταση της γερουσιαστή Νταϊάν Φάινστάιν θα παρουσιασθεί στο Κονγκρέσο στις 3 Ιανουαρίου και θα προβλέπει την απαγόρευση πώλησης, μεταβίβασης, κατασκευής και εισαγωγής εκατό περίπου μοντέλων επιθετικών όπλων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)