to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:30 | 03.08.2013

Κοινωνία

Υπάλληλος χαρακτήρισε "ποντίκια" τους κρατούμενους μπροστά στη Διεθνή Αμνηστία

Της Έλλης Ζώτου


Τις βαθιές ανησυχίες της σχετικά με τον θάνατο του Mohamad Hasan, Αφγανού πρόσφυγα, ο οποίος κρατούνταν σε κέντρο κράτησης μεταναστών από τον Σεπτέμβριο του 2012, εκφράζει σε χθεσινή δηλωσή της η Διεθνής Αμνηστία. Ζητεί από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν επειγόντως τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο του Mohamad Hasan, αλλά και να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου, διασφαλίζοντας κατάλληλες συνθήκες υγιεινής των εγκαταστάσεων, πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα και υπαίθριο χώρο.

Η οργάνωση ζητάει έρευνα για τον θάνατο του Μ. Χασάν

Η αδιάκριτη και αυτόματη κράτηση των παράτυπων μεταναστών πρέπει να σταματήσει, τονίζει η οργάνωση που έχει επισκεφθεί δύο φορές το κέντρο της Κορίνθου.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τον Νοέμβριο του 2012 διαπιστώθηκε έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού, τα κλινοσκεπάσματα ήταν βρόμικα και δεν επαρκούσαν, δεδομένου του κρύου καιρού, στις τουαλέτες δεν υπήρχε σαπούνι ή χαρτί υγείας και οι κρατούμενοι δήλωσαν ότι οι Αρχές δεν τους παρείχαν προϊόντα υγιεινής, ενώ καταγράφηκαν και μαρτυρίες ότι οι αστυνομικοί φρουροί συχνά τους κακομεταχειρίζονταν. Τη δεύτερη φορά, τον Απρίλιο του 2013, οι Αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο στους απεσταλμένους της οργάνωσης, που κατάφεραν μέσα από τα κάγκελα να μιλήσουν με κρατουμένους, οι οποίοι εξέφραζαν την απόγνωσή τους για τις παρατεταμένες περιόδους κράτησης και τις πολύ κακές συνθήκες της κράτησης. Κατήγγειλαν επίσης προσβλητική και ρατσιστική γλώσσα, περιορισμένη πρόσβαση στην ιατρική βοήθεια, αγνόηση από τους φύλακες των αιτημάτων για τέτοια φροντίδα, και τις διαμαρτυρίες τους για κακή ποιότητα φαγητού, έλλειψη νερού και κακές συνθήκες υγιεινής. Ένας υπάλληλος χαρακτήριζε κάποιους κρατούμενους «ποντίκια», παρουσία απεσταλμένου της Διεθνούς Αμνηστίας, σημειώνεται.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)