to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 27.02.2015

πηγή: στο Κόκκινο

Πολιτική

Υπ. Εργασίας: «Άμεσα η κατάθεση της ρύθμισης για την επαναφορά της μετενέργειας»

Με την συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τη ΓΣΕΕ ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος επαφών της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους.


Ο υπουργός Εργασίας σε δηλώσεις του χθες ανέφερε ότι "το 45-50% του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και τον κατώτατο μισθό είναι έτοιμο και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Μαρτίου". 

Θα προβλέπει την αποκατάσταση του νόμου 1876/90 για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ειδικότερα τις ρυθμίσεις για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων με ενίσχυση των κλαδικών, την αποκατάσταση του ρόλου του ΟΜΕΔ, την επαναφορά του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 2% από 5% που είναι σήμερα αλλά και του τρόπου υπολογισμού των αποζημιώσεων απόλυσης.

Στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να προχωρήσεις στις εξής κινήσεις: α) θα φέρει άμεσα ρύθμιση στη Βουλή που θα επαναφέρει τη μετενέργεια των συμβάσεων από τους τρεις στους έξι μήνες, καθώς στις 31 Μαρτίου λήγει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις επόμενες εβδομάδες οι 4 από τις 7 κλαδικές συμβάσεις που έχουν απομείνει (το 2008 ήταν 180), β) ζήτησε να συμμετάσχει για πρώτη και τελευταία φορά στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ, γ) στο νομοσχέδιο θα συμπεριλάβει ως χρονική ''κόκκινη γραμμή'' το 2016 για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Και αυτό γιατί οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ έχουν ήδη εκφράσει τις προθέσεις τους για την επαναφορά στα 751 ευρώ σε βάθος τριετίας.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Γεράρδης 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)