to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:13 | 07.05.2014

Οικονομία

Υπάκουος μαθητής του Eurogroup o Στουρνάρας: «Δε χρειάζεται κούρεμα του ελληνικού χρέους»

Ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του κουρέματος, γιατί αυτό «ισοδυναμεί με χρεοκοπία και δεν συμφέρει την Ελλάδα τώρα που βγαίνει στις αγορές» (!)


Για «ιαπωνοποίηση» του ελληνικού χρέους μίλησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας 24 ώρες μετά το τέλος του Eurogroup που παρέπεμψε στις καλένδες το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τα «Νέα:

Εξήγησε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι όχι ένα νέο κούρεμα αλλά «όσο μεγαλύτερη επιμήκυνση γίνεται και όσο μεγαλύτερη μείωση επιτοκίου γίνεται». Αυτό που εννοούσε ο υπουργός Οικονομικών είναι ότι, όπως στην Ιαπωνία το περίπου 95% του δημόσιου χρέους διακρατείται από Ιάπωνες, έτσι και στην Ελλάδα το περίπου 80% του χρέους διακρατείται από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες.

«Εχετε προσέξει ότι το χρέος στην Ιαπωνία είναι 250% του ΑΕΠ της; Ασχολείται κανείς; Γιατί; Υπάρχει η "ιαπωνοποίηση" του ελληνικού χρέους σήμερα» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών μετά το προχθεσινό Eurogroup, που άνοιξε παράθυρο για μελλοντική ρύθμιση του χρέους. «Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δεν υπόκειται σε κερδοσκοπικές επιθέσεις» πρόσθεσε. Επίσης επικαλέστηκε το παράδειγμα της Αγγλίας, η οποία εξόφλησε τα δάνεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου μόλις την τελευταία χρονιά πρωθυπουργίας του Τόνι Μπλέρ.

Ο ίδιος τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του κουρέματος, γιατί αυτό ισοδυναμεί με χρεοκοπία και δεν συμφέρει την Ελλάδα τώρα που βγαίνει στις αγορές. «Είναι λάθος αυτές οι δηλώσεις περί κουρέματος. Το κούρεμα είναι χρεοκοπία. Και χρεοκοπία όταν βγαίνεις σε αγορές, είναι αυτοκτονία» τόνισε.

Για πιθανή ανάγκη νέας ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους μίλησε και ο ΟΟΣΑ στη χθεσινή του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, κάνοντας αναφορά σε επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων. Ο Οργανισμός βελτίωσε ελαφρώς τις προβλέψεις του αλλά επιμένει ότι φέτος η χώρα θα σημειώσει ύφεση 0,3% ενώ θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2015 με 1,9%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)