to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Υπάρχει προοδευτική διέξοδος;

«Η χώρα μας βρίσκεται σε κρίση δημοκρατίας, θεσμών και κράτους δικαίου, όπως επεσήμανε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο, με μείζονα τα προβλήματα των υποκλοπών, των παρεμβάσεων στη λειτουργία των θεσμών και την έλλειψη αμεροληψίας στην εξεταστική για τα Τέμπη», σημειώνει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».


Το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε το ερώτημα για τη δυνατότητα της προοδευτικής παράταξης να δώσει πειστική και βιώσιμη κυβερνητική διέξοδο.

Ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας «ψάχνει» πολιτική λύση βιώνοντας τα αποτελέσματα των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ακραία ακρίβεια σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς, η μετ΄ εμποδίων πρόσβαση σε παιδεία και υγεία, η αδιαφάνεια και ο κομματισμός μεγεθύνουν τις ανισότητες.

Η χώρα μας βρίσκεται σε κρίση δημοκρατίας, θεσμών και κράτους δικαίου, όπως επεσήμανε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο, με μείζονα τα προβλήματα των υποκλοπών, των παρεμβάσεων στη λειτουργία των θεσμών και την έλλειψη αμεροληψίας στην εξεταστική για τα Τέμπη.

Η ελληνική πολιτεία, θύμα της πολιτικής σκοπιμότητας, αποδυναμώνεται. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες εξυπηρετούν μόνο την επικοινωνία, ενώ η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ νομιμοποιείται να μη ψηφίζει νομοσχέδια.

Η έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής και οι εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις μας στερούν βασικά εργαλεία. Ενώ σε μια περίοδο που κυριαρχεί η αβεβαιότητα της κλιματικής κρίσης και των γεωπολιτικών και τεχνολογικών αλλαγών, απαιτούνται ποιοτικά άλματα.

Η ελληνική κοινωνία παρά την πίεση της ακροδεξιάς «κοιτάζει» προς τον προοδευτικό χώρο. Το έδειξαν και οι εκλογές προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών. Το δείχνουν και οι κινητοποιήσεις για δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.

Η  κρίση συλλογικότητας και πολιτικής και οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, ιδιαίτερα μετά την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές, αλλάζουν την κλασσική ανάγνωση αριστεράς-δεξιάς. Νέα κριτήρια προστίθενται στις επιλογές των πολιτών, επιπλέον της ευημερίας, των διακρίσεων και της κοινωνικής αδικίας, καιροφυλακτεί ο κίνδυνος της αντι-πολιτικής στάσης, ενώ δημιουργούνται νέα πεδία κοινωνικών συμμαχιών.

Μία προοδευτική απάντηση στη χώρα μας δεν μπορεί να στηριχθεί σε αριστερές αυθεντίες και άρνηση συμμαχιών. Ούτε να «πατάει σε δύο βάρκες» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την ισότητα στο γάμο, στοχεύοντας σε ένα νέο βολικό δικομματισμό.

Οφείλονται απαντήσεις με ευρωπαϊκή, οικολογική, δημοκρατική ταυτότητα. Ένα νέο μεταρρυθμιστικό ρεύμα αμφισβήτησης του συμβιβασμού. Απαντήσεις που θα παίρνουν πνοή και έμπνευση από τις αξίες της αριστεράς και της προόδου, όπως την ειρήνη, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη αλλά και τα κοινωνικά αγαθά της υγείας, της παιδείας, του περιβάλλοντος.

Το  πρωτεύον ζήτημα της ειρήνης, της ζωής και της εθνικής ανεξαρτησίας δεν βρίσκει απάντηση στο «κυνήγι» των εξοπλισμών. Όπως και η προστασία του περιβάλλοντος, των οικοσυστημάτων και της ποιότητας ζωής δεν απαντάται με τη θεοποίηση της άναρχης ανάπτυξης και του κέρδους.

Απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πρακτική των υπερκερδών των ολιγοπωλίων υπάρχει ο πλουραλισμός και η ρύθμιση της αγοράς, τα συνεργατικά σχήματα, οι ενεργειακές κοινότητες. Απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις υπάρχει η απαίτηση της δημόσιας παιδείας και υγείας και του δημοσίου ελέγχου σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και νερό.

Μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει παράλληλα σχεδιασμό της οικονομίας, ενίσχυση της δημοκρατίας και μείωση των ανισοτήτων, με μία ισχυρή πολιτεία με κοινωνικό κράτος, με σχέδιο για την κλιματική κρίση και ικανοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs).

Αυτή την προοπτική περιέχουν οι αποφάσεις του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη δόμησης μιας πλειοψηφικής κοινωνικής συμμαχίας που θα απαιτήσει την πολιτική αλλαγή, με ανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής και ενίσχυση του ρόλου και του δυναμικού των ενεργών πολιτών.

* Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)