to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:22 | 02.02.2021

Διεθνή

Ξηλώνονται τα αίσχη Τραμπ στο μεταναστευτικό

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προωθεί διευκόλυνση της απόκτησης αμερικανικής υπηκοότητας από 9 εκατ. μετανάστες που πληρούν τα κριτήρια, συνεχίζοντας την αλλαγή πολιτικής σε σχέση με τον Ρεπουμπλικανό προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επιδιώκει επανεξέταση για όλα τα αντίμετρα που είχε επιβάλει ο τελευταίος για τη νόμιμη μετανάστευση και την ενσωμάτωση των μεταναστών.


 Κατά την ίδια πηγή, η στρατηγική Μπάιντεν «βασίζεται στο αξίωμα ότι η χώρα μας είναι πιο ασφαλής, ισχυρή και με περισσότερη ευημερία όταν διαθέτει μια υγιή, λογική και ανθρώπινη μεταναστευτική πολιτική», όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου.

Στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Δημοκρατικού προέδρου περιλαμβάνεται αυτή για διάταγμα δημιουργίας ομάδας εργασίας η οποία θα αναλάβει την επανασύνδεση των οικογενειών των μεταναστών που χωρίστηκαν λόγω της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στα σύνορα από το 2018. Η πρακτική έχει ήδη ανασταλεί, αλλά εκατοντάδες παιδιά δεν έχουν ενωθεί ακόμη με τους γονείς τους. Επίσης, θα επιδιωχθεί σύση για τους τρόπους επανένωσης οικογενειών «βάσει των επιθυμιών και της κατάστασής τους».

Δεύτερο διάταγμα αφορά χώρες καταγωγής μεταναστών, επαναφορά των οικονομικών ενισχύσεων προς τις χώρες αυτές και δημιουργία νόμιμων μεταναστευτικών οδών για επανένωση οικογενειών.

Η ενσωμάτωση μεταναστών θα είναι το αντικείμενο τρίτου διατάγματος που αφορά άτομα ήδη στις ΗΠΑ χωρίς τα νόμιμα έγγραφα και διαδικασίες, που εκτιμώνται σε 9 εκατομμύρια, προκειμένου «να γίνει η απόκτηση υπηκοότητας πιο προσιτή». Κλειδί θα είναι η αλλαγή της πολιτικής Τραμπ που εμπόδιζε λήψη πράσινης κάρτας ή απόδοσης υπηκοότητας σε όσους εξ αυτών εισέπρατταν κοινωνικά επιδόματα και είχε χαρακτηριστεί ευθέως «τεστ πλούτου» από τους Δημοκρατικούς και φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αξιοσημείωτη είναι η λεπτομέρεια πως τα παραπάνω για να υλοποιηθούν περιμένουν την επίσημη στελέχωση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Και το πρόσωπο που αναμένεται να αναλάβει την δουλειά μόλις πάρει την έγκριση της Γερουσίας θα είναι ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, γιος Κουβανών προσφύγων που έφτασε βρέφος στις ΗΠΑ, πρώτος ισπανόφωνος που θα αναλάβει επικεφαλής του υπουργείου αυτού που φροντίζει για θέματα μετανάστευσης, την αστυνομία συνόρων αλλά και την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Εξάλλου, η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι οι παράτυποι μετανάστες θα έχουν την ίδια πρόσβαση με τους υπόλοιπους πολίτες σε εμβόλια κατά της COVID-19 και ανακοίνωσε ότι τα κέντρα εμβολιασμού θα είναι ζώνες όπου δεν θα διεξάγονται επιχειρήσεις επιβολής της νομοθεσίας περί μετανάστευσης. «Είναι υποχρέωση σε επίπεδο ηθικής και δημόσιας υγείας να διασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι που διαμένουν στις ΗΠΑ έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο ... από τη στιγμή που θεωρούνται δικαιούχοι βάσει των κατευθυντήριων γραμμών τοπικής διανομής», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)