to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:33 | 10.11.2017

Πολιτική

Υπ. Εργασίας: Η ΝΔ της ανεργίας του 27,9% προσπαθεί να υποβαθμίσει τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ και δεν πείθει κανέναν

Απάντηση στη ΝΔ για τα αποτελέσματα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ δίνει το Υπουργείο Εργασίας


Η απάντηση του Υπουργείου:

Η αξιωματική αντιπολίτευση που ως κυβέρνηση διέταξε με νόμο τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 32%, που υπόσχεται στους εργαζόμενους τον «παράδεισο» των ατομικών συμβάσεων και της ελαστικής εργασίας, επιμένει να προκαλεί τον κοινό νου με ανακοινώσεις που δεν πείθουν κανέναν.

Η ΝΔ θέλει να ξεχάσουμε την επίδοση που πέτυχε η ίδια το δεκάμηνο του 2012 με αρνητικό ισοζύγιο -16.827 θέσεων εργασίας, στις ροές μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα, και επιχειρεί να υποβαθμίσει την επίδοση του φετινού δεκάμηνου η οποία είναι θετική, η υψηλότερη από το 2001 και διαμορφώνεται στις +167.451 νέες θέσεις εργασίας.

Η ΝΔ δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι επί των ημερών της έφτασε την ανεργία στο αρνητικό ρεκόρ του 27,9% και την παρέδωσε υψηλότερη απ’ ό,τι την παρέλαβε, ενώ σήμερα η ανεργία έχει μειωθεί στο 20,6% και οι άνεργοι είναι λιγότεροι από ένα εκατομμύριο για πρώτη φορά μετά το 2011.

Η ΝΔ θέλει να κρύψει ότι με νόμους δικούς της και του ΠΑΣΟΚ και επί των ημερών τους, οι μισθοί μειώθηκαν δραστικά, οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν, η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση εκτινάχθηκε, οι εργαζόμενοι έγιναν ο αδύναμος κρίκος στους χώρους δουλειάς. Αυτό το μοντέλο εργασίας και ανάπτυξης υπερασπίζεται και σήμερα.

Η ΝΔ ανακυκλώνει αποτυχημένα επιχειρήματα, είναι η μόνη τακτική που της έχει απομείνει μέχρι να κουραστούν και οι ίδιοι οι εμπνευστές της.

Υπενθυμίζουμε ότι το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του δεκάμηνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 167.451 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση δεκάμηνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2017, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.058.515 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις ήταν 1.891.064, εκ των οποίων οι 1.040.298 προήλθαν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 850.766 από οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Για τον μήνα Οκτώβριο 2017 προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 98.420 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 208.643 και οι αποχωρήσεις σε 307.063, εκ των οποίων οι 81.021 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 226.042 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Η δήλωση του Τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βρούτση:

"Τα στοιχεία της "ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Οκτωβρίου, διαψεύδουν την εικονική πραγματικότητα που επιχειρεί παραπλανητικά να χτίσει η Κυβέρνηση για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Επιβεβαιώνεται, ότι η αρνητική ανατροπή που συντελέστηκε το 2015 στην αγορά εργασίας - με κυριαρχία της μερικής απασχόλησης - διευρύνεται ανεξέλεγκτα, ενώ στον αντίποδα η πλήρης απασχόληση συρρικνώνεται επικίνδυνα. 

Συγκεκριμένα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης για τον Οκτώβριο του 2017 έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, "σκαρφαλώνοντας” στο 62,26%. Την ίδια στιγμή η πλήρης απασχόληση μειώθηκε  στο 37,74%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση όλων των ετών! (Σχήμα 1). 

Την ίδια στιγμή, το δεκάμηνο του 2017 παρουσιάζει επίσης τη χειρότερη επίδοση που υπήρξε ποτέ, καθώς οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης εκτινάχθηκαν στο 54,39%, όταν στο αντίστοιχο δεκάμηνο του 2013 οι ευέλικτες μορφές ήταν 45,72% (Σχήμα 2).

Καταγραφή2

Δραματική, όμως, εμφανίζεται και η εικόνα στο ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης "ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Οκτωβρίου. Το αρνητικό ρεκόρ -98.420 δεν έχει προηγούμενο. (Σχήμα 3).

Καταγραφή3

Από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, ότι η επιδείνωση στην αγορά εργασίας, οφείλεται στην αλλοπρόσαλλη, αντιφατική και αντιαναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Υπερφορολόγηση και εξοντωτικές εισφορές, αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας και υπονομεύουν τις προσδοκίες και τις θυσίες των πολιτών.

Η συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης να εφαρμόσει πολιτικές με "ταξικό” πρόσημο, κατέληξαν στη δημιουργία της γενιάς των φτωχών εργαζομένων των 360 ευρώ. Δηλαδή, των εργαζομένων χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική, χωρίς ελπίδα! Η Νέα Δημοκρατία θα ανατρέψει σύντομα αυτήν την πορεία".

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)