to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:12 | 22.12.2012

left.gr

Κοινωνία

Xτύπημα στους αυτόνομους χώρους: Εισβολή της αστυνομίας στη Βίλλα Αμαλίας (ενημέρωση)

Κατασταλτική επιχείρηση της αστυνομίας στο κτίριο της κατάληψης της Βίλλας Αμαλίας (Αχαρνών και Χέυδεν) την Πέμπτη 20/12 το πρωί. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο, αυθόρμητη πορεία το βράδυ. Δηλώσεις Δένδια, απάντηση της Κατάληψης. Κατηγορίες σε 8 άτομα, απολογούνται τη Δευτέρα 24/12. Το χρονικό της επέμβασης.



Διαβάστε παρακάτω το χρονικό και μερικά στοιχεία για τη Βίλλα Αμαλίας. Μερικά από τα κυριότερα σημεία:  Η ανακοίνωση της Βίλλας Αμαλίας //  Δηλώσεις Δένδια για «εργαστήρι ανομίας» και «εντολή Σαμαρά»  // Το βίντεο από την εισβολή στη Βίλλα που δημοσιοποίησε η ΕΛΑΣ //Η Villa Αμαλίας με δικά της λόγια: http://villa-amalias.blogspot.gr/ // Νεολαία Συνασπισμού: Ανακοίνωση για την επέμβαση στη Βίλλα Αμαλίας // Ανακοίνωση του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα: Η υπεράσπιση της Villa Amalias είναι υπόθεση όλων μας // Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κάτω τα χέρια από τη Βίλλα Αμαλίας και τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους! // Η Villa Amalias και όλοι εμείς 


  Παρασκευή 21/12/2012
____________________


4.20 μ.μ.: Προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα 24/12, στις 9 π.μ., πήραν οι 8 συλληφθέντες. Τους απαγγέλθηκε από τον εισαγγελέα μία κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, η προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών από κοινού με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για να προξενηθεί κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, καθώς και άλλα πλημμελήματα όπως η παράνομη κατοχή όπλων και βεγγαλικών από κοινού και η κατοχή ναρκωτικών από κοινού. Μέχρι την ημέρα της απολογίας τους οι συλληφθέντες θα κρατούνται στη ΓΑΔΑ. 


1.40 μ.μ.: Στον εισαγγελέα, στην Ευελπίδων, αυτή την ώρα οι 8 συλληφθέντες από τη χθεσινή επέμβαση της αστυνομίας στη Βίλλα Αμαλίας.


12.00 μ.: Αρκετός κόσμος έχει συγκεντρωθεί ήδη στα δικαστήρια της Ευελπίδων, πλέον των 200 ατόμων. Δεν εχουν μεταφερθεί ακόμα οι συλληφθέντες.


Προειδοποίηση από τη Βίλλα Αμαλίας με ανάρτηση στο αθηναϊκό Indymedia, για την αυθαίρετη παρουσία της αστυνομίας (χωρίς παρουσία κατοίκου) μέσα στο χώρο της κατάληψης:



Συγκέντρωση αλληλεγγύης έχει καλεστεί στα δικαστήρια για τις 10.30 το πρωί σήμερα.


11.10 π.μ.:  Στη Σήμανση οδηγήθηκαν νωρίτερα σήμερα οι χθεσινοί συλληφθέντες από την επέμβαση της αστυνομίας στη Βίλλα Αμαλίας. Λογικά η μεταφορά τους στο δικαστήριο θα γίνει μες στην επόμενη 1-1,5 ώρα.


H κατάσταση μπροστά στη Βίλλα Αμαλίας σήμερα το πρωί: μια κλούβα της αστυνομίας και μικρή δύναμη των ΜΑΤ φρουρεί το κτίριο της κατάληψης, ενώ η γειτονιά είναι ζωσμένη, σε αστείο βαθμό, από ασφαλίτες με μηχανές ή πεζούς.



20/12/2012


Το χρονικό των γεγονότων με αντίστροφη χρονολογική σειρά:

Aυθόρμητη πορεία 1.500 ατόμων προς το κτίριο της Βίλλας Αμαλίας χθες το βράδυ μετά τη συνέλευση στην ΑΣΟΕΕ. Αντιφασιστική πορεία έχει καλεστεί για αύριο Σάββατο, που παίρνει πια μορφή αντίδρασης στην αστυνομική επέμβαση στην ιστορική κατάληψη.

