to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:07 | 12.07.2019

Πολιτική

Η αναγνώριση Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Μάλλον αυτή ήταν η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ στην εξωτερική πολιτική...


Η  ανακοίνωση του ΥΠΕΞ το πρωί της Παρασκευής:

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές.

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής  και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας.

ΣΥΡΙΖΑ: Η αναγνώριση Γκουαϊδό δείχνει άγνοια των εξελίξεων στη Βενεζουέλα

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με  την απόφαση της κυβέρνησης για αναγνώριση του Πρόεδρου της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Juan Guaido, ως μεταβατικού Προέδρου της Βενεζουέλας αναφέρει:

Η απόφαση της κυβέρνησης για αναγνώριση του Πρόεδρου της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Juan Guaido, ως μεταβατικού Προέδρου της Βενεζουέλας, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση της σοβαρής αυτής κρίσης και δείχνει άγνοια των εξελίξεων στη χώρα, αλλά αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ ως γέφυρα διαλόγου και μεσολάβησης για την  επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες.

Επιπλέον, φανερώνεται άγνοια των διαδικασιών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κοινή θέση των χωρών της ΕΕ, υπέρ  της αναγνώρισης του Juan Guaido ως μεταβατικού Πρόεδρου.

Η Ελλάδα οφείλει όντως να συνεχίζει να υποστηρίζει, όπως έχει κάνει ως τώρα, τις δηλώσεις της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, τις συνομιλίες του Όσλο και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ, μέσω της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, για τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών το συντομότερο δυνατόν, αλλά όχι θυσιάζοντας τον ρόλο της ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει σταθερά και δυναμικά να υποστηρίζει αυτές τις θέσεις για το διεθνή ρόλο της Ελλάδας και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ στην ειρηνική επίλυση κρίσεων.

Το «ευχαριστώ» του Γουαϊδό

Ο Γουαϊδό ευχαριστεί απλά τον Κυρ. Μητσοτάκη «για την αναγνώριση του σκοπού μας: μία ελεύθερη Βενεζουέλα». Ο αποτυχών πραξικοπηματίας Γουαϊδό δεν αναφέρει καν τη λέξη «πρόεδρος» (μεταβατικός ή μη) στο ευχαριστήριο μήνυμά του στο Twitter.

Άλλωστε, είναι γνωστά σε όλους (πλην της κυβέρνησης Μητσοτάκη) το φιάσκο του κινήματος της 30ής Απριλίου 2019, το δεύτερο φιάσκο της έκκλησης Γουαϊδό την Πρωτομαγιά για μία «τεράστια διαδήλωση» στο Καράκας εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο κατά την οποία ελάχιστοι βγήκαν στους δρόμους και το τρίτο φιάσκο στις Μαΐου που κανείς δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Γουαϊδό για απεργία διαρκείας που θα οδηγούσε σε πολιτική αλλαγή. Έκτοτε πολλές ξένες κυβερνήσεις πήραν αποστάσεις από τον 35χρονο συντηρητικό πολιτικό.

Και φυσικά το ΥΠΕΞ ενημερώνει το παγκόσμιο κοινό με tweet στα ελληνικά...

...αλλά βεβαίως και στα αγγλικά:

Καταγγελίες και από το ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση της ΝΔ αναγνώρισε τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό»

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος, «η πράξη αυτή στηρίζει τη βρώμικη επέμβαση των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και στρέφεται κατά του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της χώρας και συνολικά κατά του βενεζουελάνικου λαού, ο οποίος είναι ο μόνος υπεύθυνος για να καθορίσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα του». Διαβάστε περισσότερα...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)