to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:41 | 27.08.2019

Διεθνή

Πυρκαγιές στον Αμαζόνιο: Η Βραζιλία απορρίπτει τη βοήθεια που της πρόσφερε η G7

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας απορρίπτει την οικονομική βοήθεια που της προσέφεραν εκείνες της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, δήλωσε κορυφαίο στέλεχός της, προτρέποντας τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ασχολείται με «τις αποικίες» της Γαλλίας και χλευάζοντάς τον για την πυρκαγιά στη Notre Dame.


Υπό τη διεθνή πίεση η Βραζιλία τελικά ενεργοποιήθηκε την Κυριακή 25/8 για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, στέλνοντας δύο αεροσκάφη C-130 Hercules τα οποία έριξαν δεκάδες χιλιάδες λίτρα νερού πάνω στο τροπικό δάσος, όπου εξακολουθούν να μαίνονται πολλές εστίες φωτιάς (ΕΔΩ οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών).

Ως βασική αιτία των πυρκαγιών οι ερευνητές «δείχνουν» την παγκόσμια δίψα για το βοδινό κρέας και τη σόγια από τη Βραζιλία. Η επιτάχυνση της αποψίλωσης υπό την κυβέρνηση Μπολσονάρου, η οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας στον Αμαζόνιο, σε συνδυασμό με την εποχή της ξηρασίας, εξηγεί τη μεγάλη έκταση των πυρκαγιών. (Διαβάστε αναλυτικά).

Οι τελευταία ενημέρωση  13:41:

Οι βροχές δεν θα σβήσουν τις φωτιές στον Αμαζόνιο προτού περάσουν αρκετές εβδομάδες

Οι ασθενείς βροχοπτώσεις δεν είναι πιθανό να κατασβέσουν σύντομα τον αριθμό ρεκόρ των πυρκαγιών που μαίνονται στο τμήμα του δάσους του Αμαζονίου που βρίσκεται στη Βραζιλία, με κάποιες βροχές που θα σημειωθούν ως τις 10 Σεπτεμβρίου να αναμένεται να προσφέρουν περιορισμένη ανακούφιση, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία και δύο ειδικούς.

Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου καταστρέφεται από αριθμό ρεκόρ πυρκαγιών, καθώς ο αριθμός των εστιών φωτιάς στο τμήμα του στη Βραζιλία είχε αυξηθεί κατά 79% ως τις 25 Αυγούστου σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διαστημικών ερευνών.

Οι πυρκαγιές δεν περιορίζονται στη Βραζιλία, με τουλάχιστον 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους να έχουν καεί στη Βολιβία, κοντά στα σύνορά της με την Παραγουάη και τη Βραζιλία.

Αν και η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όπως την ανάπτυξη στρατιωτών και στρατιωτικών αεροσκαφών, οι προσπάθειες αυτές μπορούν να αντιμετωπίσουν μικρότερες πυρκαγιές και να εμποδίσουν να ξεσπάσουν νέες, εκτιμούν οι ειδικοί. Οι μεγάλες πυρκαγιές μπορούν να κατασβεστούν μόνο με τις βροχοπτώσεις.

Συνήθως η εποχή των βροχοπτώσεων στον Αμαζόνιο ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ χρειάζονται εβδομάδες μέχρις ότου σημειωθούν μεγάλες καταιγίδες.

Σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο, για τις επόμενες 15 ημέρες βροχές θα σημειωθούν εκεί που χρειάζονται λιγότερο, δηλώνει η Μαρία Σίλβα Ντίας, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. Περιορισμένες βροχοπτώσεις αναμένονται στις περιοχές του Αμαζονίου όπου μαίνονται οι μεγαλύτερες πυρκαγιές.

Αλλά ακόμη και στις περιοχές που θα σημειωθούν περισσότερες βροχοπτώσεις, θα υπάρξουν μόνο μεμονωμένες καταιγίδες, σημειώνουν οι ειδικοί.

