to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:14 | 01.03.2013

Κοινωνία

Υπερ-ταμείο μείωσης των επικουρικών συντάξεων

Με ρήτρα μείωσης των επικουρικών συντάξεων και αναπροσαρμογές των αποδοχών για εκατομμύρια συνταξιούχους ανά τρίμηνο θα λειτουργεί το νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) από την 1η Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε και επισήμως την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.


http://left.gr/sites/left.gr/files/perikopes%20kjg.jpgΟι επικουρικές συντάξεις που θα καταβάλει το νέο υπερ-ταμείο, στο οποίο θα ασφαλίζονται 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι και έχει 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους, θα πέσουν ακόμα και στα 200 ευρώ (μείωση πάνω από 60% για ορισμένες κατηγορίες, όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι) για να είναι βιώσιμο, καθώς με βάση τη μνημονιακή ρήτρα "μηδενικού ελλείμματος" οι αποδοχές όχι μόνο απλώς θα αναπροσαρμόζονται, αλλά θα περικόπτονται αυτομάτως κάθε φορά που θα προκύπτει έλλειμμα.


Και βέβαια η δραματική άνοδος της ανεργίας που αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον και την επόμενη διετία, "εγγυάται" άμεσες μειώσεις συντάξεων, καθώς οι εισφορές θα μειώνονται διαρκώς.

Έτσι, οι διαδοχικές δηλώσεις όχι μόνο του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, αλλά και οι πρόσφατες του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, διαψεύδονται και από τα επίσημα στοιχεία κατά την εκκίνηση της λειτουργίας του νέου υπερ-ταμείου, καθώς ξεκινά με έλλειμμα 40 εκ. ευρώ, το οποίο θα φτάσει σύμφωνα με εκτιμήσεις στο τέλος του 2013 τα 163,84 εκ. ευρώ.

 

Δύο ταχύτητες περικοπών


“Πιλότος” αναμένεται να είναι το καθεστώς που ισχύει ήδη στο Δημόσιο, με τις επικουρικές να μην ξεπερνούν το 20% του συντάξιμου μισθού, ενώ στα υπόλοιπα επικουρικά σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης μπορεί να φτάνει έως και το 40%. Ουσιαστικά στην επικουρική ασφάλιση θα εφαρμοστούν δύο «ταχύτητες» στις περικοπές: α) άμεσες μειώσεις σε όσες περιπτώσεις τα επικουρικά ταμεία έχουν ελλείμματα, β) νέος τρόπος υπολογισμού για όλους τους ασφαλισμένους από το 2015 με τα εξής χαρακτηριστικά: 1.Για κάθε ασφαλισμένο δημιουργείται «ατομική» μερίδα, όπου πηγαίνουν οι εισφορές του. Αυτό ισχύει για όλες τις εισφορές που έχουν καταβληθεί μετά το 2001, οπότε και υπήρξε μηχανογράφηση. 2. Η σύνταξη για τα χρόνια μέχρι το 2014 θα υπολογίζεται με βάση το παλαιό καθεστώς. Για τα χρόνια μετά το 2015 θα υπάρξει νέος τρόπος υπολογισμού, που θα είναι κοινός για όλους.

 

Εντάξεις, εξαιρέσεις ταμείων



Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας στο νέο ταμείο, που λειτουργεί με ενιαία διοικητική και οικονομική οργάνωση, εντάσσονται οι φορείς επικουρικής ασφάλισης των μισθωτών και οι νεοπροσλαμβανόμενοι.



Ειδικότερα στο ΕΤΕΑ εντάχθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2012: α) Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), β) τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), γ) το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ», δ) οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), ε) ο Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς του κατ’ επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του.



* Οι φορείς που αιτήθηκαν εξαίρεση και πληρούν τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ υποχρεωτικής ασφάλισης είναι οι εξής: Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΑΠΑΕ), Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ), Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΤΕΑΥΦΕ), Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΤΕΑΠΕΠ).



*Τέλος οι φορείς που αιτήθηκαν εξαίρεση, αλλά εξαιτίας της οικονομικής και δημογραφικής τους κατάστασης δεν δόθηκε η σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ) για τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ υποχρεωτικής ασφάλισης είναι οι: Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΠΤ), Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ), Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση.

του Ανδρέα Πετρόπουλου - Από την Αυγή, 28/2/2013

Περισσότερα για το θέμα Συντάξεις - περισσότερες ειδήσεις από την κατηγορία Κοινωνία

Και το κεντρικό μας θέμα (όπου αναλύεται και η περίφημη... μεταβιβασιμότητα):

Ληστεία στις επικουρικές συντάξεις 1,6 εκατ. ανθρώπων μέσω ΕΤΕΑ - σκληρές περικοπές στις παροχές του ΕΟΠΥΥ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)