to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:31 | 07.02.2020

Διεθνή

Υεμένη: Οι ΗΠΑ «εξόντωσαν» τον Κάσεμ αλ Ραΐμι

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εξοντώθηκε σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση που διεξήχθη στην Υεμένη ο Κάσεμ αλ Ραΐμι, Υεμενίτης που θεωρείτο αρχηγός της οργάνωσης αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ)


«Κατά διαταγή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι [ένοπλες δυνάμεις των] ΗΠΑ διεξήγαγαν αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Υεμένη και κατάφεραν να εξοντώσουν τον Κάσεμ αλ Ραΐμι, έναν από τους ιδρυτές και αρχηγό της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ)», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Υπό τη διοίκηση του αλ Ραΐμι η ΑΚΑΧ διέπραξε «φρικτές ωμότητες εναντίον αμάχων στην Υεμένη και προσπάθησε να εξαπολύσει και να εμπνεύσει πολλές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των δυνάμεών μας», πρόσθετε η ανακοίνωση. Ο θάνατός του «αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την ΑΚΑΧ και το παγκόσμιο κίνημα της αλ Κάιντα και αυτό μας φέρνει πιο κοντά στην εξάλειψη των απειλών που θέτουν οι ομάδες αυτές για την εθνική μας ασφάλεια», τόνισε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο αλ Ραΐμι εντάχθηκε στην αλ Κάιντα τη δεκαετία του 1990, όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο Αφγανιστάν για τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Η ΑΚΑΧ έχει επωφεληθεί από την αποδυνάμωση της κυβέρνησης της Υεμένης για να ενισχύσει την παρουσία της στο νότιο και το νοτιοανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Επίθεση στη Φλόριντα

Η ΑΚΑΧ ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στην αμερικανική στρατιωτική βάση της Πενσακόλα στη Φλόριντα, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστότοπων (SITE). «Σε ομιλία του ο επικεφαλής της, ο Κάσεμ αλ Ραΐμι, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του Δεκεμβρίου του 2019 στην αεροναυτική βάση της Πενσακόλα», ανέφερε το SITE. Η αμερικανική διπλωματία διπλασίασε το 2018 την αμοιβή που προσέφερε για τη σύλληψη του αλ Ραΐμι από τα 5 στα 10 εκατομμύρια δολάρια.

Εναντίον του είχαν επιβάλει κυρώσεις το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΗΕ για τη συμμετοχή τους στην αιματηρή επίθεση κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σανάα και για τη στήριξη που φέρεται να παρείχε στον Νιγηριανό Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, ο οποίος τα Χριστούγεννα του 2009 προσπάθησε να πυροδοτήσει βόμβα που είχε τοποθετήσει στο εσώρουχό του στη διάρκεια πτήσης από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ. Αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ η Ουάσινγκτον έχει εντείνει τα πλήγματά της εναντίον της αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο.

Το 2011 ο ιμάμης Ανουάρ αλ Αουλάκι, πρώην στρατολόγος της αλ Κάιντα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ προτού ενταχθεί στο δίκτυο του μπιν Λάντεν στην Υεμένη, σκοτώθηκε από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Παρόμοιο πλήγμα εξουδετέρωσε το 2015 τον προηγούμενο επικεφαλής της ΑΚΑΧ, τον Νάσερ αλ Ουαχίσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Υεμένη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)