10.00 μ.μ.: Δικηγόρος μπόρεσε να μπει στην ασφάλεια κατά τις 6.00 το απόγευμα. Εως τότε, σχεδόν 11 ώρες μετά την εισβολή των ΜΑΤ και τη μεταφορά των 8 στην Ασφάλεια, δικηγόρος δεν είχε μπορέσει να περάσει στη ΓΑΔΑ. Αναμένεται να αποδοθούν κατηγορίες για τα άδεια μπουκάλια μπίρας - «κατοχή όπλων» θα την ονομάσει η αστυνομία. Έχει καλεστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες για αύριο το πρωί στις 10.30 στα δικαστήρια της Ευελπίδων.


Κι ας θυμίσουμε και την προηγούμενη εισβολή σε κατάληψη των  δυνάμεων του κ. Δένδια, τον Σεπτέμβριο, μαζί με την αστεία επικοινωνιακή προβολή της: Εισβολή της αστυνομίας στην κατάληψη ΔΕΛΤΑ (ενημέρωση)


Σχετικό κι αυτό:   (Κ)όθωνες στην Αμαλίας


η αφίσα στο κτίριο της Βίλλας για την επιχειρούμενη επισκευή της από τους κακούς καταληψίες, τον Οργανισμό Ζωντανών Κτιρίων δηλαδή!


7.40 μ.μ: Μόλις έληξε η συμβολική κατάληψη του δημοτικού ραδιοφώνου Ιωαννίνων, από αλληλέγγυους αγωνιστές και αγωνίστριες.


7.00 μ.μ.:  Το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων τελεί υπό κατάληψη από τη Συνέλευση Αλληλεγγύης Ιωαννίνων για αλληλεγγύη στους συλληφθέντες της κατάληψης Villa Αμαλίας. 


6.10 μ.μ.: Η κοπέλα από την κατάληψη που είχε μείνει στη Βίλλα για να παρίσταται στην έρευνα οδηγήθηκε κι εκείνη στη ΓΑΔΑ. Παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις έξω από το κτίριο. Η συγκέντρωση συνεχίζεται, ωστόσο υπάρχει κάλεσμα για συνέλευση στις 8.00 στην ΑΣΟΕΕ.  Δράσεις αλληλεγγύης οργανώνονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.


Ακόμα: ο αντιδήμαρχος Α. Βαρελάς είπε ότι ο δήμος Αθηναίων δεν θα έχει ανάμιξη σε τυχόν εκκένωση του κτιρίου καθώς ο δήμος δεν εχει τέτοια δικαιοδοσία. 


Και, τέλος, να θυμίσουμε ότι δικαστική απόφαση του 2000 αθώωσε κατηγορούμενους πάλι από τη Βίλλα με το σκεπτικό ότι αποτελούσε προσωρινή τους στέγη και κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων, προς όφελος του κτιρίου (που αλλιώς θα αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω της εγκατάλειψης) και της περιοχής.


Ανακοίνωση του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα: Η υπεράσπιση της Villa Amalias είναι υπόθεση όλων μας // Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κάτω τα χέρια από τη Βίλλα Αμαλίας και τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους!


5.50 μ.μ.: Στη σελίδα της αστυνομίας ανέβηκε «βιντεοληπτικό υλικό και φωτογραφίες» από την επίθεση στην Βίλλα. Εκτός από κιβώτια με μπίρες, περιέχονται και φωτό από τα γκραφίτι στους τοίχους - ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, μάλιστα:



5.00 μ.μ.:  Δηλώσεις Δένδια για «εργαστήρι ανομίας» και «εντολή Σαμαρά» για την επέμβαση στη Βίλλα Αμαλίας. Ωστόσο, οι δικηγόροι που βρίσκονται έξω από τη ΓΑΔΑ εδώ και 10 ώρες λαμβάνουν στο αίτημα να δουν τους προσαχθέντες την απάντηση  «εχουμε εντολές να μην επιτρέψουμε καμιά επικοινωνία» από τους αστυνομικούς-υφισταμένους του ορκιζόμενου στη νομιμότητα υπουργού.