Η Βραζιλία απορρίπτει την βοήθεια από G7

«Ευχαριστούμε [σ.σ. τη G7 για την προσφορά της βοήθειας], αλλά τα μέσα αυτά ίσως να είναι πιο προσήκον να διατεθούν για την αναδάσωση της Ευρώπης», ανέφερε ο Ονίξ Λορενζόνι, γενικός γραμματέας της βραζιλιάνικης προεδρίας (θέση αντίστοιχη με αυτή του πρωθυπουργού σε χώρες όπως η Γαλλία).

Ο Λορενζόνι εκφράστηκε με κείμενο που αναρτήθηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1. Τη θέση του επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η βραζιλιάνικη προεδρία.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι η G7 είναι έτοιμη να προσφέρει άμεσα οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων στις χώρες όπου εκτείνεται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

«Ο Μακρόν, που δεν μπόρεσε καν να αποτρέψει μια προβλέψιμη πυρκαγιά σε μια εκκλησία που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας, θέλει να μας κάνει μαθήματα για τη χώρα μας;» συμπλήρωσε ο Λορενζόνι, αναφερόμενος στην φωτιά που ξέσπασε στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων την 15η Απριλίου.

«Έχει πολλά να φροντίσει στην πατρίδα του και στις γαλλικές αποικίες», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε υπεράκτιες γαλλικές περιοχές, όπως η Γουιάνα, που γειτονεύει με τη Βραζιλία και σε αυτή βρίσκεται μικρό τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

«Η Βραζιλία είναι έθνος δημοκρατικό, ελεύθερο και ουδέποτε είχε αποικιοκρατικές και ιμπεριαλιστικές συμπεριφορές όπως αυτή (...) του γάλλου [προέδρου] Μακρόν», τον οποίο, «εξάλλου», πλέον «απορρίπτει» μεγάλο ποσοστό των συμπατριωτών του, έκρινε σκόπιμο να προσθέσει ο Ονίξ Λορενζόνι.

Οι πυρκαγιές συνέχισαν να κατακαίνε το δάσος τα τελευταία 24ωρα, μολονότι χθες για δεύτερη ημέρα ο βραζιλιάνικος στρατός συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, αναπτύσσοντας ιδίως δύο αεροσκάφη C-130 σε πυροσβεστικό ρόλο.

Παράλληλα, η διαπροσωπική σχέση ανάμεσα στον οικοδεσπότη αυτής της συνόδου της G7, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, και τον Μπολσονάρου, που ήδη χαρακτηριζόταν από υψηλή ένταση εξαιτίας της κατάστασης στον Αμαζόνιο, φάνηκε να φθάνει σε νέο ναδίρ, με τον πρόεδρο της Βραζιλίας να χλευάζει την εμφάνιση της συζύγου του γάλλου ομολόγου του μέσω Facebook.

Αντιμέτωπος με διεθνή απομόνωση για τη στάση του μπροστά στην επιδεινούμενη περιβαλλοντική κρίση, ο Μπολσονάρου βρίσκεται υπό πίεση πλέον και στο εσωτερικό: δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα κατέγραψε πως η δημοτικότητα της κυβέρνησής του υποχώρησε στο 29,4% τον τρέχοντα μήνα.

«Θα προσφέρουμε στις χώρες του Αμαζονίου που θα μας ενημερώσουν για τις ανάγκες τους οικονομική βοήθεια άμεσα», διαβεβαίωσε ο Μακρόν στο Μπιαρίτς, το θέρετρο στις γαλλικές ακτές στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, παρών στο Μπιαρίτς, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα «να κινητοποιήσει περισσότερα μέσα» για να βοηθήσει τις χώρες του Αμαζονίου.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το 60% του οποίου βρίσκεται στη Βραζιλία, εκτείνεται επίσης στη Βολιβία, την Κολομβία, τον Ισημερινό, τη Γαλλική Γουιάνα, τη Γουιάνα, το Περού, το Σουρινάμ και τη Βενεζουέλα.

Εκατοντάδες από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στο βραζιλιάνικο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου πιστεύεται ότι οφείλονται σε εμπρησμούς. Οικολόγοι και άλλοι θεωρούν πως ευθύνονται κερδοσκόποι, οι οποίοι καταστρέφουν δασικές εκτάσεις με σκοπό κατόπιν να πουλήσουν γη σε καλλιεργητές και κτηνοτρόφους.

