to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

9:19 | 06.03.2018

Οικονομία

Η πρόταση της Προοδευτικής Συμμαχίας για έναν φιλοευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας*, μεταξύ των οποίων και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητούν την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο αποφασίζονται οι προϋπολογισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητούν τον αναπροσανατολισμό του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.


Με άρθρο τους, που δημοσιεύεται στο blog του ευρωπαϊκού δικτύου ενημέρωσης Euractiv, οι ευρωβουλευτές Guillaume Balas (MEP, S&D), Sergio Cofferati (MEP, S&D), EvaJoly (MEP, Greens/EFA), Curzio Maltese (MEP, GUE/NGL), Florent Marcellesi (Greens/EFA), Δημήτρης Παπαδημούλης (MEP, GUE/NGL), Georgi Pirinski (MEP, S&D), Elly Schlein (MEP, S&D), Ernest Urtasun (MEP, Greens/EFA), υποστηρίζουν ότι «η ΕΕ χρειάζεται ένα σύστημα βασισμένο κυρίως στους ίδιους πόρους».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ικανότητα είσπραξης φόρων, να καταπολεμηθεί η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή και να διασφαλιστεί η φορολογική δικαιοσύνη. Είναι καιρός όλοι οι τομείς της οικονομίας να αρχίσουν να συμβάλλουν σε επενδύσεις στα ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά. Είναι επίσης καιρός να δώσουμε στην ΕΕ έναν προϋπολογισμό που ταιριάζει με τους στόχους και τις φιλοδοξίες της», συνεχίζουν στο κοινό τους άρθρο.

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο:

Υπέρ ενός φιλοευρωπαϊκού προϋπολογισμού

H τελευταία Σύνοδος Κορυφής έφερε για ακόμη μια φορά στο φως τις πιο εμφατικές αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: έλλειψη αποφασιστικότητας προκειμένου να «σπείρει» αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και έλλειψη κοινού οράματος. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να καταλήξουν σε μια πολιτική δέσμευση για έναν κοινωνικό προϋπολογισμό μετά το 2020. Οι, δε, συζητήσεις για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αντανακλούν την απροθυμία ορισμένων κρατών-μελών να επενδύσουν περισσότερο στο κοινό μας μέλλον.

Σήμερα η Ευρώπη στέκεται εύθραυστη μπροστά την πρόκληση του Brexit, κι ενόψει των επικείμενων κρίσιμων ευρωεκλογών. «Στιγματισμένη» εδώ και χρόνια από οικονομικές πολιτικές στη βάση των αρχών της λιτότητας, με δραματικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, η κοινή μας ΕΕ αντιμετωπίζει την ανεργία των νέων, τις ανισότητες στον πλούτο, τις περιφερειακές ανισότητες, τη μεταναστευτική κρίση, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Όλα αυτά απαιτούν ισχυρές ευρωπαϊκές απαντήσεις και λύσεις. Δυστυχώς, όμως, ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός – με περικοπές στις πολιτικές αλληλεγγύης και συνοχής – είναι ένα βήμα πίσω από τη φιλοδοξία μας για μια ισχυρότερη και πιο ενωμένη Ευρώπη.

Εμείς, οι ευρωβουλευτές της Προοδευτικής Συμμαχίας, στοχεύουμε στο να παρέχουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο για την ΕΕ, σύμφωνα με το «Σενάριο που λείπει«, δηλαδή την απάντησή μας στα πέντε σενάρια που πρότεινε η Κομισιόν, που ωστόσο αποτυγχάνουν να δώσουν μια φιλόδοξη λύση για το μέλλον. Η πρότασή μας στέκεται απέναντι από το «status quo», απέναντι από τις προτάσεις των Macron και Merkel που δεν αμφισβητούν την υπάρχουσα διακυβέρνηση και το δόγμα λιτότηταςΕμείς θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση βασισμένη στις αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αναβάλει την αναθεώρηση του συνολικού συστήματος με το οποίο αποφασίζει για τους προϋπολογισμούς της. Χρειάζεται ένα σύστημα βασισμένο κυρίως στους ίδιους πόρους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ικανότητα είσπραξης φόρων, να καταπολεμηθεί η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή και να διασφαλιστεί η φορολογική δικαιοσύνη. Είναι καιρός όλοι οι τομείς της οικονομίας να αρχίσουν να συμβάλλουν σε επενδύσεις στα ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά. Είναι επίσης καιρός να δώσουμε στην ΕΕ έναν προϋπολογισμό που ταιριάζει με τους στόχους και τις φιλοδοξίες της.

