to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:55 | 29.11.2012

Διεθνή

Υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους η ΕΕ

Η ΕΕ υποστηρίζει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, μολονότι δεν θα ψηφίσει ομόφωνα. Η Σουηδία θα ψηφίσει υπέρ της χορήγησης καθεστώτος κράτους παρατηρητή.


Η ΕΕ υπενθύμισε ότι υποστηρίζει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, μολονότι οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ δεν θα ψηφίσουν ομόφωνα σήμερα στην ψηφοφορία για τη χορήγηση στην Παλαιστίνη του καθεστώτος κράτους παρατηρητή μη μέλους του ΟΗΕ.

"Η ΕΕ έχει εκφράσει επανειλημμένως την υποστήριξή της και την επιθυμία της να δει την Παλαιστίνη να γίνεται πλήρες μέλος του ΟΗΕ στο πλαίσιο μιας λύσης στη σύγκρουση», δήλωσε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία.

"Η ΕΕ είναι έτοιμη να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε.

Όμως, παράλληλα, σημείωσε, ότι «μόνον μια πολιτική λύση στην σύγκρουση μπορεί να φέρει μια διαρκή ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία για τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς».

"Για το μέλλον, μετά τη σημερινή ψηφοφορία, είναι σημαντικό για όλες τις πλευρές και τους εμπλεκόμενους παράγοντες να εργαστούν προς μια ρύθμιση της σύγκρουσης με έναν ανανεωμένο στόχο και το αίσθημα ότι επείγει», πρόσθεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η Άστον κάλεσε εξάλλου όλες τις πλευρές να «απέχουν από ενέργειες» που θα μπορούσαν να καταφέρουν πλήγμα στην αξιοπιστία της διαδικασίας για μια ρύθμιση της σύγκρουσης. «Η ΕΕ καλεί τις δύο πλευρές να βρουν εποικοδομητικά μέσα για να ξεπεραστούν τα τρέχοντα εμπόδια για μια επανάληψη των άμεσων διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση ούτε προϋποθέσεις», κατέληξε η Άστον.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα ψηφίσει υπέρ της απόφασης για τη χορήγηση στην Παλαιστίνη καθεστώτος κράτους παρατηρητή μη μέλους του ΟΗΕ.

"Η Σουηδία θα ψηφίσει ναι», σημείωσε ο Μπιλτ στο ιστολόγιό του.

"Ο στόχος μας ήταν διαρκώς να επιδιώξουμε μια ενότητα στους κόλπους της ΕΕ για τη στάση που θα υιοθετούσαμε, όμως και το να ψηφίσουμε ναι αν αυτή η ενότητα δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί», πρόσθεσε ο Μπιλτ.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η σουηδική κυβέρνηση έλαβε αυτήν την απόφαση.

Σε ερώτηση που τους έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι υπηρεσίες Τύπου του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ δεν έκαναν κανένα σχόλιο.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να συγκεντρώσει την απλή πλειοψηφία που χρειάζεται από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ για την υιοθέτησή της.


Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)