Το παγκόσμιο κύμα οργής, αγανάκτησης και ανησυχίας δεν πάει να εντείνεται όσο καίγεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, που συχνά αποκαλείται «οι πνεύμονες του κόσμου», αφού απορροφά τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Μέσα σε μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση της συνόδου της G7, ο Μπολσονάρου κατήγγειλε πως η Βραζιλία αντιμετωπίζεται σαν «αποικία», βλέποντας στη δημιουργία της διεθνούς συμμαχίας για τη σωτηρία του Αμαζονίου μια «επίθεση» εναντίον της «εθνικής κυριαρχίας» της χώρας του.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησής του ωστόσο επέλεξε διαφορετικό τόνο, χαρακτηρίζοντας «ευπρόσδεκτη» την οικονομική βοήθεια. Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως η κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο είναι «υπό έλεγχο» αν και «περίπλοκη».

Εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης προεδρίας είπε πως ο Μπολσονάρου σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αμαζονία εντός της εβδομάδας, για να διαπιστώσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρου δέχθηκε εξάλλου την προσφορά για βοήθεια που έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μέγας υποστηρικτής του ακροδεξιού βραζιλιάνου προέδρου. Το Ισραήλ θα στείλει ένα αεροπλάνο.

Αποκαλώντας τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ο Μακρόν έθεσε την καταστροφή στην κορυφή της ατζέντας της G7, τονίζοντας πως οι χώρες-μέλη της είναι έτοιμες να προσφέρουν χειροπιαστή βοήθεια. «Η Γαλλία θα το κάνει προσφέροντας στρατιωτική υποστήριξη τις επόμενες ώρες», είπε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη στη Βραζιλία και θα προσφέρει επίσης 15 εκατομμύρια καναδικά δολάρια σε βοήθεια.

Διάφορες διασημότητες συνέχισαν να εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση και χθες, με τον ηθοποιό Λεονάρντο Ντι Κάπριο να χαρακτηρίζει «απίστευτα τραγική» την κρίση στον Αμαζόνιο και να ανακοινώνει πως προσφέρει 5 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία του τροπικού δάσους.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, που προσκλήθηκε στη σύνοδο της G7, δήλωσε πως το σχέδιο της G7 έχει δύο στάδια. Οι χώρες όπου εκτείνεται το τροπικό δάσος «χρειάζονται επειγόντως πυροσβέστες και ειδικά πυροσβεστικά αεροσκάφη. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, που θα εφαρμοστεί αμέσως. Η δεύτερη φάση είναι η προστασία του δάσους, η προστασία της βιοποικιλότητας που περιέχει και η αναδάσωση αυτής της περιοχής του κόσμου», πρόσθεσε.

Στον Αμαζόνιο υπολογίζεται πως ζουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο αυτόχθονες από περίπου 500 φυλές και τρία εκατομμύρια είδη του φυτικού και του ζωικού βασιλείου.

Ο Μακρόν ανήγγειλε ότι η G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς) ετοιμάζεται να παρουσία μια πρωτοβουλία για τον Αμαζόνιο κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα.

Χθες Δευτέρα το βραζιλιάνικο υπουργείο Εξωτερικών διέταξε τους πρεσβευτές της χώρας, τόσο στην Ευρώπη όσο και κυρίως στις χώρες της G7, να μην πάρουν άδειες τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς θα κληθούν να συμβάλλουν στη διπλωματική αντίδραση της κυβέρνησης του Μπολσονάρου στις επικρίσεις που δέχεται για τις πυρκαγιές.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απουσίασε από τις συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή στην G7 τη Δευτέρα, με τον Μακρόν να διαβεβαιώνει πως αυτό οφειλόταν στο γεγονός πως έκανε διμερείς συναντήσεις. «Δεν ήταν στην αίθουσα, αλλά η ομάδα του ήταν», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας και συμπλήρωσε πως δεν πρέπει να δοθεί καμία άλλη«ερμηνεία» στην «απουσία του αμερικανού προέδρου (...) οι ΗΠΑ είναι μαζί μας στην πρωτοβουλία για τον Αμαζόνιο».

