to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:04 | 28.05.2019

Οικονομία

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση: Καταβάλλεται το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσης απόλυσης για τους πρώην εργαζόμενους της ΑΤΕ

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την αποκατάσταση μίας αδικίας


Λύση σε ένα χρονίζον από το 2012 πρόβλημα, της μη καταβολής μέχρι σήμερα του 50% της αποζημίωσης απόλυσής τους από την Αγροτική Τράπεζα, θα δουν οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπεγράφη η υπουργική απόφαση από τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο.

Όπως είναι γνωστό, το 2012 και το 2013, ανακλήθηκαν οι άδειες λειτουργίας της ΑΤΕ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Probank, της FBB και 7 συνεταιριστικών τραπεζών, οι οποίες τέθηκαν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Η ειδική εκκαθάριση κατήγγειλε τις συμβάσεις εργασίας του συνόλου του προσωπικού των εν λόγω τραπεζών, το οποίο προσλήφθηκε με νέες συμβάσεις εργασίας, χωρίς να αναγνωριστεί κανένα δικαίωμα από την εργασία στις ανωτέρω τράπεζες, καθώς οι εργαζόμενοι θεωρηθήκαν «νεοπροσλαμβανόμενοι», ενώ σύμφωνα με την τότε ισχύουσα διάταξη του αρ. 63Δ παρ. 10 του ν. 3601/2007:  «τα άρθρα 4 και 5 του π.δ. 178/2002 δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση εφαρμογής των άρθρων 63 Δ και 63 Ε του ν. 3601/2007 και οι συμβάσεις εργασίας δεν μεταφέρονται».

Η ειδική εκκαθάριση κατήγγειλε τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, καταβάλλοντας μόνο το 50% του ποσού της αποζημίωσης απόλυσης επικαλούμενη την υπουργική απόφαση ΥΑ41403/Β.1563/28.09.2012, που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του αρ. 13Α του ν. 3746/2009, με την οποία περιορίζεται η προνομιακή ικανοποίηση των απαιτήσεων που πηγάζουν από την εργασιακή σχέση και την καταγγελία της σύμβασης εργασίας,ενώ το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσης θα καταβληθεί μετά την ικανοποίηση της απαίτησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με την προαναφερθείσα υπουργική απόφαση, θα ικανοποιηθεί η δίκαιη απαίτηση των εργαζομένων να λάβουν το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσής απόλυσης, σε τρεις ισόποσες δόσεις. Άμεσα θα καταβληθεί το 17% και μέσα στην επόμενη διετία το υπόλοιπο ποσό.

Παραθέτουμε σχετικά την ανακοίνωση της Αυτόνομης Δημοκρατικής Συσπείρωσης των εργαζόμενων ΑΤΕ - Πειραιώς:

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση  των συλλόγων με τον  υπουργό Οικονομίας κ. Τσακαλώτο. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις πολλές αδικίες που άφησε η πτώση κατά 27% του ΑΕΠ στα χρόνια της κρίσης και στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει σταδιακά την αδικία εις βάρος των εργαζομένων (ΑΤΕ, ΤΤ κτλ) που δεν έχουν λάβει το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσής τους.

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσης σε τρείς δόσεις ως εξής:

  • 17% άμεσα με την υπογραφή της υπουργικής απόφασης
  • Και το υπόλοιπο ποσό μέσα στη διάρκεια των επόμενων 2 ετών.

Για μας είναι καταρχάς σημαντικό βήμα η πολιτική απόφαση και η δέσμευση του υπουργείου για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης.

Θετικό είναι επίσης και η καταβολή άμεσα ενός ποσού που θα δώσει μια ανάσα στους συναδέλφους.

Ταυτόχρονα η απόφαση αυτή για την καταβολή της αποζημίωσης σε δόσεις μοιραία εμπλέκει όχι μόνο την σημερινή κυβέρνηση, αλλά και αυτήν που θα προκύψει μετα της εκλογές.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Είναι ανάγκη να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και να προσπαθήσουμε «να δέσουμε», όσο ποιο πολύ μπορούμε την υλοποίηση του.

Πρέπει άμεσα, το επόμενο διάστημα και πριν από τις εκλογές, τόσο ο ΣΕΤΑΠ, όσο και οι άλλοι σύλλογοι, να κάνουν αυτό που έπρεπε να έχουν κάνει από καιρό.

Να συναντηθούν με τα υπόλοιπα κόμματα (Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝΑΛ,ΚΚΕ)  και να αποσπάσουν την δέσμευση τους για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος μας για την καταβολή της αποζημίωσής.

Τίποτα δεν τέλειωσε!

Μπορεί να φαίνεται ότι μπαίνει το νερό στο αυλάκι αλλά δεν εφησυχάζουμε μέχρι την πλήρη ικανοποίηση μας!

Υ.Γ.: Στη συνάντηση δεν βγάλαμε καμία φωτογραφία! Δυστυχώς έτσι αφήνουμε έκθετους κάποιους συνάδελφους που κυνηγούσαν και συνεχίζουν ακόμα να κυνηγούν το θέμα με φωτογραφίες στο facebook…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)