to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:37 | 18.09.2020

Κοινωνία

Στη δίνη του κυκλώνα Ιόνιο και Πελοπόννησος - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος

Δύσκολο βράδυ στη Ζάκυνθο με θυελλώδεις ανέμους 10-11 μποφόρ και πολύ δυνατή βροχή από τις 3 το πρωί της Παρασκευής - Χωρίς ρεύμα η Ιθάκη - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος - «Κρίσιμο το επόμενο εννιάωρο. Από αργά το βράδυ θα αρχίσει να επηρεάζεται και η Αττική» δήλωσε ο Ν. Χαρδαλιάς - Στροφή προς τα νότια θα κάνει ο «Ιανός», με πολύ μεγάλα ύψη βροχής Παρασκευή και Σάββατο


(φωτ. του Τάσου Γερ. Καβαλιεράτου από τον Καραβόμυλο της Κεφαλονιάς)

Ένα δύσκολο βράδυ πέρασε η Ζάκυνθος με τους θυελλώδεις ανέμους και την πολύ δυνατή βροχή να δημιουργούν ένα τρομακτικό σκηνικό για τους κατοίκους του νησιού. Από τις τρεις το πρωί της Παρασκευής, οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν με ανέμους που έφταναν 10 με 11 μποφόρ και δυνατή βροχή. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος, με εντολή της Πολιτικής Προστασίας.

«Η κατάσταση στην Ιθάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα. Έως πριν από λίγη ώρα η επικοινωνία ήταν αδύνατη, ενώ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μεγάλο αγώνα, ώστε να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση» ανέφερε η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ιθάκη (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανυπολόγιστες ζημιές από τον κυκλώνα «Ιανό» στην Ιθάκη

Ο κυκλώνας «σάρωσε» την Ηλεία

Εκτεταμένες καταστροφές και στην Ηλεία λόγω της κακοκαιρίας με διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιοχές και πτώσεις δέντρων. Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ηλεία εντοπίζονται σε περιοχές της Αμαλιάδας, του Κατακόλου, της Ανδραβίδας και των Λεχαινών σύμφωνα με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

ΗΛΕΙΑ ΙΑΝΟΣ

ΗΛΕΙΑ ΙΑΝΟΣ

ΗΛΕΙΑ ΙΑΝΟΣ

Η Κεφαλονιά δοκιμάζεται το πρωί της Παρασκευής από την κακοκαιρία (δείτε αναλυτικά), ενώ η Κέρκυρα παραμένει αλώβητη ως τώρα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος

Για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που ήδη πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας μας (Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός), με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες: Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, από 18-09-2020 έως και 19-09-2020, λόγω σχετικής προειδοποίησης για τις περιοχές αυτές. (Διαβάστε αναλυτικά)

Ο "Ιανός" σαρώνει και τη Λευκάδα 

 Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κακοκαιρία στη Λευκάδα, όπου σήμερα δεν λειτουργούν τα σχολεία. Ιδιαίτερα το νότιο τμήμα του νησιού βρίσκεται στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα από τις 4 τα ξημερώματα.

Θυελλώδεις άνεμοι που αγγίζουν και τα 10 μποφόρ και καταρρακτώδης βροχή πλήττουν περιοχές σε Βασιλική, Πόντι, Πόρο. Πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει καθώς κατεβαίνουν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία του δήμου με μηχανήματα που προσπαθούν να ανοίξουν διέξοδο του νερού προς τη θάλασσα απομακρύνοντας κορμούς δέντρων. Η Πυροσβεστική κάνει αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους. Δύο αμμουδερές παραλίες στη Βασιλική εξαφανίστηκαν.

Φωτ. από το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς

Εντυπωσιακή φωτογραφία από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο

Η πρόβλεψη: Στροφή προς τα νότια θα κάνει ο «Ιανός», με πολύ μεγάλα ύψη βροχής

Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής μέσα στο διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου κατά το πέρασμα του «Ιανού». Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο, είναι Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα η Αττική (αναλυτικά)

Διακοπή δρομολογίων σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα

Διακόπτονται όλα τα δρομολόγια της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα -Θεσσαλονίκη -Αθήνα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Επίσης, η αμαξοστοιχία 56 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη επιστρέφει στην Αθήνα και η αμαξοστοιχία 58 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ λόγω των πλημμυρικών φαινομένων πριν την σήραγγα Όθρυος, η σιδηροδρομική γραμμή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και είναι απροσπέλαστη.

Ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση στην Ιθάκη το πρωί της Παρασκευής: Χωρίς ρεύμα το νησί

Την κατάσταση που επικρατεί, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, στην Ιθάκη αλλά και σε όλα Ιόνια Νησιά περιέγραψε, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα.

«Η κατάσταση στην Ιθάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα. Έως πριν από λίγη ώρα η επικοινωνία ήταν αδύνατη, ενώ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μεγάλο αγώνα, ώστε να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση» ανέφερε η κ. Κράτσα σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ιθάκη.

 Στις δηλώσεις της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κ. Κράτσα υπογράμμισε ότι «δεν έχει κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή», ενώ χαρακτήρισε «δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί στην Αγία Ευφημία στον δήμο Σάμης στην Κεφαλονιά». Ενημέρωσε δε πως στην περιοχή «βρίσκονται πολλά μηχανήματα, ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους από τα πεσμένα δέντρα, ενώ άνθρωποι της Περιφέρειας βρίσκονται εκεί, ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους».

Οι ζημιές

Ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικημένο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί. Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρο που ήταν δεμένο. Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Στο χωριό Λυκούδι έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν.