Πάντως στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κλείσιμο της συνόδου, ο Ρεπουμπλικάνος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ακριβώς έτοιμος να μετατραπεί σε οικολόγο. «Είμαστε η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στην παραγωγή ενέργειας σε όλο τον κόσμο», απάντησε ερωτηθείς σχετικά με την κλιματική αλλαγή. «Δεν πρόκειται να πετάξω αυτόν τον πλούτο εξαιτίας ονειροφαντασιών, για τις ανεμογεννήτριες, που ειλικρινά δεν δουλεύουν και πολύ καλά», ξεκαθάρισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ραονί: Τα δάση και τα εδάφη της Βραζιλίας βοηθούν όλον τον πλανήτη να ζήσει

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τον Ινδιάνο αρχηγό Ραονί, ο οποίος αγωνίζεται για να σταματήσει η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. "Μιλήσαμε με τον πρόεδρο Μακρόν για πολλά θέματα και είχαμε μια καλή συζήτηση. Του ζήτησα να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τα εδάφη μας", είπε ο Ραονί Μετουκτίρε. "Τα δάση και τα εδάφη της Βραζιλίας βοηθούν όλον τον πλανήτη να ζήσει", πρόσθεσε, την ώρα που το τροπικό δάσος καταστρέφεται από πολλές πυρκαγιές.

Ο Μακρόν "θα πείσει τους αρχηγούς των κρατών να βοηθήσουν τον Αμαζόνιο με τις πυρκαγιές και την κρίσιμη κατάσταση του δάσους", είπε ο 89χρονος αρχηγός της φυλής καγιάπο, που εμφανίστηκε ντυμένος με το παραδοσιακό κίτρινο κάλυμμα κεφαλής. Ο Ραονί, δεδηλωμένος αντίπαλος του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρουο, τον κατηγόρησε ότι "υποκινεί τους καλλιεργητές και τις εξορυκτικές εταιρείες να βάζουν φωτιές στον Αμαζόνιο".

Ο αρχηγός Ραονί θα συμμετάσχει στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο Μπορντό, στην εναλλακτική συνάντηση "οικο-κινητοποίησης" Climax, το κεντρικό θέμα της οποίας φέτος είναι ο Αμαζόνιος.

«Μπολσονάρου φύγε, Αμαζόνιε μείνε!»

Στο μεταξύ, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας υπέρ της υπεράσπισης «του πνεύμονα του πλανήτη». Στο Ρίο ντε Ζανέιρο περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη συνοικία Ιπανέμα, δύο ημέρες μετά την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων στην Ευρώπη. «Μπολσονάρου φύγε, Αμαζόνιε μείνε!», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Τα τελευταία 24ωρα, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο, από το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, έως το Τορίνο.

Την προηγούμενη εβδομάδα μπροστά από την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Λονδίνο, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Σταματήστε την καταστροφή τώρα» ή «Σώστε τον πλανήτη μας», όπως και το λογότυπο του οικολογικού κινήματος Extinction Rebellion (XR), που απηύθυνε το κάλεσμα για την κινητοποίηση με το σύνθημα «Οι πνεύμονές μας καίγονται».

Μεταξύ των διαδηλωτών, βρίσκονταν πολλά παιδιά, συνοδευόμενα από τις μητέρες τους. «Έχουμε παιδιά και θέλουμε να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που θα έχει ακόμα τους πνεύμονές του» υπογραμμίζουν.

Ο αριθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε κατά 1.130 σε όλη τη Βραζιλία σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από την αρχή του έτους και ως το Σάββατο είχαν ξεσπάσει 79.513 δασικές πυρκαγιές στη Βραζιλία, λίγες περισσότερο από τις μισές στον Αμαζόνιο.

43.000 στρατιώτες

Δύο δασικές πυρκαγιές στέλνουν σύννεφα καπνού με τεράστιες ποσότητες διοξειδίου πάνω από την Ροντόνια, την πολιτεία που συνορεύει με τη Βολιβία.

