to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 20.02.2020

Διεθνή

Υεμένη: Τουλάχιστον 19 παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών από επίθεση σύμφωνα με τη Unicef

Δεκαεννέα παιδιά είναι μεταξύ των αμάχων που σκοτώθηκαν σε επίθεση που εξαπολύθηκε το προηγούμενο Σάββατο στη βόρεια Υεμένη, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.


Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 31 άμαχοι σκοτώθηκαν το Σάββατο σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν μία ημέρα μετά τη συντριβή ενός σαουδαραβικού αεροσκάφους του στρατιωτικού συνασπισμού που μάχεται εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.

«Η Unicef με λύπη επιβεβαιώνει ότι η επίθεση στην αλ Τζάουφ, στη βόρεια Υεμένη, στις 15 Φεβρουαρίου κόστισε τη ζωή σε 19 παιδιά (οκτώ αγόρια και έντεκα κορίτσια) και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 18 (εννέα αγοριών και άλλων τόσων κοριτσιών)», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Ήταν μια επίθεση εναντίον κατοικημένης περιοχής όπου ζούσαν άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους πολλά παιδιά», διευκρίνισε η Τζούλιετ Τούμα περιφερειακή υπεύθυνη επικοινωνίας της Unicef.

«Η ανησυχητική κλιμάκωση της βίας των τελευταίων εβδομάδων μας θυμίζει με βίαιο τρόπο ότι τα παιδιά στην Υεμένη εξακολουθούν να επωμίζονται το βαρύτερο φορτίο της σύγκρουσης», υπογράμμισε η Unicef.

Εξάλλου η υπηρεσία του ΟΗΕ αρμόδια για τα παιδιά επανέλαβε την έκκλησή της προς τις αντιμαχόμενες πλευρές «να προστατεύσουν τα παιδιά», υπογραμμίζοντας ότι «τα καθημερινά βάσανα των παιδιών στην Υεμένη δεν πρέπει να ξεχαστούν ή να αγνοηθούν».

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι «31 άμαχοι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν» από την επίθεση του Σαββάτου.

Μετά τη συντριβή του σαουδαραβικού αεροσκάφους το τηλεοπτικό δίκτυο al Massirah, όργανο των Χούτι, μετέδωσε ότι ο αραβικός στρατιωτικός συνασπισμός εξαπέλυσε πολλά πλήγματα εναντίον της αλ Χαΐζα, περιοχή υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών στην επαρχία Τζάουφ, όπου οι κάτοικοι «είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους που είχε καταρριφθεί».

Σε ανακοίνωσή του ο αραβικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε ότι υπάρχει «ενδεχόμενο παράπλευρων απωλειών» στην επιχείρηση «έρευνας και διάσωσης» στο σημείο της συντριβής.

Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι από τον πόλεμο στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Επιπλέον 24,1 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, έχουν ανάγκη βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη κατηγορούνται για ωμότητες εναντίον αμάχων. Ο συνασπισμός ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την έναρξη δικαστικής έρευνας εναντίον στρατιωτικών που φέρονται να ευθύνονται για ωμότητες στη διάρκεια επιθέσεων, σε μια χώρα όπου ο ΟΗΕ καταγγέλλει τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Υεμένη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)