to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την τιμολογιακή πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων

Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την τιμολογιακή πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων και ήδη βρίσκεται στη διαδικασία δημοσίευσης σε ΦΕΚ, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Πορεία Υλοποίησης Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων», στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, η ταφή θα είναι πλέον η πιο ακριβή μέθοδος διαχείρισης αποβλήτων και θα εμπεριέχει το περιβαλλοντικό κόστος. Ο κάθε Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΣΔΑ) θα πρέπει να τιμολογεί διαφορετικά για την επεξεργασία οργανικού και σύμμεικτων απορριμμάτων και διαφορετικά για την κομποστοποίηση και τη μεταφόρτωση και γενικά για όλες τις υπηρεσίες που παρέχει, σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα στη χώρα, "που είχαμε μία ενιαία τιμολόγηση για όλα τα είδη διαχείρισης αποβλήτων".

Αναφερόμενος στους δείκτες αξιολόγησης όσον αφορά την τιμολόγηση, σημείωσε ότι ένας άξονας με βάση τον οποίο θα αξιολογούνται οι δήμοι θα είναι η ανακύκλωση και η επιβεβαιωμένη αξιοποίηση υλικών συσκευασίας. Το δεύτερο σημαντικό εργαλείο θα είναι το ποσοστό χωριστής συλλογής και αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων (βιοαπόβλητα, τρόφιμα, κλαδέματα κ.λπ.) και το τρίτο κριτήριο είναι ο συντελεστής εκτροπής από την ταφή, που θα καταλήγει σε φθηνότερο τιμολόγιο, με βάση τον συνολικό συντελεστή ανακύκλωσης και εκτροπής από την ταφή που επιτυγχάνει.

Επίσης, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ευρείας "εθελοντικής συμφωνίας" ανάμεσα στους Δήμους και στους φορείς των κλάδων του τουρισμού, της αναψυχής και της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, για να ξεκινήσει η χωριστή συλλογή του οργανικού, που πλέον ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεσμευτεί ότι μπορεί να παραλαμβάνει.

"Στα ΠΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι κατανεμημένα 31,7 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των αποβλήτων. Από αυτά, 10 εκατ. που αφορούν πράσινα σημεία στους Δήμους έχουν ήδη προκηρυχθεί. Για τα υπόλοιπα υπάρχει ήδη προκήρυξη και μια συζήτηση μεταξύ Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) και ΦοΔΣΑ για τον τρόπο προμήθειας καφέ κάδου στη Θεσσαλονίκη, ειδικών απορριμματοφόρων και κλαδοτεμαχιστών. Δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο αυτή η συζήτηση. Εφόσον από την 1.1.2020 θα έχουμε τιμολόγια που θα συναρτώνται με την ανακύκλωση και του οργανικού, θα πρέπει από τώρα οι Δήμοι να έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Η εκτροπή του οργανικού από τους κάδους του σύμμεικτου ή του ανακυκλώσιμου θα δώσει στην ανακύκλωση πολύ καθαρά υλικά και είναι κάτι που ο κλάδος της ανακύκλωσης διεκδικεί πάρα πολύ καιρό", τόνισε

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)