to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:40 | 23.10.2019

Κοινωνία

Xίος: Διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών για τον εγκλωβισμό τους στη ΒΙΑΛ

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον υπερπλήρη καταυλισμό της ΒΙΑΛ έβγαλαν στον δρόμο περίπου 150 μετανάστες και πρόσφυγες που κρατώντας αυτοσχέδια πλακάτ διαδήλωσαν ζητώντας τον απεγκλωβισμό τους από το νησί - Ανησυχητικές εξελίξεις με αντιδράσεις και των κατοίκων που οργανώνουν και αυτοσχέδιες «περιπολίες»!


Λίγο μετά τις 11:00 της Τετάρτης, όπως αναφέρει το Politischios.gr, 150 μετανάστες και πρόσφυγες κρατώντας πανό και πλακάτ κατευθύνθηκαν από τον υπερπλήρη καταυλισμό της ΒΙΑΛ (όπου διαμένουν πλέον, σε άθλιες συνθήκες, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι) προς την είσοδο του γειτονικού χωριού (Χαλκειός) προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαμονής που επικρατούν στο κέντρο , ζητώντας παράλληλα τον απεγκλωβισμό τους.

Δυνάμεις τις Αστυνομίας τους σταμάτησαν ύστερα από κινητοποίηση στο ύψος του βρεφονηπιακού σταθμού Καμποχώρων.

Κρατώντας πλακάτ και πανό στα χέρια οι μετανάστες ζητούν καλύτερες συνθήκες διαμονής και αποσυμφόρηση του κέντρου, καθώς τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός έχει αυξηθεί ραγδαία ξεπερνώντας τους 4.000 με επίσημη «δυναμικότητα» τα 1.014 άτομα.

Οι άθλιες συνθήκες

Η κατάσταση (και) στη Χίο έχει πλέον ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς η ΒΙΑΛ έχει ξεχειλίσει με τους πρόσφυγες και μετανάστες να αναγκάζονται πλέον να στήνουν σκηνές και πρόχειρα καταλύματα σε κάθε προσβάσιμη έκταση γύρω από το υπερπλήρες χοτσποτ.

(οι φωτογραφίες από τον Πολίτη, ρεπορτάζ της 10ης Οκτωβρίου)

Ανησυχητικές ειδήσεις για «περίπολα» κατοίκων

Την ίδια στιγμή, καθώς σημειώνονται περιστατικά κλοπών, κυρίως ζαρζαβατικών από γειτονικά χωράφια, και καθώς έχει εγκαθιδρυθεί από καιρό κλίμα ξενοφοβίας στο νησί, με τη συνδρομή αντιδραστικών κύκλων, εμφανίζονται δημοσιεύματα όπου κάτοικοι λένε πως βγαίνουν σε νυχτερινές «περιπολίες» κατά τις οποίες «σκοπό έχουν μόνο την περιφρούρηση της περιοχής με απλές βόλτες, εποχούμενοι  δηλαδή με αυτοκίνητα, ή πεζοί,  και  την ενημέρωση της αστυνομίας σε τυχόν περιστατικά που θα έπεφταν στην αντίληψή μας». Γεννάται βεβαίως το εύλογο ερώτημα πως μπορούν απλοί πολίτες να ασκούν αστυνομικά καθήκοντα με όλους τους κινδύνους που κάτι τέτοιο εγκυμονεί.

Να σημειωθεί επιπλέον, πως κάτοικοι του Χαλκειούς, του χωριού που βρίσκεται πλησιέστερα στη ΒΙΑΛ, μπήκαν προ ημερών και όργωσαν τα γειτονικά προς τον καταυλισμό χωράφια για να αποτρέψουν τους πρόσφυγες να εγκαθιστούν σκηνές σε ιδιοκτησίες τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)