to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ξέρουν τι θέλουν, ξέρουν τι κάνουν…

Η κίνηση των δύο σταθερά συμπορευομένων κομμάτων, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛΛ, ήταν καθαρά και μόνο αμυντική.


Ήξεραν καλά τι έκαναν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛΛ, όταν αποφάσισαν την «βίαιη» εξαίρεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, την κοινώς λεγόμενη προανακριτική. Αυτή που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Και, απ’ ό, τι όλα δείχνουν, δεν επρόκειτο περί επιθετικής, αλλά περί ολοφάνερα αμυντικής τακτικής κίνησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέπετε, η προανακριτική στήθηκε στην προσπάθεια της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛΛ να τεκμηριωθεί το περί «πολιτικής σκευωρίας» αφήγημά τους. Και να ξεπλυθούν έτσι τα «εμπλεκόμενα» στελέχη τους. Αλλά και να μπλοκαριστεί κατά το δυνατόν η διεξαγόμενη δικαστική έρευνα. Με «ευκολότερο» στόχο, εν προκειμένω, τον Παπαγγελόπουλο. Μιας και, κόντρα στους προεκλογικούς λεονταρισμούς τους, άφησαν εντέλει εκτός κάδρου τον Αλέξη Τσίπρα. Θα ήταν έτσι περισσότερο «βατό» για κείνους το εγχείρημα αντιστροφής των πραγμάτων. Στη θέση του «σκανδάλου Novartis» στην μαρκίζα, να τοποθετηθεί η ένδειξη «σκευωρία Novartis».

Έλα όμως που, όπως εξελίσσονταν τα πράγματα, επρόκειτο εντέλει για πολύ δύσκολη επιχείρηση. Δεδομένου ότι τα περί ενοχής Παπαγγελόπουλου στοιχεία παραμένουν ιδιαιτέρως ασθενή. Οι δε σχετικές «μαρτυρίες» εύκολα μαχητές. Άσε που το FBI από τη μια και η δημόσια ελβετική τηλεόραση από την άλλη, έρχονται να φορτίσουν ακόμη περισσότερο το σε βάρος τους κλίμα…

Κι έτσι, μέσα στην εν γένει επί το θέματος αμηχανία τους, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛΛ, από κοινού συμφέροντος ορμώμενοι, αποφάσισαν την –διά της έτσι κι αλλιώς διατιθέμενης πλειοψηφίας- εξαίρεση από την προανακριτική του Τζανακόπουλου και του Πολάκη. Γιατί αυτούς; Μα επειδή, ως εκ των προτέρων κυβερνητικών ιδιοτήτων τους, γνωρίζουν τα πάντα. Και τα γνωρίζουν καλά και σε βάθος. Με στέρεη, άραγε, τεκμηρίωση το αίτημα εξαίρεσης; Ούτε κατά διάνοια. Δίχως καν σοβαρό πρόσχημα. Πολύ περισσότερο που η επιτροπή διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες προκύπτουσες από την υποτιθέμενη «παρεμβατικότητα» του πρώην Υπουργού προς τους εισαγγελείς διαφθοράς. Και όχι βεβαίως το ίδιο το σκάνδαλο, το κατ’ αυτούς ανύπαρκτο εξ’ άλλου. Αντικείμενο επί του οποίου δεν θα είχαν τίποτα να καταθέσουν ως μάρτυρες ο Τζανακόπουλος και ο Πολάκης. Αν και ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, «αναγκάστηκε» να ομολογήσει δημοσίως ότι στόχος τους είναι «η αποκάλυψη της ταυτότητας των πρτοστατευόμενων μαρτύρων». Που πάει να πει, ουδεμία σχέση με το αντικείμενο έρευνας της προανακριτικής. Με δόλιες μονάχα και φτηνές κομματικές σκοπιμότητες.

Αλλά με ποιο ακριβώς νομικό ή κοινοβουλευτικό δικαίωμα αποφασίστηκε η εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ; Με απολύτως κανένα. Δεδομένου ότι τους εκπροσώπους των κομμάτων στις επιτροπές αποφασίζουν τα ίδια τα κόμματα και ουδείς άλλος. Ούτε βέβαια η επιτροπή.

Όμως είπαμε. Η κίνηση των δύο σταθερά συμπορευομένων κομμάτων, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛΛ, ήταν καθαρά και μόνο αμυντική.Στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν το ενδεχόμενο της μετατροπής της όλης προανακριτικής διαδικασίας, από έρευνα περί την «σκευωρία», σε ακόμη θεαματικότερη αποκάλυψη του σκανδάλου. Του μεγέθους, της έκτασης και του βάθους του σκανδάλου Novartis. Αν και, με τον Τζανακόπουλο και τον Πολάκη ή και χωρίς αυτούς, δύσκολο να το αποφύγουν. Πολύ δύσκολο…

tags: άρθρα

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)