to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:02 | 14.05.2021

Πολιτική

Το υπ. Παιδείας εξαπατά μαθητές και οικογένειες: «Άλλο ο αριθμός των θέσεων στα ΑΕΙ, άλλο πόσοι θα καταφέρουν να περάσουν λόγω ΕΒΕ»

Η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τονίζει: Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας αποκρύπτουν σκόπιμα πως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σχεδιάστηκε για να αφήσει περίπου 30.000 υποψήφιους εκτός ΑΕΙ, να οδηγήσει 200 πανεπιστημιακά τμήματα σε 50 πόλεις σε απώλεια φοιτητών, να αναδρομολογήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες στα ιδιωτικά κολέγια, στη φθηνή κατάρτιση και στην απλήρωτη ανήλικη μαθητεία...


Όπως τονίζει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σε ανακοίνωσή της:

Η κυβέρνηση, με την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια για το 2021-2022, εξαπατά και κοροϊδεύει τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Με πρωτοφανή καθυστέρηση και λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη των Πανελλήνιων εξετάσεων, το υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε το συνολικό αριθμό των 77.415 θέσεων στα πανεπιστήμια.

Αλλο ο αριθμός των θέσεων, άλλο πόσοι θα καταφέρουν να περάσουν λόγω ΕΒΕ

Ωστόσο, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας αποκρύπτουν σκόπιμα πως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σχεδιάστηκε για να:
- αφήσει ~30.000 υποψήφιους εκτός ΑΕΙ,
- οδηγήσει ~200 πανεπιστημιακά τμήματα σε 50 πόλεις σε απώλεια φοιτητών,
- αναδρομολογήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες στα ιδιωτικά κολέγια, στη φθηνή κατάρτιση και στην απλήρωτη ανήλικη μαθητεία,
- μειώσει κατακόρυφα τον αριθμό των εισακτέων από τα ΕΠΑΛ,
- αποκλείσει τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων (Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια) από την πρόσβαση στα ΑΕΙ,
- υποβαθμίσει/συγχωνεύσει/κλείσει πανεπιστημιακά τμήματα, κυρίως των περιφερειακών ΑΕΙ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να «συρρικνώσει» το δημόσιο Πανεπιστήμιο, περιορίζοντας δραστικά τους φοιτητές και απειλώντας τα ιδρύματα με οικονομική ασφυξία, σε περίπτωση που δεν πειθαρχήσουν στις κυβερνητικές εντολές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται πως θα καταργήσει το σύστημα της ΝΔ για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, όπως και κάθε «νομοθέτημα Κεραμέως» που ταλαιπωρεί και δοκιμάζει τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Ν. Φίλης: Οι ταξικές ρυθμίσεις τους θα γκρεμιστούν πολύ γρήγορα σαν χάρτινος πύργος.

Σε ανάρτηση προχώρησε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, αναφορικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια. Μεταξύ άλλων τονίζει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή, γιατί η μείωση των εισακτέων είναι μια ιδεολογική και σκληρά ταξική επίθεση στις πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις, αλλά ταυτόχρονα ένα δώρο στους κολεγιάρχες, που στηρίζουν ανοιχτά και απροκάλυπτα τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης στην Παιδεία.

Αναλυτική η ανάρτηση:

...77.415!

===

H υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε χτες… 77.415 εισακτέους στις ανώτατες σχολές. Τόσους ακριβώς. Ούτε έναν ή μια λιγότερους. Πόσο μακριά ποδάρια έχει -πιστεύουν- το ψεύδος; Γιατί εξακολουθούν να κρύβουν την αλήθεια από γονείς και μαθητές; Με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) χιλιάδες από αυτές τις «77.415» θέσεις θα παραμείνουν κενές. Πόσες; Ακριβώς δεν μπορεί να το ξέρει κανείς λόγω της ρευστότητας του συστήματος, αλλά μελέτη εμπειρογνωμόνων του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί τον αριθμό των «κομμένων» έως και στις 30 χιλιάδες. Ακόμα και στα καλύτερα σενάρια, τουλάχιστον ένας στους τέσσερις αποφοίτους λυκείου που χωρίς την ΕΒΕ θα είχε περάσει στο πανεπιστήμιο, θα μείνει τελικώς έξω. Το πιθανότερο, ακόμα περισσότεροι.

Έχουμε εξηγήσει από την πρώτη στιγμή γιατί η μείωση των εισακτέων είναι μια ιδεολογική και σκληρά ταξική επίθεση στις πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις, αλλά ταυτόχρονα ένα δώρο στους κολεγιάρχες, που στηρίζουν ανοιχτά και απροκάλυπτα τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης στην Παιδεία.

Τώρα, στο δια ταύτα. Στα πρακτικά: Ένα μέρος των μη εισακτέων θα κατευθυνθεί σε κολέγια που βρίσκονται πολλές εκατοντάδες ή χιλιάδες θέσεις χαμηλότερα από τα δημόσια πανεπιστήμια στις διεθνείς αξιολογήσεις. Σε αυτά ως γνωστό… δεν θα εφαρμοστεί Βάση Εισαγωγής. Ένα άλλο μέρος αποφοίτων, θα οδηγηθεί σε χαμηλού επιπέδου τεχνική εκπαίδευση. Αλλά επίσης, πολλοί  εισακτέοι θα καταλήξουν σε σχολές που δεν αποτελούσαν την πρώτη επιλογή τους (το αντίθετο ακριβώς από εκείνο που υποκριτικά ισχυρίζονταν ότι «θεραπεύει» ο περιορισμός των σχολών που δηλώνονται) ή σε τμήματα μακριά από τον τόπο κατοικίας της οικογένειας, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό σε περίοδο δραματικής οικονομικής κρίσης. Στους σκληρά εργαζόμενους αποφοίτους των εσπερινών, θα κλείσει τελείως ο δρόμος για το πανεπιστήμιο. Κι όλα αυτά, στο μέσο μιας χρονιάς υγειονομικής κρίσης, με τα λύκεια κλειστά! Πόση αναλγησία μπορεί να έχει κανείς, για να ψηφίσει αλλαγές που επηρεάζουν μαθητές της Γ' Λυκείου στο μέσο μιας τέτοιας χρονιάς;

Θέλουμε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο καλύτερο, που προλαβαίνει τις τάσεις και τις εξελίξεις της επιστήμης. Θέλουμε τους νέους να αγωνίζονται, να μορφώνονται, να αποκτούν εφόδια και αυτοπεποίθηση, να διεκδικούν καλύτερους όρους εργασίας, να γίνουν το υποκείμενο που θα αλλάξει τον κόσμο. Δεν ταιριάζει σε τίποτα το όραμά μας με το όραμα της ΝΔ. Οι ταξικές ρυθμίσεις τους θα γκρεμιστούν πολύ γρήγορα σαν χάρτινος πύργος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)