to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:28 | 22.12.2018

Tvxs.gr

πηγή: tvxs.gr

Διεθνή

Υπάρχει κάτι ξενοφοβικό στο βασίλειο της Δανιμαρκίας;

Από το «κοριτσάκι με τα σπίρτα» στη χώρα που απειλεί να πυροδοτήσει περαιτέρω την ακροδεξιά στην Ευρώπη


(σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην «Αυγή»)

Μία κρύα παραμονή Χριστουγέννων, οι κάτοικοι μιας χιονισμένης πόλης – πιο χαρούμενοι από όλους και φορτωμένοι με ψώνια και δώρα - βάδιζαν βιαστικοί προς τα γιορτινά τους σπίτια, αγνοώντας μία μικρή πλανόδια πωλήτρια που πουλούσε σπίρτα. Αποκλεισμένη από αυτόν τον κόσμο, τον είδε μέσα από ένα παράθυρο που χώριζε εκείνη με τους άλλους να έχουν μια φυσιολογική ζωή. Τότε βούρκωσε καθώς η οικογένεια και το σπίτι ήταν για εκείνη μια μακρινή ανάμνηση. Άναψε ένα σπίρτο και είδε ένα όραμα. Η συνέχεια είναι γνωστή...

Το παραμύθι «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» γράφτηκε από τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το 1845, οι Δανοί όμως δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει το ηθικό του δίδαγμα, 173 Χριστούγεννα μετά.

Η Δανία συγκαταλέγεται από το World Happiness Report στις τρεις πιο χαρούμενες χώρες του κόσμου εδώ και χρόνια απολαμβάνοντας πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και παράλληλα πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και παροχές υγείας. Το hygge είναι αυτό που χαρακτηρίζει την ευτυχία τους. Μια κοινωνική κατασκευή που αναφέρεται στην κοινωνική αλληλεπίδραση υψηλής ποιότητας και μεταφράζεται ως «ζεστό», «άνετο» και κυρίως «οικείο». Είναι όμως μάλλον κάτι που δεν αφορά τους πρόσφυγες, καθώς η Δανία μόνο οικεία δεν είναι για αυτούς.

Η απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας να δημιουργήσει μια σύγχρονη Σπιναλόγκα, όχι για τους λεπρούς και τους άρρωστους, αλλά για τους «μιαρούς» των ημερών μας, τους πρόσφυγες και τους αλλοδαπούς που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Το δανέζικο κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως ώστε το μικρό και απομονωμένο νησάκι Λίντχολμ, στα νότια της χώρας, να γίνει ένας τόπος «εξορίας» για τους ανεπιθύμητους. Στα 28 στρέμματά του θα μεταφερθούν ως κρατούμενοι, όσοι δεν μπορούν να απελαθούν καθώς κινδυνεύουν με βασανιστήρια ή εκτέλεση εάν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Κι επειδή οι φυλακές της χώρας είναι μόνο για Δανούς, εκεί θα καταλήξουν και οι ξένοι ποινικοί.

Είναι η Δανία το νέο σκληρό πρόσωπο της Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες; Η μήπως δεν είναι και τόσο νέο;

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις κατά των προσφύγων και των μεταναστών απηχούν μια πλήρη συντηρητική μεταστροφή της δανέζικης κοινωνίας, που φαίνεται να επικροτεί την ξενοφοβία και τον ρατσισμό και την αφομοίωση αντί για την ενσωμάτωση.

Μόλις τον Οκτώβριο η Δανία ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί φέτος κανέναν πρόσφυγα από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που προωθεί ο ΟΗΕ. Κατά στατιστικές της ΕΕ, πέρυσι οι 28 της Ευρώπης προσέφεραν μετεγκατάσταση σε 24.155 πρόσφυγες που ζούσαν σε εστίες κρίσης. Εξ αυτών, η Δανία επέτρεψε μόλις σε 5 να εγκατασταθούν μόνιμα στο έδαφός της και προσέφερε διεθνή προστασία σε άλλους 385 αιτούντες άσυλο. Όπως εξήγησε προτιμάει να επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση όσων προσφύγων έχουν φθάσει πρόσφατα στη χώρα.

Και τι εννοεί ενσωμάτωση; Τον περασμένο Μάρτιο η δανέζικη κυβέρνηση παρουσίασε ένα «πακέτο για τα γκέτο» των προσφύγων και των μεταναστών, με μία σειρά 22 προτάσεων, που προκάλεσαν επίσης τη διεθνή κατακραυγή. Ανάμεσα σε αυτές το να «υποβάλλονται» τα παιδιά τους από το πρώτο έτος της ζωής τους σε 25 ώρες την εβδομάδα υποχρεωτική εκπαίδευση στις δανέζικες αξίες, η τετραετής φυλάκιση σε μετανάστες γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους να κάνουν εκτεταμένες επισκέψεις στη χώρα καταγωγής τους και η αυξημένη παρακολούθηση των οικογενειών που ζουν στα γκέτο. Ευτυχώς δεν πέρασαν τουλάχιστον οι προτάσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας για τα παιδιά των μεταναστών μετά τις 8 το βράδυ και το βραχιολάκι παρακολούθησης στα πόδια τους.