3.20 μ.μ.: Συνεχίζεται με μουσικές και ανακοινώσεις η συγκέντρωση στην Αχαρνών ενάντια στην επέμβαση στη Βίλλα Αμαλίας. Παραμένουν διμοιρίες μπροστά στο κτίριο και στις γύρω γωνίες. Εμφανίστηκε βανάκι του δήμου (χωρίς να πάρει κάτι μάλλον), όπως από το πρωί εχουν εμφανιστεί αρκετές φορές αυτοκίνητα του  δήμου. Από Indymedia: Μικροφωνική και στην Κατάληψη Σκαραμαγκά στην Πατησίων για την επίθεση στη Βίλλα.





2.25 μ.μ.:  Χωρίς επαφή με δικηγόρους οι προσαχθέντες - απειλές εκκένωσης του κτιρίου από τα αντικείμενα


Να τονίσουμε μερικά σημεία : Από τις 8 το πρωί δεν επιτρέπουν στους δικηγόρους να δουν τους προσαχθέντες στη ΓΑΔΑ. Επιπλέον οι αστυνομικοί απειλούν να πάρουν από το κτίριο προσωπικά αντικείμενα και ηχητικές εγκαταστάσεις (στη Βίλλα προφανώς και γίνονταν διάφορες εκδηλώσεις με μουσική, πάρτι, συζητήσεις, συναυλίες κ.λπ.) ενώ δεν προκύπτει από πουθενά ότι έχουν τέτοιο δικαίωμα. Δεν προκύπτει ότι υπάρχει καταγγελία από το δήμο της Αθήνας για το κτίριο, ούτε από τον ιδιοκτήτη, που είναι ο ΟΣΚ. Ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα της σημερινής επέμβασης;


2.05 μ.μ.:  Μόλις αφέθηκαν ελεύθεροι οι 7 που προσήχθησαν νωρίτερα από το δημαρχείο.  8 οι πρωινές προσαγωγές από τη Βίλλα Αμαλίας, που κρατούνται ακόμα.


1.55 μ.μ.: Επιβεβαιωμένο: 7 είναι οι προσαχθέντες νωρίτερα από το δημαρχείο... επειδή πήγαν να μιλήσουν με τον δήμαρχο. Λογικά θα αφεθούν από τη ΓΑΔΑ σε κάποια ώρα. 


 Στο Twitter για την επέμβαση της αστυνομίας στη Villa Αμαλίας


1.30 μ.μ.: Συνθήματα από τη μικροφωνική και τους συγκεντρωμένους αλληλέγγυους ενάντια στην επέμβαση της αστυνομίας. Εχει αναρτηθεί και το πανώ:



12.40 μ.: Δύσκολη η επαφή των δικηγόρων στη ΓΑΔΑ με τους προσαχθέντες.



12.30 μ.: Σε εξέλιξη η συγκεντρωση ενάντια στην κατασταλτικη επιχείρηση της αστυνομίας. Στήνεται τώρα μικροφωνική εγκατάσταση στο απέναντι από τη Βίλλα πεζοδρόμιο της Αχαρνών. Η αστυνομική παρουσία εχει ενισχυθεί και με 2η «κλούβα». Να σημειώσουμε ότι δεν επιτράπηκε νωρίτερα η είσοδος σε δικηγόρους μες στο κτίριο της κατάληψης όπου συνεχίζεται η έρευνα. Το κάλεσμα στη συγκέντρωση αλληλεγγύης είναι για τη 1.00 μ.μ.


12.00 μ.: Προσαγωγή 2 ατόμων που είχαν πάει στο Δημαρχείο ζητώντας να συναντηθούν με τον δήμαρχο σχετικά με την εισβολή στη Βίλλα Αμαλίας. Ο δήμαρχος βεβαίως δεν ανταποκρίθηκε. Ενώ περίμεναν στο χώρο του δημαρχείου, εισέβαλλαν διμοιρίες των ΜΑΤ (!) και τους προσήγαγαν. Μεταφέρονται στη ΓΑΔΑ όπου βρίσκονται ήδη οι 8 προσαχθέντες (μια μικρή επιφύλαξη ως προς το νούμερο - ίσως 7). Yπάρχει κάλεσμα για παρουσία κόσμου στην Αχαρνών, όπου η πρόσβαση είναι άνετη.


