to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:41 | 15.04.2016

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Το υπ. Παιδείας επί της πρότασης της ΟΛΜΕ για τους διορισμούς στην εκπαίδευση

Την πρόταση της ΟΛΜΕ για τους διορισμούς στην εκπαίδευση, που έχει στη διάθεσή της και δημοσιεύει η "Αυγή", σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για την πρόταση που κατέθεσε η ΟΛΜΕ στον υπουργό Ν. Φίλη, με αφορμή τη μεταβατική διάταξη για τις προσλήψεις στον ΑΣΕΠ, που πριμοδοτεί την προϋπηρεσία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2006 και 2008, σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ.


Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στις 11 Απριλίου, προκειμένου να συζητήσουν τις απόψεις τους, όπου και διαπιστώθηκε σύγκλιση ως προς το ότι το υπάρχον σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών έχει κλείσει τον κύκλο του.

Επί της πρότασης της ΟΛΜΕ, κύκλοι του Υπουργείου Παιδείας, σχολιάζουν, ότι, στην ερμηνεία και στην αξιολόγηση των αποφάσεων του ΣτΕ, συμπίπτουν απολύτως, οι απόψεις των νομικών συμβούλων του υπουργείου και του κ. Γ. Γεραπετρίτη, νομικού συμβούλου της ΟΛΜΕ.

Όπως, όμως, επισημαίνουν, υπάρχει νομική και λογική αντίφαση στην εν λόγω γνωμοδότηση, αφού, οι προτάσεις που διατυπώνονται σε αυτή, καταλήγουν τελικά,  να διατηρείται στους πίνακες κατάταξης των αναπληρωτών το προβάδισμα όσων από αυτούς έχουν μόνο προϋπηρεσία και όχι συμμετοχή σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ. 

'Μα, αυτό ακριβώς έχει κρίνει αντισυνταγματικό το ΣτΕ, σύμφωνα και με τον ίδιο τον κ. Γεραπετρίτη" καταλήγουν με νόημα οι κύκλοι του υπουργείου Παιδείας.

Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Παιδείας σχολιάζουν και την πρόταση της ΟΙΕΛΕ για τους διορισμούς, "η διάταξη του υπουργείου προωθεί ακριβώς εκείνο στο οποίοι καταλήγει ο καθηγητής  Ηλίας Νικολόπουλος".

Η πρόταση της ΟΙΕΛΕ καταλήγει:

"Σύμφωνα με όσα εν συντομία εκτέθηκαν μία νομοθετική διάταξη με την οποία η πρότερη εμπειρία και προϋπηρεσία ως υποκειμενικά προσόντα θα λαμβάνονται υπόψη ώστε ένα ποσοστό μικρότερο του 40% να προσλαμβάνεται εκτός από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ από τους ενιαίους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική προϋπηρεσία το χρονικό διάστημα της οποίας θα προσδιορίζεται ρητά θα αποκαθιστούσε την εφαρμογή της αρχής της ισότητας η οποία ελλείψει νέας ρύθμισης μετά την έκδοση της με αριθμό 527/2015 σήμερα παραβιάζεται αποκλείοντας ολοσχερώς τους μη περιλαμβανομένους στους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ αν και έχουν πραγματική προϋπηρεσία και εμπειρία".

Σημειωτέον, ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει πραγματοποιήσει συνάντηση με τη ΔΟΕ, η οποία δεν έχει επίσης καταθέσει κάποια πρόταση.

Ακολουθούν οι προτάσεις-γνωμοδοτήσεις

Προσχέδιο νόμου ΟΛΜΕ

Γνωμοδότηση ΟΙΕΛΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)