to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:34 | 03.01.2017

Οικονομία

Έρευνα στα γραφεία της Novartis από τους εισαγγελείς Διαφθοράς - Η ανακοίνωση της εταιρίας

Η έρευνα είχε διαταχθεί από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από φάκελο με καταγγελίες και δημοσιεύματα που είχε προσκομίσει ο Στ. Κοντονής - Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης έκαναν λόγο για «καταιγιστικές εξελίξεις» στην υπόθεση της ενώ επισημαίνεται πως «σε κάθε περίπτωση, η δικαστική έρευνα θα είναι γρήγορη και σε βάθος»


Ανακοίνωση με αφορμή την έρευνα της Δικαιοσύνης σχετικά με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μίζες σε γιατρούς και κρατικούς λειτουργούς εξέδωσε η φαρμακοβιομηχανία Novartis.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

«Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων  για τις επιχειρηματικές πρακτικές στην Ελλάδα και βρισκόμαστε σε αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων.

Συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Novartis δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης σε όλες τις πτυχές της εργασίας  και λαμβάνει κάθε ισχυρισμό για πιθανό παράπτωμα εξαιρετικά σοβαρά».

Έρευνα στα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν λίγες ημέρες, με εντολή των εισαγγελέων Διαφθοράς. Οι εισαγγελείς από τα μέσα Δεκεμβρίου έχουν ξεκινήσει μεγάλη έρευνα μετά τα στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών που είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή διετή έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές για τον κολοσσό και τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιούσε για να επικρατήσει στην αγορά. Η έρευνα είχε διαταχθεί από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από φάκελο με καταγγελίες και δημοσιεύματα που είχε προσκομίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εισαγγελείς Διαφθοράς, ζήτησαν από τα αρμόδια όργανα την εξονυχιστική έρευνα στα γραφεία της εταιρίας προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για την υπόθεση, ηλεκτρονικά και έγγραφα, που σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα αφορά χρηματισμούς εκατοντάδων γιατρών αλλά και πολλών άλλων προσώπων που σχετίζονται με «χώρους επιρροής» προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εταιρία.

Ήδη στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής έχουν ζητηθεί στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές, που φέρονται να διενεργούν μεγάλη - σχεδόν διετή – έρευνα, τόσο μέσω των μηχανισμών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και δια της ποινικής αξιολόγησης συγκεκριμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει για τη Novartis. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δύο Έλληνες πολίτες, στελέχη της εταιρίας στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας - Εταιρικής Ευθύνης, φαίνεται πως έχουν καταθέσει στις αμερικανικές αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών, τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της. Το αίτημα της εισαγγελίας Διαφθοράς προς τις ΗΠΑ, αφορά και αυτά τα στοιχεία, αλλά και κάθε άλλο δεδομένο που να σχετίζεται με το «ελληνικό σκέλος» της υπόθεσης και όσα πρόσωπα εμπλέκονται (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Νωρίτερα σήμερα, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης έκαναν λόγο για «καταιγιστικές εξελίξεις» στην υπόθεση της “Novartis” ενώ επισημαίνεται πως «σε κάθε περίπτωση, η δικαστική έρευνα θα είναι γρήγορη και σε βάθος».

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Δεκεμβρίου 2016, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, δημοσιεύματα του Τύπου που αναφερόντουσαν στο σκάνδαλο της Novartis και στο χρηματισμό δημοσίων λειτουργών και ζητούσε τη διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών και την απόδοση ευθυνών, εφόσον αυτές υπάρξουν. Έτσι, μετά από την εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, για διερεύνηση των καταγγελιών για χρηματισμό δημοσίων λειτουργών από τη Novartis «οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές», σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ερωτήματα για την απόπειρα αυτοκτονίας

Εν τω μεταξύ, η παραλίγο αυτοκτονία 44χρονου μεγαλοστελέχους της Novartis, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα.

Ήταν το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, γύρω στις 17:00, όταν οι εργαζόμενοι αλλά και οι πελάτες στο μπαρ που βρίσκεται στον 13ο όροφο του ξενοδοχείου Hilton, είδαν έναν άνδρα να βγαίνει έξω και να απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει πέφτοντας στο κενό. Ο επίδοξος αυτόχειρας ζητούσε να συναντήσει την προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Τελικά με την επέμβαση ειδικού διαπραγματευτή της αστυνομίας, ο νεαρός άνδρας πείστηκε να μην προβεί στο απονενοημένο διάβημα και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος προκειμένου να δώσει κατάθεση.

Ποιος είναι ο επίδοξος αυτόχειρας

Το περιστατικό ίσως να μην είχε πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις, αν πρωταγωνιστής της υπόθεσης δεν ήταν ένας 44χρονος άνδρας, στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για εκείνον, ο νεαρός άνδρας με σπουδές Χημικού, Οικονομικών και Μάρκετιγκ είναι ένα από τα μεγάλα ταλέντα της εταιρείας στον τομέα των πωλήσεων. Μάλιστα με εφόδιο την εμπειρία του στην ελληνική αγορά και μετέπειτα στην ευρωπαϊκή, κατάφερε ως product manager κι «εκτόξευσε» τις πωλήσεις ενός φαρμάκου για τον διαβήτη σε πολλές χώρες. Η επιτυχία του αυτή είναι που τον οδήγησε το 2012 στην Ελβετία, στα κεντρικά της εταιρείας, μαζί με τη σύζυγο του, που μάλιστα έφερε πριν λίγο καιρό στον κόσμο το πρώτο τους παιδί (πληροφορίες: tvxs.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)