to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:00 | 08.10.2013

Κοινωνία

«Ξεσκονίζουν» τη Χρυσή Αυγή

Οικονομικό έλεγχο ζήτησαν οι ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση. Πληθαίνει η λίστα των μετανιωμένων χρυσαυγιτών, την Πέμπτη απολογείται ο Ρουπακιάς. Τι είπε ο πυρηνάρχης Περάματος στην απολογία του.


Τον οικονομικό έλεγχο της Χρυσής, καθώς και το «ξεσκόνισμα» των τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορούμενων βουλευτών της, ζητούν οι ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση περί συγκρότησης και διεύθυνσης «εγκληματικής οργάνωσης». Οι ανακριτές προχώρησαν σε αίτημα άρσης του τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να διαπιστώσουν τις πηγές χρηματοδότησης βουλευτών και κόμματος.

Την ίδια ώρα, στην ανάκριση πληθαίνει η λίστα των μετανιωμένων χρυσαυγιτών που ζητούν να ενταχθούν στο καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων, προκειμένου να καταθέσουν τη δική τους μαρτυρία για τα άδυτα της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο την προσεχή Πέμπτη ενώπιον των ανακριτών αναμένεται να οδηγηθεί ο δολοφόνος του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, προκειμένου να απολογηθεί για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση. Ο Ρουπακιάς για το λόγο αυτό θα μεταχθεί από τις φυλακές Μαλανδρίνου όπου κρατείται μετά την προφυλάκιση του.

Συμπληρωματική απολογία έδωσε σήμερα (Τρίτη) στους ανακριτές και ο επίσης προφυλακισμένος Γιάννης Άγγος, ο οποίος αύριο με αίτησή του, θα ζητήσει την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους. Στη σημερινή του απολογία ενώπιον του ανακριτή φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με την εγκληματική οργάνωση, ενώ επιφυλάχθηκε να επανέλθει στην ανάκριση προσκομίζοντας «περισσότερα προσωπικά στοιχεία».

Στο μεταξύ, ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής, ο οποίος επίσης προφυλακίστηκε, στην απολογία του υποστήριξε ότι ασχολήθηκε αποκλειστικά με το κοινωνικό έργο της οργάνωσης και ουδεμία ανάμειξη είχε με οποιαδήποτε έκνομη πράξη, ιδίως πράξη βίας κατά τρίτων.

Ειδικότερα, στην απολογία του υποστήριξε τα εξής:

Όπως αναφέρω στο απολογητικό μου υπόμνημα, στη ΧΑ με οδήγησε η βασική αντιμνημονιακή μου θέση και η αγάπη μου προς την πατρίδα μου. Πράγματι, μέλος δεν έγινα. Επειδή όμως στο Πέραμα, ο κόσμος είναι λίγος, μου ζητήθηκε από τον πυρηνάρχη, Π.Μ. να συμμετάσχω στη διοίκηση της τοπικής, αναλαμβάνοντας την αρμοδιότητα της διανομής ρούχων και τροφίμων. Ασχολήθηκα αποκλειστικά με το κοινωνικό έργο της οργάνωσης και ουδεμία ανάμειξη είχα με οποιαδήποτε έκνομη πράξη, ιδίως πράξη βίας κατά τρίτων προσώπων, ούτε γνωρίζω να έχουν πραγματοποιηθεί τέτοιες ενέργειες από υποστηρικτές του κόμματος στο Πέραμα.

Δεν έχω ιδέα για ποιον λόγο ο Πουλικόγιαννης με κατονομάζει ως επικεφαλής της ΧΑ στο Πέραμα. Δεν γνωρίζω τον κ. Πουλικόγιαννη, ούτε κατ” όψη και ειλικρινώς απορώ για την κατάθεσή του.

Ουδέποτε έδωσα οποιαδήποτε εντολή σε οποιοδήποτε μέλος ή στέλεχος της ΧΑ να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση σε οποιονδήποτε. Προφανώς η κατάθεση αυτή εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Τη συγκεκριμένη ημέρα, εγώ βρισκόμουν στο κατάστημά μου επί της οδού Καραόλη και Δημητρίου, στο Πέραμα, από το απόγευμα στις 7 έως τις 11 το βράδυ, και έπεσα για ύπνο από νωρίς, γιατί ήμουν πολύ κουρασμένος.

