to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:31 | 21.12.2022

Πολιτική

Υπ. Συμβούλιο: Λαϊκισμοί για «αριστερούς του χαβιαριού» από τον Κυρ. Μητσοτάκη - Δυσανεξία στην κριτική

«Λαϊκή και προοδευτική παράταξη» η ΝΔ, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έσπευσε να ξορκίσει την κριτική της αντιπολίτευσης στο food pass μιλώντας, ξανά, για «αριστερούς του χαβιαριού» - αυτή τη φορά πρόσθεσε και τους «φιλελεύθερους πολυτελείας»


Tην μπάλα στην εξέδρα, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει την κριτική στην αδιέξοδη επιδοματική πολιτική του, πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου. Ετσι, για να υπερασπιστεί το «food pass» του 0,73€ την ημέρα, επανέλαβε την τάχα έξυπνη ατάκα περί «αριστερών του χαβιαριού» που είχε πει προ μηνός, μιλώντας τότε για το άλλο ανεπαρκές πυροτέχνημά του, το «καλάθι του νοικοκυριού». Αυτή τη φορά, πρόσθεσε και τους «φιλελεύθερους πολυτελείας», την κριτική από τα δεξιά δηλαδή, ώστε να παρουσιάσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ως πολιτικής μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης και - εδώ γελάνε - «λαϊκής και προοδευτικής».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, λοιπόν, ισχυρίστηκε πως «διπλή αποστολή της κυβέρνησης είναι να πρωτοστατεί στην ανάπτυξη, αλλά και να στηρίζει τους πολίτες καθώς η Νέα Δημοκρατία είναι μια αληθινά λαϊκή και προοδευτική παράταξη», Επιχειρώντας δε να απαξιώσει τη στάση της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά την «ψηφιακ κάρτας αγορών» (το food pass), έκανε εκ νέου λόγο για «αριστερούς του χαβιαριού» και «φιλελεύθερους πολυτελείας», λέγοντας πως «δεν γίνεται να θεωρείται επιδοματική μία πολιτική που αφορά το 85% των οικογενειών», «ούτε να συγκρίνεται, βέβαια, ένα προσωρινό μέτρο άμυνας σε έκτακτες κρίσεις, με τα προεκλογικά «αντίδωρα» άλλων εποχών».

Αναλυτικότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως «στη Βουλή βρίσκεται ήδη η ρύθμιση που προβλέπει την κάλυψη από την Πολιτεία του 10% των εξόδων σχεδόν κάθε ελληνικού νοικοκυριού για τις αγορές πρώτης ανάγκης», που «είναι ένα ακόμα ανάχωμα στην εισαγόμενη ακρίβεια, που δείχνει τη διάθεση της κυβέρνησης να στηρίξει το μέσο εισόδημα» και «ελπίζω, τελικά, το μέτρο αυτό να υπερψηφιστεί και από την αντιπολίτευση. Όχι μόνο γιατί αποτελεί ένα πρόσθετο στήριγμα μετά τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα, το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, το «Καλάθι του Νοικοκυριού» για τους πιο ευάλωτους. Αλλά γιατί είναι ένα σημαντικό μέτρο το οποίο αφορά και τη μεσαία τάξη, επιστρέφοντας μάλιστα στην κοινωνία ένα σημαντικό μέρος των υπερεσόδων των πιο ισχυρών. Από τα διυλιστήρια δηλαδή, στους πολίτες».

Ο Κυρ, Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ακόμα πως «επιμένω στη διπλή διάσταση αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς άκουσα σχόλια τόσο αντιφατικά που ουσιαστικά αλληλοδιαψεύδονται. Γιατί δεν μπορεί τα 650 εκατομμύρια να είναι ταυτόχρονα και «ψίχουλα» και «υπερβολικά». Δε γίνεται να θεωρείται επιδοματική μία πολιτική που αφορά το 85% των οικογενειών. Ούτε να συγκρίνεται, βέβαια, ένα προσωρινό μέτρο άμυνας σε έκτακτες κρίσεις, με τα προεκλογικά «αντίδωρα» άλλων εποχών.

Και φοβάμαι πως αυτές οι επιπόλαιες προσεγγίσεις, φανερώνουν απλώς την αναλυτική αδυναμία και των «αριστερών του χαβιαριού», όπως αποκαλούνται, αλλά όσο και κάποιων «φιλελεύθερων πολυτελείας» στη χώρα μας. Οι πρώτοι θα πρέπει κάποτε να μάθουν ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση οφείλει να είναι στο πλευρό της κοινωνίας όταν δοκιμάζεται. Δεν υπάρχει ευημερία αν αυτή δεν είναι συλλογική.

Αλλά και οι δεύτεροι, είναι καιρός να καταλάβουν ότι η δίκαιη αναδιανομή του εθνικού πλούτου δεν ανταγωνίζεται ούτε την ανάπτυξη, ούτε την δημοσιονομική ισορροπία. Πολύ περισσότερο όταν εδώ μιλάμε για πόρους οι οποίοι δεν επιβαρύνουν, θα το ξαναπώ, δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Και οι οποίοι, επαναλαμβάνω, διατίθενται με σχέδιο για συγκεκριμένο χρόνο για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, όπως μια παγκόσμια αναταραχή».

Η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τροπολογία για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και ΕΦΚ στα καύσιμα

Ας σημειωθεί πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - όσες κορώνες κι αν χρησιμοποιεί ο Κυρ. Μητσοτάκης - δείχνει και σήμερα με τροπολογία του, ποια μέτρα θεωρεί πως θα έπρεπε να έχουν ληφθεί. Ετσι, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή και θα τεθεί σήμερα προς ψήφιση, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και ΕΦΚ στα καύσιμα, για ένα χρόνο με δυνατότητα παράτασης.

Η τροπολογία προβλέπει την εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% στα είδη διατροφής, από 1/1/2023 έως και 31/12/2023, με δυνατότητα παράτασης.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα κρίνεται αναγκαία, καθώς ο πληθωρισμός του 2022 εκτιμάται στα επίπεδα του 10%, ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν στο 15% τον Νοέμβριο και οι αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων βρίσκονταν πέριξ ή και άνω του 20%. Με την προτεινόμενη διάταξη, επισημαίνουν, αναμένεται τόνωση της αγοράς και ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών και των καταναλωτών λόγω της μείωσης των τελικών τιμών.

Η τροπολογία προβλέπει, επίσης, τη μείωση των συντελεστών του ΕΦΚ καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, φυσικό αέριο) στα κατώτατα επιτρεπτά όρια της ΕΕ για την περίοδο από την ψήφιση του νόμου έως και 31/12/2023, με δυνατότητα παράτασης.

Η μείωση αυτή, σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., επιφέρει την αναγκαία και γενναία φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών, με στόχο την αναχαίτιση του κύματος ακρίβειας που επιβαρύνει υπέρμετρα τους πολίτες, ενώ προβλέπεται και η αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων, εξαιτίας της γενναίας μείωσης του ΕΦΚ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)