to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:53 | 09.02.2017

Πολιτισμός

Υπ. Πολιτισμού: Αυτόνομη λειτουργία και συμφωνία με το ΕΚΠΑ για το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων και Λαϊκής Τέχνης - Αποσύρεται η σχετική ρύθμιση

Όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο υπουργών Πολιτισμού και Παιδείας και μετά από διάλογο με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και το Σωματείο Εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ, η λειτουργία του Μουσείου με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση στο νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα - Μετά από αυτό αποσύρθηκε η σχετική ρύθμιση.


Αποσύρθηκε η ρύθμιση άρθρου που είχε προβλεφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και αφορούσε την λειτουργία του Μουσείου Ελληνικών Μουσικών Λαϊκών Οργάνων - Κέντρο Εθνομουσικολογίας (ΜΕΛΜΟΚΕ), η συνεργασία του οποίου με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση στο νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με το θέμα που ανέκυψε πρόσφατα. Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναφέρει ότι «η αναθέρμανση του προβληματισμού για το Μουσείο Ελληνικών Μουσικών Λαϊκών Οργάνων-Κέντρο Εθνομουσικολογίας (ΜΕΛΜΟΚΕ) και η ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει μετά τη συνένωσή του με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ), ήρθαν στο προσκήνιο με τη ρύθμιση του άρθρου 19 (παρ.15) που είχε προβλεφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας».

«Με την πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού έγινε γόνιμος διάλογος με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και το Σωματείο Εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ και διαμορφώθηκε λύση που διασφαλίζει την αυτόνομη λειτουργία των δύο μουσείων και η οποία θα αποτυπωθεί στον νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ», συμπληρώνει το υπουργείο, εξηγώντας ότι «όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο υπουργών Πολιτισμού και Παιδείας, η απαραίτητη συνεργασία των δύο υπουργείων, και ειδικότερα του ΜΕΛΜΟΚΕ με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση στο νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Μετά από αυτό αποσύρθηκε η σχετική ρύθμιση».

«Έτσι διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του ΜΕΛΜΟΚΕ, ως προς το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του, σύμφωνα με τη δωρεά προς το ελληνικό Δημόσιο και τη σχετική απαίτηση του δωρητή Φοίβου Ανωγειανάκη, όπως αυτή εκφράζεται ρητά στο σχετικό κείμενο. Παράλληλα, και το ΜΕΛΤ θα μπορέσει αυτόνομα να προσφέρει το έργο του, εν όψει της μεταφοράς του στο νέο χώρο της ″Αυλής των Θαυμάτων″», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:

Η αναθέρμανση του προβληματισμού για το Μουσείο Ελληνικών Μουσικών Λαϊκών Οργάνων-Κέντρο Εθνομουσικολογίας (ΜΕΛΜΟΚΕ), και η ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει μετά την συνένωσή του με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ), ήρθαν στο προσκήνιο με τη ρύθμιση του άρθρου 19 (παρ.15) που είχε προβλεφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού έγινε γόνιμος διάλογος με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και το Σωματείο Εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ, και διαμορφώθηκε λύση που διασφαλίζει την αυτόνομη λειτουργία των δύο μουσείων και η οποία θα αποτυπωθεί στον νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ. Όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο υπουργών Πολιτισμού και Παιδείας, η απαραίτητη συνεργασία των δύο υπουργείων, και ειδικότερα του ΜΕΛΜΟΚΕ με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση στο νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Μετά από αυτό αποσύρθηκε η σχετική ρύθμιση.

Έτσι διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του ΜΕΛΜΟΚΕ ως προς το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του, σύμφωνα με τη δωρεά προς το ελληνικό Δημόσιο και τη σχετική  απαίτηση του δωρητή Φοίβου Ανωγειανάκη, όπως αυτή εκφράζεται ρητά στο σχετικό κείμενο. Παράλληλα και το ΜΕΛΤ θα μπορέσει αυτόνομα να προσφέρει το έργο του, εν όψει της μεταφοράς του στο νέο χώρο της «Αυλής των Θαυμάτων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)