Στο μεταξύ με πρόσχημα την ασφάλεια έθεσε σε εφαρμογή έναν νόμο που απαγορεύει στους πολίτες να καλύπτουν το πρόσωπό τους. Έτσι απαγόρευσε σε οποιονδήποτε να φορά μάσκες του σκι, μάσκες προσώπου και ψεύτικη γενειάδα, σε δημόσιους χώρους, αλλά παράλληλα αντιμέτωπη με πρόστιμο θα έρθει και όποια μουσουλμάνα ή μη τολμήσει να φορέσει μπούρκα ή νικάμπ.

Είναι προφανές πως η κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας της Δανίας έχει υιοθετήσει πια μια από τις πιο σκληρές στάσεις της Ευρώπης απέναντι στην μετανάστευση, με τη στήριξη στο κοινοβούλιο του αντιμεταναστευτικού κόμματος του «Λαού της Δανίας».

Πρόκειται για το κόμμα , που την ώρα που το προσφυγικό δράμα κορυφωνόταν, μοίραζε αντι-προσφυγικά «αεροζόλ»! Η είδηση είχε κάνει τότε τον γύρο του κόσμου. Το περιστατικό είχε συμβεί στην πόλη Χάντερσλεβ, στην οποία βρισκόταν ένα κέντρο φιλοξενίας. Μέλη του ακροδεξιού κόμματος, σε μία κίνηση εντυπώσεων, είχαν μοιράσει 137 σπρέι σε γυναίκες για να ψεκάζουν μετανάστες αν νιώσουν απειλή. Και ήταν τόσο κίνηση εντυπώσεων και προπαγάνδας, που για να μην καταλήξουν κιόλας στη φυλακή, είχαν βάλει στα μπουκαλάκια λακ μαλλιών.

Λίγο πριν η Δανία θα βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα όλου του κόσμου αποφασίζοντας να δημεύει τα τιμαλφή και τα χρήματα που είχαν πάνω τους οι πρόσφυγες που περνούσαν τα σύνορά της, αν αυτά ξεπερνούσαν σε αξία τα 1.300 ευρώ. Από τον νόμο, που υιοθετήθηκε για να χρηματοδοτηθεί το κόστος φιλοξενίας τους στη χώρα, θα εξαιρούνταν μόνο οι βέρες ή ότι άλλο είχε συναισθηματική αξία, σε περίπτωση όμως που και αυτά δεν ήταν μεγάλης αξίας. Ήταν μια στιγμή που έφερε στην Ευρώπη μνήμες της ναζιστικής Γερμανίας και των κατασχέσεων που έκαναν οι ναζί στους Εβραίους.

Ήταν μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια της Δανίας να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες να φτάνουν στα σύνορα της ζητώντας άσυλο. Για να το πετύχει είχε άλλωστε από την αρχή της προσφυγικής κρίσης έβαζε διαφημίσεις και πληρωμένα άρθρα σε εφημερίδες χωρών της Μέσης Ανατολής, «προειδοποιώντας» πως οι διαδικασίες εισόδου προσφύγων στη χώρα έχουν γίνει πιο αυστηρές και πως όσοι δεν προβλέπεται να λάβουν άσυλο θα επαναπροωθούνται άμεσα.

Υπάρχει λοιπόν κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας; Η Δανία μοιάζει να κρατάει ένα σπίρτο στα χέρια της που μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω την ακροδεξιά που θεριεύει στη Γηραιά Ήπειρο. Αφήνοντας τους πρόσφυγες να κοιτάζουν την ευτυχισμένη ζωή της από τα ξερονήσια, φλερτάρει να δει το «danish dream» της να γίνεται εφιάλτης και την Ευρώπη της βαθύτερης ενοποίησης να πεθαίνει πριν καν ζήσει το όραμά της. Καλό θα είναι λοιπόν, προτού προσπαθήσει να διδάξει στους άλλους τις παραδόσεις της να καταλάβει το ηθικό δίδαγμα από αυτές.

Γιατί μια Ευρώπη που υποκριτικά δαιμονοποιεί διαρκώς τους «άλλους», δίνει ξανά ζωή στους χειρότερους εφιάλτες της. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)