Γνωρίζω τον Πατέλη ως πυρηνάρχη της Νίκαιας και τον έχω συναντήσει σε κάποιες κομματικές εκδηλώσεις αν θυμάμαι καλά, τρεις φορές στα δικά μας γραφεία στο Πέραμα. Το βράδυ της 17ης προς 18η Σεπτεμβρίου του 2013 καθόμουν για καφέ στη λέσχη Κώστας Σαρνατόπουλος, επί της οδού Ηπείρου στο Πέραμα. Στο συγκεκριμένο κατάστημα, έχω κάνει εγώ ανακαίνιση και είχα μεταβεί εκεί από τις 9 η ώρα για να πληρωθώ, αλλά κάθισα και για μερικά ποτά. Κάποια στιγμή, μετά τα μεσάνυχτα είδα δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ, τα πληρώματα των οποίων γνώριζα εξ΄ όψεως, διότι κάνουν συχνά περιπολία στην περιοχή.

Και αυτοί με αναγνώρισαν και μόνοι τους είπαν, ότι κάτι είχε γίνει στη Νίκαια με τη ΧΑ και σπεύδουν στο σημείο. Εγώ δεν γνώριζα τι είχε συμβεί και έκανα αυτά τα τηλεφωνήματα στο μόνο άτομο που γνώριζα στη Νίκαια, δηλαδή τον Πατέλη. Εάν θυμάμαι καλά, την πρώτην μου κλήση, δεν την απάντησε καθόλου. Απάντησε όμως στα δύο επόμενα τηλεφωνήματα. Στην ερώτησή μου τι συνέβη, μου είπε βασικά δεν ξέρω, κλείσε, τελικά πληροφορήθηκα τι είχε συμβεί την άλλη ημέρα από την τηλεόραση.»

«Είχα ανθρώπινη περιέργεια να μάθω»

Ερωτηθείς, για ποιον λόγο έδειξε τόσο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί εκείνη την ώρα τι είχε συμβεί, δεδομένου ότι το τελευταίο του τηλεφώνημα έγινε στις 2.56 της 18ης Σεπτεμβρίου, απάντησε:

«Είχα ανθρώπινη περιέργεια να μάθω τι ακριβώς είχε συμβεί, δεδομένου ότι έχω κάποια σχέση με το κόμμα της ΧΑ. Δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος, ήμουν ξύπνιος επειδή έπινα το ποτό μου στο συγκεκριμένο κατάστημα».

Εν συνεχεία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανακριτή, αναφέρεται στην παρουσία του στις δύο εκδηλώσεις στις Θερμοπύλες, όπου όπως είπε, βρέθηκε εκεί «απλώς παρευρισκόμενος» για να τιμήσει τη μνήμη του Λεωνίδα και των συμπολεμιστών του και τίποτα περισσότερο από αυτό.

«Όσο αφορά στο τυπικό με τις δάδες, για το οποίο με ρωτάτε, δεν έχω άποψη και δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, επίσης δεν θυμάμαι κάτι από τον λόγο του αρχηγού τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση».

Ερωτηθείς, εάν ήταν παρών στην επίσκεψη των κ.κ. Λαγού, Παναγιώταρου, Μίχου στην Ζώνη του Περάματος, στις 8/8/2013, όπου σύμφωνα με μάρτυρες, με εμπρηστικούς λόγους προανήγγειλαν τα επεισόδια της 12ης Σεπτεμβρίου, είπε:

«Πράγματι, είχα παρευρεθεί στη συγκεκριμένη εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας οι βουλευτές μας διαβεβαίωσαν την ενεργό στήριξή τους στα αιτήματά μας και στο σωματείο που επρόκειτο να ιδρυθεί από τους εργάτες της Ζώνης, και γνωρίζω από τρίτα πρόσωπα που παρευρίσκονταν, ότι όντως κάποιος βουλευτής έκανε λόγο για τη δυναμική αντιμετώπιση του ΠΑΜΕ μέσα στη Ζώνη».

Πηγή: efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)