Πριν από το 2019, έτος των επόμενων ευρωεκλογών, προτείνουμε έναν πραγματικά φιλοευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο οποίος θα βασίζεται στα εξής:

 • Περισσότερη αυτονομία που βασίζεται σε σύστημα ιδίων πόρων με έσοδα από τον πολυαναμενόμενο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και συνεισφορά από την κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση εταιρειών της ΕΕ.
 • Σημαντικές επενδύσεις σε δραστηριότητες που ενισχύουν το κλίμα και κίνητρα για τη μετάβαση προς οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
 • Προτεραιότητα των κοινωνικών δικαιωμάτων, της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.
 • Συγκεκριμένες πολιτικές και μέσα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας, με έντονες επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία.
 • Περισσότεροι πόροι για προγράμματα εκπαίδευσης, υποστήριξης της νεολαίας και πολιτισμού που θα αντιτίθενται στις εξαιρέσεις.
 • Καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
 • Περισσότεροι πόροι για τη στήριξη της υποδοχής και της ένταξης των μεταναστών και προσφύγων, στο πλαίσιο μιας πολύ αναγκαίας μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, που να βασίζεται στην αλληλεγγύη και στην ισότιμη κατανομή αρμοδιοτήτων.
 • Υποστήριξη ενός ισχυρότερου ρόλου της ΕΕ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στην πρόληψη των πολιτικών συγκρούσεων, στην οικοδόμηση της ειρήνης, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανθρωπιστική βοήθεια.
 • Επένδυση σε μακροπρόθεσμες και γνήσιες αναπτυξιακές πολιτικές.
 • Προώθηση μιας γενικής στρατηγικής για την εφαρμογή της ατζέντας 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να συμβαδίζουν με μια διαδικασία εκδημοκρατισμού των θεσμών της ΕΕ, με κανόνες και διαδικασίες που συνεπάγονται περισσότερη διαφάνεια και με την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων του ελέγχου από πλευράς του. Μακροπρόθεσμα, αυτή η διαδικασία θα συνεπάγεται μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών Συνθηκών. Θεωρούμε απαραίτητο να ενισχύσουμε τη δύναμη των πολιτών και την κοινοβουλευτική εποπτεία ως προς τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα της ΕΕ. Δεδομένου ότι θέλουμε οι αρχές της διαφάνειας και της δημοκρατίας να βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου, οι αρχές αυτές θέλουμε να αντικατοπτρίζονται επίσης στον τρόπο διαχείρισης του προϋπολογισμού της ΕΕ. Εμείς, ως ευρωβουλευτές, δεσμευόμαστε να προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο προς αυτήν την κατεύθυνση.

*Η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια πλατφόρμα διαλόγου, που βασίζεται στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στον ανοικτό διάλογο. Στόχος της είναι να επεξεργαστεί τις διαφορές και να χτίσει γέφυρες μεταξύ των προοδευτικών συμμάχων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλη την Ευρώπη. Δημιουργήθηκε από προοδευτικούς ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών ομάδων και είναι ανοικτή στον καθένα που μετέχει της κοινότητας του ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίζοντας την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και βιωσιμότητα. Στην Προοδευτική Συμμαχία συμμετέχουν ευρωβουλευτές από την Αριστερά (GUE/NGL), τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D), και τους Πράσινους (Greens/EFA)].

Διαβάστε εδώ το «Σενάριο που λείπει»: http://www.progressivecaucus.eu/wp-content/uploads/2017/05/The-Missing-Scenario-Final-version_05.05.2017-7.pdf

Δείτε εδώ το δημοσιευμένο άρθρο: http://guests.blogactiv.eu/2018/03/01/defending-a-pro-european-budget/

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)