to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:21 | 13.01.2020

πηγή: Documento

Αθλητισμός

Ξέσπασμα από τον Χακάν Σουκούρ: Ο Ερντογάν μου πήρε τα πάντα

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής μετατράπηκε από ίνδαλμα σε persona non grata για το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πλέον, εργάζεται ως οδηγός ταξί και πωλητής βιβλίων στις ΗΠΑ, καταγγέλλοντας τον Τούρκο πρόεδρο για το γεγονός πως του στέρησε τα πάντα...


Αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες στην ιστορία του τουρκικού αθλητισμού. Ο Χακάν Σουκούρ ήταν μέλος της σπουδαίας εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Τουρκίας, η οποία κατέκτησε την τρίτη θέση στο Μουντιάλ του 2002, στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Κορέας. Ο παλαίμαχος φορ, στα 48 του πλέον, θα μπορούσε να ζει μια ήσυχη ζωή στη χώρα του, ωστόσο ο ίδιος «πλήρωσε» το γεγονός πως εξέφρασε δημοσίως την αντίθεσή του στις πρακτικές της κυβέρνησης Ερντογάν.
Ο 48χρονος παλαίμαχος επιθετικός, ο οποίος σκόραρε 51 φορές με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Τουρκίας σε 112 συμμετοχές, προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην στις ΗΠΑ, όπου βρήκε καταφύγιο μετά τις διώξεις που υπέστη η οικογένειά του από την κυβέρνηση Ερντογάν, οδηγώντας ταξί και πωλώντας βιβλία.

«Έχω αρχίσει να δουλεύω. Δεν έχω τίποτα σε κανένα σημείο του κόσμου. Ο Ερντογάν μου πήρε τα πάντα: την ελευθερία μου, την φωνή μου, την δουλειά μου. Το κόμμα του εκμεταλλεύτηκε τη δημοφιλία μου. Η οικογένειά μου υπέφερε και υποφέρει. Κατέστρεψαν το μαγαζί της γυναίκας μου, τα παιδιά μου είναι θύματα επίθεσης στον δρόμο, δέχθηκα απειλές θανάτου. Ο πατέρας μου μπήκε στη φυλακή», ανέφερε ο Σουκούρ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag».

Ο Σουκούρ αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, το 2016, έχοντας κατηγορηθεί ακόμη και για συμμετοχή στην προσπάθεια ανατροπής του Τούρκου προέδρου. Ο ίδιος, αρνείται κάθε συμμετοχή:

«Μέχρι σήμερα κανείς δεν μου έχει εξηγήσει τι έκανα. Οι δικές μου ενέργειες ήταν νόμιμες και δημόσιες, για το καλό της χώρας μου. Αλλά λέγομαι Χακάν Σουκούρ. Μπορούν να μου πουν για ποιο έγκλημα με κατηγορούν; Όχι. Απλά με αποκαλούν προδότη και τρομοκράτη. Είμαι εχθρός της κυβέρνησης, όχι του τουρκικού λαού. Αγαπώ τη σημαία μας και την πατρίδα μας»

Ο 48χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, δεν δίστασε να στείλει το μήνυμά του προς τον Ερντογάν, καθώς επιθυμεί: «Να επιστρέψει στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στα ανθρώπινα δικαιώματα. Να γίνει ο πρόεδρος τον οποίο χρειάζεται η Τουρκία».

Ο Σουκούρ αποτελεί άλλη μία αναγνωρίσιμη φιγούρα της αθλητικής ζωής της Τουρκίας η οποία εξέφρασε δημόσια την εναντίωσή της στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Ερντογάν. Ανάλογη είναι και η στάση του NBAer, Ενές Καντέρ, ο οποίος έχει δει την οικογένειά του να διώκεται από τις αρχές, λόγω των δηλώσεων που έχουν γίνει κατά καιρούς από τον σέντερ των Σέλτικς κατά του Ερντογάν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)