H Βίλλα Αμαλίας είναι μια από τις ιστορικότερες καταλήψεις της πόλης, με συνεχή πολύπλευρη δραστηριότητα από το 1990. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την ευαίσθητη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, στην οποία έχει βρει πρόσφορο έδαφος η ακροδεξιά βία και η αστυνομική αυθαιρεσία, και η παρουσία της αποτελεί ανάχωμα στη ναζιστική εξάπλωση. Η κατάληψη συνυπάρχει αρμονικά με τη γειτονιά χωρίς ποτέ να έχει προκύψει ζήτημα για την παρουσία αυτού του ζωντανού κυτάρρου δράσης στην περιοχή. Τα άτομα της κατάληψης έχουν επανειλημμένα γίνει στόχος αστυνομικών διώξεων, τουλάχιστον 4 με 5, που κατέληξαν σε φιάσκο, με κατηγορίες που κατέπεφταν στα δικαστήρια.


Το ίδιο το κτίριο, που πιθανότατα θα είχε πολύ άσχημη τύχη χωρίς την παρουσία της κατάληψης, γινόταν προσπάθεια να ανακαινιστεί από τον ίδιο τον κόσμο της κατάληψης με ίδια μέσα - είναι εμφανής και στη φωτογραφία η αποκατάσταση του αριστερού τμήματος. Το κτίριο ανήκει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, που όμως καταργείται και έτσι υπάρχει ασάφεια ως προς το αν υπάρχει όντως δικαιοδοσία του δήμου. 


Τα ΜΑΤ στη Χέυδεν και Αχαρνών, κατά τις 11.30 π.μ.



11.10 π.μ.: Τα 4 άτομα που προήχθησαν νωρίτερα από την Αχαρνών στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα έχουν αφεθεί εδώ και κάμποση ώρα ελεύθερα. Ο κόσμος που είναι συγκεντρωμένος απέναντι από τη Βίλλα στην Αχαρνών ξεπερνά τα 300 άτομα. Κλειστή η Χέυδεν από τη Φυλής ως την Αχαρνών.


10.55 π.μ. Πληθαίνουν οι αλληλέγγυοι που συγκεντρώνονται στη Χέυδεν. Κατεβαίνουν άτομα από συλλογικότητες και άλλες καταλήψεις.



10.15 π.μ.: Από αξιόπιστη πηγή: έγιναν και 4 προσαγωγές ατόμων στον δρόμο, που έχουν μεταφερθεί στο ΑΤ του Αγ. Παντελεήμονα. Στη Βίλλα έχει μεταβεί και κλιμάκιο του δήμου Αθηναίων (στον οποίο ανήκει πλέον το κτίριο, κατά μια πληροφορία, καθώς του μεταβιβάστηκε από τον καταργούμενο ΟΣΚ) για να «συνδράμει» τους αστυνομικούς. 



10.00 π.μ.: Σε εξέλιξη η συγκεντρωση αλληλεγγύης απέναντι από τη Βίλλα Αμαλίας, που είναι ζωσμένη με δυνάμεις των ΜΑΤ.



9.45 π.μ.: Το επίσημο σενάριο που διακινείται (και μέσω ΑΠΕ) είναι πως η κατασταλτική επιχείρηση της αστυνομίας έγινε «μετά από καταγγελία για διακίνηση ναρκωτικών» - με μικρή μόνο δόση καχυποψίας απέναντι στην ελληνική αστυνομία θα μπορούσε κανείς να μιλήσει και για προσχηματικές δικαιολογίες.



9.05 π.μ.: Επιβεβαιώνεται  η προσαγωγή ατόμων από τη Βίλλα, τα οποία έχουν μεταφερθεί στην Ασφάλεια. Ερευνα από εισαγγελέα τώρα στην ιστορική Κατάληψη, παρουσία ενός ατόμου από την κατάληψη. Η εισβολή έγινε μετά από καταγγελία.



8.45 π.μ.: Σύμφωνα με το αθηναϊκό Indymedia, ΜΑΤ με συνοδεία εισαγγελέα εισέβαλαν νωρίς το πρωί στην κατάληψη της Βίλλας Αμαλίας (Αχαρνών και Χέυδεν) και προσήγαγαν τον κόσμο που ήταν μέσα.  Υπάρχει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το κτίριο.




Φωτογραφίες από την εισβολή της αστυνομίας





2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)