to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:13 | 16.10.2013

Διεθνή

Υπέγραψε ο Ομπάμα τη νομοθεσία για το χρέος - Οι νικητές και οι χαμένοι της συμφωνίας

Μια ανάσα πριν χτυπήσει «κόκκινο» το όριο του δανεισμού των ΗΠΑ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία κατέληξαν σε κοινή συμφωνία για την άρση του δημοσιονομικού αδιεξόδου που απομακρύνει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών και οδηγεί στην επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.


Πέμπτη 17/10: Υπέγραψε ο Ομπάμα τη συμφωνία για το χρέος

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε νωρίς σήμερα το πρωί τη νομοθεσία η οποία επιτρέπει την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, που παραμένουν κλειστές από την 1η Οκτωβρίου, και αποτρέπει το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Την ύστατη στιγμή, αργά χθες το βράδυ, υπερψήφισαν Βουλή και Γερουσία τη συμφωνία για ενδιάμεση λύση στο διπλό πρόβλημα του ορίου δανεισμού και του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Η συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων πέρασε αρχικά από την Γερουσία με 81 ψήφους υπέρ και 18 κατά, ενώ στη συνέχεια ψηφίστηκε και στη Βουλή των Αντιπροσώπων με 285 υπέρ και 144 κατά (πηγή: ΑΜΠΕ).

Image from facebook.com @BuzzFeed

Οι νικητές και οι χαμένοι

Όπως αναφέρει ο Guardian, η συμφωνία προκαλεί αναταραχές στους Ρεπουμπλικάνους καθώς αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν χωρίς να αλλάξει ο νόμος Ομπάμα για την υγειονομική περίθαλψη («Obamacare»). Ο Τάχμαν Μπράντλεϊ του ABC News, αποτιμώντας τη συμφωνία, δήλωσε στο Euronews: «Από καθαρά πολιτική άποψη, οι Δημοκρατικοί και ο Λευκός Οίκος είναι ξεκάθαρα οι νικητές εδώ. Αναλογιστείτε τι ακριβώς έγινε με μια μικρή φατρία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Τα μέλη του Κινήματος του Τσαγιού είχαν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους κατά της κυβέρνησης. Ουσιαστικά απειλούσαν με την αδυναμία της πληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους και ζητούσαν μια ανταλλαγή, με μια μεγάλη ανατροπή στον νόμο Ομπάμα για την υγεία. Όμως αυτό δεν θα συμβεί. Αναγκάστηκαν να παραδοθούν και μάλιστα παραδόθηκαν άνευ όρων».

Ο συμβιβασμός μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων είναι προσωρινός και δεν εγκαινιάζει παρά μία ολιγόμηνη ανάπαυλα για τα δύο στρατόπεδα. Μία δικομματική επιτροπή θα επιφορτισθεί με την επεξεργασία μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου ενός σχεδίου προϋπολογισμού για το υπόλοιπο του 2014, το οποίο θα πρέπει να είναι πάλι προϊόν συμβιβασμού. Όμως το αμερικανικό Κονγκρέσο έχει επιδείξει κατά την διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα εντυπωσιακή ανικανότητα σε τέτοιου είδους ασκήσεις.

Επιστρέφουν στην εργασία τους οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να επιστρέψουν στην εργασία τους οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι, μετά και από την υπογραφή του σχετικού νόμου από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όπως ανακοίνωσε η Σίλβια Μάθιους Μπάργουελ, επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου.

Το διάγγελμα Ομπάμα μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία

«Μπορούμε να αρχίσουμε να σβήνουμε αυτό το σύννεφο της αβεβαιότητας και ανησυχίας από τις επιχειρήσεις μας και από τον αμερικανικό λαό», τόνισε ο κ. Ομπάμα μετά την επιτυχή ψηφοφορία στη Γερουσία.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα κάνει νέα δήλωση στις 10:35 π.μ. τοπική ώρα Ουάσιγκτον (14.35 GMT) και αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη που υπάρχει ώστε οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι να συνεργαστούν για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

«Θα έχω περισσότερα να πω γι' αυτό αύριο, και έχω κάποιες σκέψεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στο υπόλοιπο του έτους, να παραμείνει εστιασμένοι στη δουλειά», δήλωσε ο κ. Ομπάμα.

