to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:29 | 01.12.2015

Διεθνή

Ξέρεις πώς φτιάχτηκε το δικό σου τζιν; Εξαθλίωση και παιδική εργασία στο Μπαγκλαντές

Ξέρεις πώς ράβονται πολλά από τα ρούχα που φοράμε; Στα εργοστάσια του Μπαγκλαντές χιλιάδες παιδιά αντί να πηγαίνουν σχολείο ή να παίζουν αναγκάζονται να εργάζονται πολλές ώρες και εξοντωτικά ράβοντας τις ετικέτες στα ρούχα ή ακόμη και τα ίδια τα ρούχα.


Παρά τις αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας στα επίσημα εργοστάσια, τα μη καταχωρημένα "κάτεργα" όπως αυτό στις φωτογραφίες δεν έχουν επιθεωρηθεί. Τα συγκεκριμένα εργοστάσια ενώ φτιάχνουν κυρίως ρούχα για την τοπική και την ινδική αγορά, μπορούν επίσης να φτιάξουν γνωστές και επώνυμες διεθνείς μάρκες, μέσω υπεργολαβιών, το οποίο καθιστά δύσκολο για τις επιχειρήσεις να γνωρίζουν πού ακριβώς ράβονται όλα τα ρούχα τους. Στη συνέχεια αυτά προωθούνται στις δυτικές χώρες.

Ο φωτογράφος Claudio Montesano Casillias τη δεύτερη μέρα που βρισκόταν στο Μπαγκλαντές ανακάλυψε ένα από τα πολλά εργοστάσια ρούχων του Μπαγκλαντές στα οποία δεκάδες παιδιά δουλεύουν  εξαντλητικές ώρες. Ο Casillias συγκλονίστηκε από τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτά. Ένας τυπικός μικρός χώρος στο εργοστάσιο μπορεί να περιλαμβάνει ένα δωμάτιο με 15 ραπτομηχανές και συχνά χωρίς εξόδους κινδύνου καθώς τα σχέδια για την πυρασφάλεια ή πυροσβεστήρες δεν υπάρχουν στα κτίρια.

 Ο φωτογράφος μιλώντας για την εμπειρία του είπε μεταξύ άλλων: «Μέσα σε αυτά τα εργοστάσια ρούχων οι εργαζόμενοι δουλεύουν από τις έξι το πρωί έως τις έξι το απόγευμα για τον κατώτατο μισθό. Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα εργοστάσια κοιμούνται μέσα σε αυτά ή νοικιάζουν δωμάτια δίπλα σε αυτά τα εργοστάσια. Έρχονται από τα χωριά στις πόλεις αναζητώντας μια απασχόληση και ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή».

 Σε μια φωτογραφία, κάποια αγόρια φαίνονται να κάνουν ντους στο εργοστάσιο, γιατί δεν προλαβαίνουν στο σπίτι λόγω φόρτου εργασίας. Στο Μπαγκλαντές ακόμη και παιδιά ηλικίας 10 ετών αναγκάζονται να δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ για ελάχιστα χρήματα, ακόμη και περίπου 10 ευρώ το μήνα (στο δικό τους βέβαια νόμισμα).

Bangladesh3

Bangladesh8

Bangladesh7

Bangladesh5

Bangladesh1

Bangladesh9

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)