to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:46 | 10.06.2015

Οικονομία

ΥΠΑΠΕΝ: Κρατική συμμετοχή στους αγωγούς μεταφοράς αερίου

Κρατική συμμετοχή στις κοινοπραξίες για τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Απόστολος Αλεξόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Ο Απ. Αλεξόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στην ενεργειακή πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, λέγοντας ότι οδήγησε σε αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, ένταση της ενεργειακής φτώχειας και μεροληπτική μεταχείριση ληστρικών ιδιωτικών συμφερόντων ενώ επιχειρήθηκε, όπως είπε, το ξεπούλημα κάθε κρατικής συμμετοχής σε ενεργειακές εταιρίες.

Υποστήριξε επίσης ότι με το νόμο 4001/2011 για τις έρευνες υδρογονανθράκων δημιουργήθηκαν συνθήκες καταλήστευσης των όποιων κοιτασμάτων με τη μείωση της φορολογίας των εταιρειών, αύξηση της περιόδου έρευνας στα οκτώ χρόνια, αποκλεισμό του κράτους από τις ερευνητικές κοινοπραξίες και προκήρυξη διαγωνισμών με λογική «fast track» παραχωρήσεων.

Ο Απ. Αλεξόπουλος χαρακτήρισε επίσης ως πρότυπο αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τη Νορβηγία ενώ στους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα συμπεριέλαβε την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με γειτονικά κράτη για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας που προβλέπει, όπως είπε, διμερείς ή πολυμερείς διαπραγματεύσεις στις περιπτώσεις που υπάρχει επικάλυψη.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ανήγγειλε τέλος κρατική συμμετοχή στις κοινοπραξίες για τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου. Σχετικό νομοσχέδιο, όπως είπε, προωθείται προς ψήφιση και προβλέπει ότι το Δημόσιο θα έχει ενεργό ρόλο και συμμετοχή στις εταιρίες προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)