to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 12.05.2020

Πολιτική

Υεμένη: Το Άντεν κηρύχθηκε "μολυσμένη πόλη" εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού

Οι αρχές της Υεμένης κήρυξαν χθες Δευτέρα το Άντεν, τη μεταβατική έδρα της υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνησης της χώρας, “μολυσμένη” πόλη μετά τη μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού εκεί, την ώρα που συγκρούσεις ξέσπασαν σε άλλες περιοχές του νότου μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αυτονομιστών ανταρτών.


Ένας πενταετής πόλεμος έχει καταστρέψει το σύστημα υγείας της Υεμένης και έχει ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα του λιμού, ενώ έχει χωρίσει τη χώρα μεταξύ των περιοχών που ελέγχει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και αυτών υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα το 2014.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι η παρατηρείται εξάπλωση της covid-19 στην Υεμένη, με την ασθένεια να μεταδίδεται χωρίς να γίνεται αντιληπτό μεταξύ ενός πληθυσμού με ένα από τα χαμηλότερα ανοσοποιητικά συστήματα παγκοσμίως σε σχέση με άλλες χώρες.

Η επιτροπή αντιμετώπισης του κορονοϊού της κυβέρνησης της Υεμένης ανέφερε χθες Δευτέρα πέντε νέα κρούσματα και έναν θάνατο στην επαρχία Χαντραμούτ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στις περιοχές που ελέγχει σε 56 και τον αριθμό των θανάτων σε 9.

Αργά την Κυριακή είχε ανακοινώσει 17 νέα κρούσματα της covid-19, 10 από τα οποία στο Άντεν, όπου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 35 μολύνσεις και τέσσερις θάνατοι.

Από την πλευρά τους οι Χούτι, που ελέγχουν τη Σανάα και τα περισσότερα αστικά κέντρα, έχουν ανακοινώσει δύο κρούσματα και ένα θάνατο, αν και η κυβέρνηση του κατηγορεί ότι αποκρύπτουν την έκταση των μολύνσεων στην πρωτεύουσα.

Η επιτροπή επεσήμανε ότι το Άντεν έχει κηρυχθεί “μολυσμένη πόλη” εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού και άλλων μολυσματικών ασθενειών που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην Υεμένη, κυρίως έπειτα από τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα. Πρόσθεσε ότι απαγορεύεται η μετακίνηση πολιτών από το Άντεν προς άλλες περιοχές, παρά μόνο για τη μεταφορά προϊόντων.

“Η διοικητική και πολιτική κατάσταση στο Άντεν επίσης εμποδίζει τις προσπάθειες να καταπολεμηθεί ο κορονοϊός και αυτό θα πρέπει να αλλάξει ώστε οι αρμόδιες αρχές να μπορέσουν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους”, τόνισε η επιτροπή στο Twitter.

“Ένοπλη εξέγερση”

Οι αυτονομιστές αντάρτες του Μεταβατικού Συμβουλίου του Νότου (STC) ανακοίνωσε στις 25 Απριλίου ότι αναλαμβάνει τον έλεγχο του Άντεν και άλλων περιοχών στη νότια Υεμένη, κινδυνεύοντας να αναζωπυρώσει τη σύγκρουσή του με την υποστηριζόμενη από το Ριάντ κυβέρνηση.

Το STC και η κυβέρνσηη του Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι συμμετέχουν στον συνασπισμό εναντίον των Χούτι υπό τη Σαουδική Αραβία, αλλά συγκρούονταν πέρυσι μέχρι τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας τον Νοέμβριο υπό την αιγίδα του Ριάντ.

Σήμερα οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα αντιμετωπίσουν “την ένοπλη εξέγερση” των αυτονομιστών στον νότο, ενώ πρόσθεσαν ότι το STC αρνήθηκε να αποκλιμακώσει την κατάσταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Μοχάμεντ αλ Χαντράμι δήλωσε ότι το STC απέρριψε τις εκκλήσεις της κυβέρνησης και της διεθνούς κοινότητας να πάρει πίσω την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Άντεν.

Ο στρατός θα κάνει “ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει το κράτος, τους θεσμούς του και την ασφάλεια των πολιτών απέναντι (στο STC)”, πρόσθεσε.

Ο Χαντράμι κάλεσε εκ νέου τους αυτονομιστές να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Ριάντ.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι διεξάγουν αποσταθεροποιητικές, στρατιωτικές ενέργειες στη νότια Υεμένη, κυρίως στην επαρχία Αμπιάν.

Σε ομιλία του χθες Δευτέρα ο επικεφαλής του STC Αϊνταρούς αλ Ζουμπάιντι κάλεσε τις δυνάμεις του να είναι “έτοιμες” και τους πολίτες της περιοχής “να υπερασπιστούν τα εθνικά τους κέρδη”.

Ανησυχία για τους μετανάστες

Ο υποστηριζόμενος από τη Δύση και υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμός επενέβη τον Μάρτιο του 2015 για να αποκαταστήσει τη διακυβέρνηση Χάντι και να εκδιώξει τους Χούτι από τη Σανάα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου το 80% του πληθυσμού της Υεμένης, 24 εκατομμύρια, εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ περίπου 10 εκατομμύρια είναι στα πρόθυρα λιμού.

Ο συνασπισμός παρέτεινε στις 24 Απριλίου κατά ένα μήνα την εκεχειρία που είχε κηρύξει εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, με τον ΟΗΕ να διεξάγει τηλεδιασκέψεις με στόχο την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας και την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Οι Χούτι δεν έχουν επισήμως αποδεχθεί την εκεχειρία, αν και η βία έχει μειωθεί.

Ο ΠΟΥ αργά το Σάββατο ζήτησε την αναστολή των δραστηριοτήτων του προσωπικού του στις περιοχές υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών επικαλούμενος “αξιόπιστες απειλές” εναντίον του, όμως αντέστρεψε την απόφασή του, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters το οποίο επιβεβαίωσε ο οργανισμός.

Αξιωματούχοι των Χούτι κατηγόρησαν τον ΠΟΥ ότι ευθύνεται για το πρώτο κρούσμα της covid-19 στη Σανάα, έναν Σομαλό που βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο, ο οποίος φέρεται να εργαζόταν για τον οργανισμό.

Ο ΟΗΕΡ εξέφρασε την ανησυχία του την Κυριακή ότι οι μετανάστες στιγματίζονται ως “φορείς ασθενειών”, επισημαίνοντας ότι κάποιοι έχουν αναγκαστεί να μετακινηθούν στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων και σε περιοχές της ερήμου όπου δεν υπάρχουν βασικές υπηρεσίες.

Η Υεμένη είναι εδώ και χρόνια χώρα μέσω της οποίας περνούν πρόσφυγες και μετανάστες από το Κέρας της Αφρικής οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στις χώρες του Κόλπου.

tags: Υεμένη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)