to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:14 | 24.11.2013

Διεθνή

Υπ. Άμυνας ΗΠΑ: Η ανακοίνωση της Κίνας δεν θα αλλάξει τον τρόπο που διεξάγουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσακ Χάγκελ, δήλωσε το Σάββατο ότι ο αμερικανικός στρατός δεν θα αλλάξει τον τρόπο που διεξάγει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι οριοθέτησε μια «ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας», όπου τα αεροσκάφη που θα πετούν σε αυτή, υποχρεούνται να δίνουν στοιχεία στις κινεζικές αρχές.


«Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη ως αποσταθεροποιητική προσπάθεια για να αλλάξει το status quo στην περιοχή. Αυτή η μονομερής δράση αυξάνει τον κίνδυνο παρανοήσεων και λανθασμένων υπολογισμών», αναφέρεται σε σχετική δήλωση του κ. Χάγκελ. «Η ανακοίνωση από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάξει τον τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή», συμπληρώνεται στη δήλωση του αμερικανού υπουργού Άμυνας.

Από την πλευρά της η Ιαπωνία μέσω εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, έκανε γνωστό ότι προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Κίνας στο Τόκιο και επανέλαβε τη θέση ότι τα νησιά ανήκουν στην Ιαπωνία και η δράση της Κίνας δεν είναι αποδεκτή. «Η οριοθέτηση στον εν λόγω εναέριο χώρο κλιμακώνει μονομερώς την κατάσταση γύρω από τα νησιά Σενκάκου και προκαλεί κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν σε μια απρόσμενη κατάσταση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα το Πεκίνο επέβαλε τους νέους κανόνες για τον εναέριο χώρο πάνω από τα διαφιλονικούμενα νησιά που είναι στο επίκεντρο της διαφοράς με την Ιαπωνία και προειδοποίησε με «αμυντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης» κατά των αεροσκαφών τα οποία δεν συμμορφώνονται με τις διαδικασίες αναγνώρισης.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας θα υιοθετήσουν αμυντικά επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των αεροσκαφών που δεν συνεργάζονται ή αρνούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες », αναφέρεται σε ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Σινχούα, όπου σημειώνεται επίσης ότι οι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ και η κινεζική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε την πρώτη περιπολία της πάνω από τη ζώνη πτήσεων με μαχητικά και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)