to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:29 | 20.12.2017

Πολιτισμός

«ΥΓΡΑΣΙΑ+ Τα ερωτικά εγκλήματα της Θεσσαλονίκης»

Ο έρωτας αναδύεται μέσα από την... υγρασία της Θεσσαλονίκης και οπλίζει το χέρι απελπισμένων εραστών που γίνονται είδηση σε εφημερίδες και υλικό για ένα θεατρικό έργο.


   Ιστορίες των μέσα σελίδων των εφημερίδων «που βάφτηκαν κόκκινες από το χέρι ενός μοιραίου και σαρκοβόρου έρωτα» αφηγούνται σε μουσική παράσταση «για αιματοβαμμένους έρωτες από τα αστυνομικά δελτία» η Μαρίνα Αντωνοπούλου και ο Γιώργος Χούχος.

   «ΥΓΡΑΣΙΑ+ Τα ερωτικά εγκλήματα της Θεσσαλονίκης» είναι ο τίτλος της παράστασης που πραγματεύεται το χρονικό 13 ερωτικών εγκλημάτων στην πόλη. Τα κείμενα προέκυψαν από έρευνα των συντελεστών της στα αρχεία των εφημερίδων, ενώ ενσωματώθηκαν και προφορικές μαρτυρίες για ερωτικά εγκλήματα που δεν δημοσιοποιήθηκαν στις εφημερίδες, επέζησαν όμως ως καλά φυλαγμένα μυστικά.

   Αφετηρία του έργου είναι η σφαγή στον Ιππόδρομο, το 390 μ.Χ., «σε μια εποχή που λάτρευε τα θεάματα και ο πιο αγαπημένος ηνίοχος της πόλης ερωτεύτηκε έναν ωραίο νέο» με αποτέλεσμα ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος, «που τέτοιους έρωτες τους είχε για άνομους», να διατάξει τη φυλάκισή του.

   «Η πρώτη ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς μας ήταν αδύνατο να αγνοήσουμε την πιο αιματοβαμμένη ημέρα στην ιστορία της Θεσσαλονίκης» τονίζουν οι συντελεστές της παράστασης στην καλαίσθητη έκδοση με cd που περιλαμβάνει τα τραγούδια και τις ιστορίες της «ΥΓΡΑΣΙΑΣ», σε εικονογράφηση Βίκτορα Μοσχόπουλου και γραφιστική επιμέλεια Ελένης Τολιοπούλου.

   «Το terminus ante quem τοποθετήθηκε στο 1960 καθώς από εκεί και πέρα, η λογοτεχνία και η ιστορική έρευνα έχουν ήδη δώσει δείγματα γραφής» αναφέρουν οι συντελεστές, προσθέτοντας ότι στο σώμα των πραγματικών ιστοριών προστέθηκαν και δύο φανταστικές ιστορίες.

   «Στις πραγματικές ιστορίες», διευκρινίζουν, «επιλέξαμε να τροποποιήσουμε ονόματα και διευθύνσεις επειδή κάποιες πληγές αντέχουν στον χρόνο περισσότερο απ΄ ότι μπορεί να φανταστεί κανείς».

   Η «ΥΓΡΑΣΙΑ+» σε σκηνοθετική επιμέλεια του Θωμά Βελισσάρη, απαρτίζεται από 13 επεισόδια, το καθένα από τα οποία αντιστοιχεί στην παρουσίαση και εξιστόρηση ενός ερωτικού εγκλήματος. Μουσική επί σκηνής παίζουν οι Πέτρος Δαμιανίδης, Πρόδρομος Μυστακίδης και Σπυρίδων Τσαλίκης.

Οι παραστάσεις δίνονται κάθε Τετάρτη έως 27 Δεκεμβρίου στο DUENDE Jazz bar, στην οδό Καλαποθάκης 16.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: θέατρο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)