to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το XYZ Contagion και οι κοιμώμενες αρχές

Να ξεκινήσουμε δίνοντας τα εύσημα στην ερευνητική ιστοσελίδα XYZ Contagion για τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών με τους νεοναζί στις κερκίδες του ΟΑΚΑ στον αγώνα της Εθνικής με την Εσθονία


Να ξεκινήσουμε δίνοντας τα εύσημα στην ερευνητική ιστοσελίδα XYZ Contagion για τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών με τους νεοναζί στις κερκίδες του ΟΑΚΑ στον αγώνα της Εθνικής με την Εσθονία και να επισημάνουμε τον διαρκή αγώνα των διαχειριστών της ιντερνετικής αυτής ομάδας κατά του φασισμού και του ναζισμού στη χώρα μας. Είναι γεγονός ότι οι ερευνητές του XYZ Contagion έχουν κατά καιρούς ρίξει φως σε πάμπολλα νεοναζιστικά κρούσματα στον χώρο του οπαδικού κόσμου, με μικρές και μεγάλες φασιστικές συμμορίες να ρυπαίνουν με τα συνθήματα και τα πανό τους τα γήπεδα χωρίς το αθλητικό ρεπορτάζ να δίνει την παραμικρή σημασία σε τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες.

Ήταν, για παράδειγμα, το XYZ Contagion που είχε αναδείξει και είχε υποχρεώσει τον Τύπο να προχωρήσει στην αναπαραγωγή της είδησης για το εμετικό πανό που είχε αναρτηθεί πριν δύο χρόνια στο γήπεδο Καραϊσκάκη και έγραφε στα σέρβικα «Noz, zica, Srebrenica» («Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα») και αναφερόταν στην σφαγή των μουσουλμάνων κατοίκων της πρώην γιουγκοσλαβικής πόλης στη Βοσνία από Σέρβους εθνικιστές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Ενός πολέμου που στο πλευρό των παρακρατικών Σέρβων είχαν συστρατευτεί και δικοί μας χρυσαυγίτες, οι οποίοι έκτοτε και κατά καιρούς χρησιμοποιούσαν το σύνθημα που το 2016 εισήγαγαν και στο Καραϊσκάκη.

Όπως επίσης ξεχωριστής σημασίας ήταν παλιότερη έρευνα του XYZ Contagion για την περίφημη “Γαλάζια στρατιά” των ακροδεξιών και νεοναζί οπαδών της Εθνικής Ελλάδος, ιδρυτικό μέλος της οποίας ήταν και ο μετέπειτα βουλευτής της Χ.Α. Ηλίας Παναγιώταρος. Τα στοιχεία μάλιστα που οι ερευνητές της ομάδας είχαν φέρει στη δημοσιότητα είχαν υποχρεώσει τη μέχρι τότε κοιμώμενη τον ύπνο του δικαίου ΕΠΟ να προχωρήσει σε ενέργειες αποκλεισμού των μελών της συγκεκριμένης ομάδας από τους αγώνες της Εθνικής, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία αν κρίνει κανείς από την ευκολία που κάποιοι βάζουν στο γήπεδο πανό με ναζιστικά σύμβολα που η ίδια η UEFA έχει κατατάξει στη μαύρη λίστα του φασισμού και του ρατσισμού.

Όσο αξιέπαινη είναι λοιπόν η προσπάθεια του XYZ Contagion για την ανάδειξη των φασιστικών προκλήσεων στα ελληνικά γήπεδα, άλλο τόσο αξιοπρόσεκτη είναι η ολιγωρία των αρμοδίων αρχών που συμπεριφέρονται ωσάν να διακατέχονται από πλήρη άγνοια για το τι επιτρέπεται και το τι απαγορεύεται στους χώρους των οποίων την ευθύνη φέρουν.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)