to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:41 | 27.04.2017

Πολιτική

Το Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής απαντά στις δημοσιογραφικές ενώσεις: Ανεπίτρεπτη διάκριση εις βάρος των υπολοίπων εργαζομένων του Υπουργείου

«Οι δημοσιογράφοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Υπουργείο υπάγονται στο ίδιο καθεστώς απασχόλησης με τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε αυτό», αναφέρουν πηγές του ΥΠΨΗΠΤΕ


Αναφορικά με την ανακοίνωση των ενώσεων ΕΣΗΕΑ – ΠΟΕΣΥ - ΕΣΠΗΤ πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αναφέρουν:


Στις 5/11/2016 συστάθηκε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το οποίο εγκαταστάθηκε στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας επί της οδού Φραγκούδη 11 και Αλ. Πάντου. Για την εύρυθμη λειτουργία της νέας δομής, η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση, αναβαθμίζεται το ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου – εξόδου, προκειμένου να αντιστοιχεί στα πρότυπα των υπολοίπων Υπουργείων, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας ασφάλειας.

Η εισαγωγή του συστήματος βρίσκει απολύτως σύμφωνη τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων του Υπουργείου. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το σύστημα δεν θα μπορούσε παρά να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους στο κτίριο, ανεξαρτήτως ειδικότητας, μορφής εργασιακής σχέσης και απασχόλησης. Αυτό επιβάλλουν οι αρχές της ισότητας, της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης.

Οι δημοσιογράφοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Υπουργείο υπάγονται στο ίδιο καθεστώς απασχόλησης με τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε αυτό. Το εργασιακό καθεστώς των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο ΥΠΨΗΠΤΕ συνιστά εξαρτημένη εργασία και ως εκ τούτου ισχύουν και για αυτούς οι όροι που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία για την εξαρτημένη εργασία.

Με βάση τα παραπάνω, οι δημοσιογράφοι του Υπουργείου δεν θα μπορούσαν – και δεν πρόκειται - να εξαιρεθούν του ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου – εξόδου, καθώς αυτό θα συνιστούσε ανεπίτρεπτη διάκριση εις βάρος των υπολοίπων εργαζομένων του Υπουργείου, η οποία δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση από τη φύση της εργασίας τους.



Η ανακοίνωση του Συλλόγου προσωπικού της ΓΓΕΕ: Δεν υπάρχουν εδώ εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων


Η ανακοίνωση των ενώσεων:

Την αντί­θεσή τους στους περιο­ρι­σμούς της δημο­σιο­γρα­φι­κής εργα­σίας, που αφο­ρούν ελεύ­θερη πρό­σβαση στις πηγές και κατα­στρα­τή­γηση όρων και ελευ­θε­ριών των ΣΣΕ, εκφρά­ζουν οι δημο­σιο­γρά­φοι, που εργά­ζο­νται στη Γενική Γραμ­μα­τεία Ενημέρωσης.

Με από­φασή τους τα Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ κηρύσ­σουν απερ­γία – αποχή, αντι­δρώ­ντας στην επι­χει­ρού­μενη παρά­νομη εισα­γωγή συστή­μα­τος ωρο­μέ­τρη­σης στους δημο­σιο­γρά­φους, που εργά­ζο­νται στην Γενική Γραμ­μα­τεία Ενη­μέ­ρω­σης και στην προ­σπά­θεια χει­ρα­γώ­γη­σης του έργου τους, μέσω της αυθαί­ρε­της επέ­κτα­σης δια­τά­ξεων, που αφο­ρούν στο ωρά­ριο των υπαλ­λή­λων του Δημοσίου.

Η κινη­το­ποί­ηση αφορά όλους τους δημο­σιο­γρά­φους, που υπη­ρε­τούν στην Γενική Γραμ­μα­τεία Ενη­μέ­ρω­σης, από κάθε ενέρ­γεια, που συν­δέ­ε­ται με τήρηση συστή­μα­τος ωρο­μέ­τρη­σης, κατα­γρα­φής και κατα­χώ­ρη­σης της παρου­σίας τους στον χώρο της Γενι­κής Γραμ­μα­τείας Ενη­μέ­ρω­σης. Δηλαδή, αποχή από τη χρη­σι­μο­ποί­ηση της κάρ­τας εισό­δου ως συστή­μα­τος ελέγχου.

Η αποχή αυτή των δημο­σιο­γρά­φων από συγκε­κρι­μέ­νες ενέρ­γειες, προ­βλέ­πε­ται από τις δια­τά­ξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμη­νευ­τεί από τα αρμό­δια Δικα­στή­ρια (όλως ενδει­κτι­κώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνι­στά απο­λύ­τως νόμιμη μορφή συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης, ανα­γνω­ρι­ζό­μενη ως μορφή απεργίας.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (ΠΟΕΣΥ)

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΣΗΕΑ)

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΕΣΠΗΤ)

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)