Σημειώνεται τέλος, ότι αρκετές περιοχές της Ζακύνθου είναι βυθισμένες στο σκοτάδι. Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγωποδο, Κατάστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι χωρίς ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στις βλάβες και παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Προβλήματα μικρής κλίμακας με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν πολλά χωριά και στην Κεφαλονιά με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να διορθώνουν τις βλάβες. Το πιο μεγάλο πρόβλημα, μέχρι στιγμής, το αντιμετώπισε η Ιθάκη, εξαιτίας φωτιάς σε πυλώνα. Η βλάβη αποκαταστάθηκε μετά από περίπου μια ώρα.

Πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πτώσεις δέντρων αναφέρονται σε πολλές περιοχές. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Ιθάκη (86 χιλιοστά), όμως λόγω εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo δεν αναφέρουν νεότερες τιμές μετά τις 04:00.

Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του φαινομένου:

Παρασύρθηκε ιστιοφόρο - Αποβιβάστηκαν με ασφάλεια οι δύο επιβαίνοντες

Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους. Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ιστιοφόρο πνέουν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.

Κλειστές οι γραμμές από Κυλλήνη προς Ζακύνθο και Κεφαλλονιά, αλλά και το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου

Βίντεο από τη Ζάκυνθο στις 4.30 το πρωί

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων.  Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Λαμία: Ξεχασμένοι χείμαρροι έγιναν ποτάμια - Κόπηκε η συγκοινωνία προς Καρπενήσι

Μπροστά σε αξεπέραστα προβλήματα βρίσκεται η πυροσβεστική υπηρεσία¨, η αστυνομία αλλά και η πολιτική προστασία στη Φθιώτιδα αφού η έντονη βροχόπτωση που κρατά περισσότερο από 2 ώρες έχει δημιουργήσει πληθώρα από προβλήματα σε πολλά χωριά 10 και 12 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας. Τα ακόμα και ξεχασμένα ρέματα έχουν κουβαλήσει φερτά υλικά και νερά μέσα σε κατοικημένες περιοχές σε αρκετά χωριά, ενώ χωματουργικά μηχανήματα των δήμων αλλά και της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να εκτρέψουν τα νερά έξω από κατοικημένες περιοχές.

Σε πολλά χωριά έχουν δημιουργηθεί ποτάμια τα οποία διασχίζουν κάθετα τους δρόμους με συνέπεια να διακόπτεται η συγκοινωνία κυρίως στο επαρχιακό δίκτυο σε αρκετά σημεία.

Πριν από λίγο διεκόπη η συγκοινωνία από Λαμία προς Καρπενήσι 15 χιλιόμετρα μετά τη Λαμία λίγο πριν το χωριό Ζηλευτό ενώ δυσκολία υπάρχει και πριν στο χωριό Λιανοκλάδι αφού διάφορα ρέματα φούσκωσαν μέσα στο χωριό βγήκαν στο δρόμο τον οποίο διασχίζουν κάθετα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Μάλιστα ένας χείμαρρος στο Ζηλευτό έχει παρασύρει και αυτοκίνητα που ήταν εντός του χωριού.

Οι πυροσβέστες δεν προλαβαίνουν τις αντλήσεις τα Λουτρά Υπάτης και το Λιανοκλάδι καθώς οι κλήσεις είναι διαρκείς. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στη συγκεκριμένη περιοχή ενώ αντίθετα στη Λαμία βρέχει σποραδικά και χωρίς μεγάλη ένταση.

Εκκενώθηκε νηπιαγωγείο στη Λαμία

Εκκενώθηκε το νηπιαγωγείο στα Λουτρά Υπάτης στη Λαμία λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που έχει εισβάλει στο προαύλιο του σχολείου, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ιανός».

Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική προκειμένου να απομακρύνει τα νερά και μπόρεσαν τελικά τα παιδιά να βγουν από το σχολικό κτήριο και να μεταφερθούν στους γονείς τους.

Κρίσιμο το επόμενο εννιάωρο

«Παραμένει κρίσιμο το επόμενο εννιάωρο από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα "Ιανού", σε περιοχές της χώρας. Παραμένουμε σε επιφυλακή και παρατηρούμε το φαινόμενο.  Ο κυκλώνας θα παραμείνει στα δυτικά με την ίδια ισχύ για περίπου 6 με εννέα ώρες και στη συνέχεια θα περάσει στη δυτική Πελοπόννησο. Αναμένονται έντονες καταιγίδες και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας. Από αργά το βράδυ θα αρχίσει να επηρεάζεται και η Αττική», τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.  Γίνεται αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών στα νησιά του Ιονίου και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της νύχτας τα νησιά του Ιονίου και οι δυτικές παράκτιες περιοχές βρέθηκαν στο μάτι του Μεσογειακού κυκλώνα "Ιανού" με θυελλώδεις ανέμους και μεγάλες ποσότητες βροχής, ενώ από το πρωί σήμερα κινείται προς τη βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Κλειστά τα σχολεία στα 3 νησιά του Ιονίου, αλλά και σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία

Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, αλλά και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται σε ισχύ σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, καθώς και την εθνική οδό Πύργου -Μεθώνης στην Μεσσηνία, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία  βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Ανοικτή παραμένει η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί σήμερα το μεσημέρι.

"Ολος ο κρατικός μηχανισμός, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε απόλυτη επιφυλακή", διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του για τον κυκλώνα «Ιανός».  Όπως ανέφερε ο υπουργός κάθε  έξι ώρες θα πραγματοποιούνται συσκέψεις, «για να μπορούμε να αξιολογούμε και να σταθμίζουμε τα δεδομένα που μας παρουσιάζουν οι μετεωρολόγοι και οι αναλυτές μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)