US President Barack Obama speaks about the government shutdown and debt ceiling standoff in the Brady Press Briefing Room of the White House in Washington, DC, October 16, 2013 (AFP Photo / Saul Loeb)

_____________________________________________________

[Η ενημέρωση μέχρι τις 11.55 μ.μ., ώρα Ελλάδας]

Με βάση τη συμφωνία αυτή, θα αυξηθεί το όριο του χρέους και θα ανοίξουν αμέσως οι υπηρεσίες που είχαν κλείσει ενώ θα συγκληθεί μια επιτροπή που θα διαπραγματευτεί τον προϋπολογισμό του 2014.

Η νομοθετική πρόταση πρόκειται να τεθεί πρώτα προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου αμφότεροι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα εγκριθεί. (Πηγή: in.gr)

«Υιοθετεί» τη συμφωνία ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υιοθέτησε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στη Γερουσία για να αποφευχθεί η αδυναμία επέκτασης του ορίου του χρέους και για τον τερματισμό του αδιεξόδου στη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κάλεσε το Κογκρέσο να την εγκρίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η πρώτη σελίδα του CNN : «Breakthrough» (Διέξοδος) 

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ, αναφερόμενος στην αντίδραση του Ομπάμα στην διμερή συμφωνία Ρεπουμπλικανών-Δημοκρατικών στη Γερουσία, δήλωσε πως χάρις σε αυτή θα λειτουργήσει ξανά η κυβέρνηση και θα αποτραπεί η απειλή της χρεοκοπίας.

«Ο πρόεδρος πιστεύει πως η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων που ανακοινώθηκε από την ηγεσία της Γερουσίας θα ξανανοίξει τις υπηρεσίες του κράτους και θα απομακρύνει την οικονομική απειλή, που ήδη υπήρξε επιζήμια για τη μεσαία τάξη, τις επιχειρήσεις και την παγκόσμια οικονομική μας θέση», τόνισε ο Κάρνεϊ. «Ήδη έχουμε πληρώσει ένα τίμημα» για το ότι οι ΗΠΑ βρέθηκαν κοντά στην αθέτηση χρέους, πρόσθεσε.

«Ο πρόεδρος συνεχάρη τον επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ριντ και της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, διότι εργάστηκαν από κοινού για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, και προτρέπει το Κογκρέσο να δράσει άμεσα για να τεθεί τέλος στην παραλυσία του κράτους και να προστατεύσει την εμπιστοσύνη των δανειστών των ΗΠΑ», υπογράμμισε.

«Δεν έχουμε δει έως τώρα το σχέδιο νόμου που θα ψηφισθεί από τη μία, ή την άλλη κοινοβουλευτική συνεδρία», τόνισε ο Κάρνεϊ, προσθέτοντας όμως πως ο Ομπάμα «ανυπομονεί να δει το Κογκρέσο να δρα», και «να εγκρίνει τον νόμο αυτόν», δήλωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν φθάσει στο σημείο που το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να συνάψει νέα δάνεια ώστε να εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις και γι’ αυτόν τον λόγο το Κογκρέσο θα πρέπει να δράσει τάχιστα. Το υπουργείο θα έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα δανεισμού του έως αύριο βράδυ και θα διαθέτει ρευστό επίσης μέχρι αύριο βράδυ.

Ο Κάρνεϊ πρόσθεσε πως η διάταξη για την επαλήθευση των εσόδων που προβλέπεται στη συμφωνία που επετεύχθη στη Γερουσία αποτελεί μία «μετριοπαθή ρύθμιση» στην νομοθετική πράξη για ένα οικονομικά ανεκτό πρόγραμμα πρόνοιας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό «τα πάντα θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος».

Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων: Δεν θα εμποδίσουμε το σχέδιο που συμφωνήθηκε στη Γερουσία 

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Τζον Μπένερ δήλωσε σήμερα ότι το σώμα αυτό του αμερικανικού Κογκρέσου δεν θα εμποδίσει το σχέδιο που συμφωνήθηκε στη Γερουσία για να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού χρέους και να τερματιστεί η παράλυση πολλών υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους.

Σε μια σύντομη δήλωσή του ο Μπένερ τόνισε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές θα συνεχίσουν να μάχονται εναντίον της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας και πρόνοιας που έχει προωθήσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και υπέρ της δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

«Όμως το να εμποδίσουμε την δικομματική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα από μέλη της Γερουσίας δεν θα είναι μία τακτική που θα ακολουθήσουμε», επισήμανε ο Μπένερ.

(πηγή: ΑΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)