Κάποιες φορές ένα μόνο δέντρο παραμένει όρθιο στη μέση ενός σεληνιακού τοπίου καλυμμένου με στάχτες, μαρτυρώντας την καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.

Μέχρι στιγμής επτά πολιτείες, ανάμεσά τους και η Ροντόνια, έχουν ζητήσει τη συνδρομή του στρατού. Περίπου 43.000 στρατιώτες με έδρα τον Αμαζόνιο έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Φερνάντο Αζεβέντο ε Σίλβα.

Οι κυβερνήτες των πολιτειών που έχουν πληγεί έχουν ζητήσει εκτάκτως «υλική υποστήριξη» από τον Μπολσονάρου, ο οποίος τους κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα για «συνενοχή» με τους δράστες «των εγκληματικών πυρκαγιών».

Η κυβέρνηση αποδέσμευσε έκτακτους πόρους ύψους 38 εκ. ρεάλ (8,2 εκ. ευρώ) για επιχειρήσεις καταπολέμησης των πυρκαγιών από το υπουργείο Άμυνας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας Σέρζιο Μόρο έδωσε την έγκρισή του για την ανάπτυξη αστυνομικών κατά της παράνομης καταστροφής των δασών στον Αμαζόνιο.

Η επιτάχυνση της αποψίλωσης υπό την κυβέρνηση Μπολσονάρου, η οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας στον Αμαζόνιο, σε συνδυασμό με την εποχή της ξηρασίας, εξηγεί τη μεγάλη έκταση των πυρκαγιών.

Δείτε την καταστροφή του Αμαζονίου σε αριθμούς από το γράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Πολιτική εκμετάλλευση»

Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη διεθνή σκηνή. Την Κυριακή ο πάπας δήλωσε «ανήσυχος για τον ζωτικής σημασίας πνεύμονα του πλανήτη μας».

Στη σύνοδο της G7 στη Μπιαρίτς οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες της Δύσης ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν «να βοηθήσουν το συντομότερο δυνατό τις χώρες που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές». Περίπου το 60% του Αμαζονίου βρίσκεται στη Βραζιλία.

Το Σάββατο ο Μπολσονάρου ανήρτησε στο Twitter βίντεο στο οποίο δηλώνει ότι η κυβέρνησή του θα επιδείξει «μηδενική ανοχή» για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και τονίζει: «θα αντιδράσουμε σθεναρά για να ελέγξουμε τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο».

Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «οι πυρκαγιές φέτος δεν είναι πιο πολλές από τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών» και επέκρινε «την πολιτική εκμετάλλευση των πυρκαγιών αυτών» και την «παραπληροφόρηση».

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Γκουτέρες καλεί σε ισχυρότερη διεθνή κινητοποίηση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στο Μπιαρίτς τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί περισσότερο για να προστατεύσει την Αμαζονία, όπου πολλαπλασιάζονται οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος.

«Υπάρχει μια πολύ ισχυρή έκκληση» και «ελπίζω πως θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε περισσότερους πόρους για να βοηθήσουμε τις χώρες της Αμαζονίας», δήλωσε ο Γκουτέρες στο τέλος μιας συνόδου της G7 αφιερωμένης στο κλίμα και τις πυρκαγιές του τροπικού δάσους στη Νότια Αμερική.

Χρειάζεται, πρόσθεσε, «μια ισχυρή συλλογική βούληση για να διαφυλαχθεί αυτή η παγκόσμια κληρονομιά, που είναι απολύτως ουσιαστικής σημασίας για την ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού».

Η G7 υποσχέθηκε σήμερα επείγουσα βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων για να σταλούν πυροσβεστικά αεροπλάνα και να κατασβέσουν τις πυρκαγιές, ενώ περιέλαβε και μια πτυχή μεσοπρόθεσμης αρωγής για την αναδάσωση.

Ο Γκουτέρες διευκρίνισε πως σύνοδος θα πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτή στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε εξάλλου «μια πιο ισχυρή και φιλόδοξη δέσμευση» των πλούσιων χωρών για την καταπολέμηση «της κλιματικής κρίσης» καθώς «τα έτη 2015-19 θα είναι πιθανόν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Al Jazeera

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)