to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:21 | 29.09.2017

Κοινωνία

Ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» μέσω bitcoin: Tην Τετάρτη η απόφαση για την έκδοση ή μη στις ΗΠΑ ενός 38χρονου Ρώσου

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, στις 9:30 το πρωί, θα γίνει γνωστή η ετυμηγορία του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για την έκδοση ή μη, στις ΗΠΑ, του 38χρονου Ρώσου που κατηγορείται ότι «ξέπλενε», μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin), κέρδη εγκληματικών οργανώσεων, το ύψος των οποίων υπολογίζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε 4 δισ. ευρώ.


Την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, στις 9.30 το πρωί, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης θα ανακοινώσει τη γνωμοδότησή του για την έκδοση ή μη στις ΗΠΑ του 38χρονου Ρώσου, που κατηγορείται ότι «ξέπλενε» μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin), κέρδη εγκληματικών οργανώσεων, το ύψος των οποίων υπολογίζεται από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε 4 δισ. ευρώ.

Το δικαστήριο διέκοψε ενόψει της διάσκεψης και θα συγκληθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα για να εκφωνήσει την απόφαση.

Προηγουμένως, στην εισήγησή του, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να γίνει δεκτό το αμερικανικό αίτημα να εκδοθεί ο 38χρονος στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος βρόμικους χρήματος και παράνομες χρηματικές συναλλαγές προερχόμενες από αξιόποινες δραστηριότητες.

«Υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι ο εκζητούμενος δεχόταν εγκληματικά έσοδα από πολλαπλά περιστατικά εισβολής σε υπολογιστές (…) και πολλοί κυβερνο-εγκληματίες “ξέπλεναν” μέσω της πλατφόρμας» ανέφερε στην αγόρευσή του ο αντεισαγγελέας Εφετών, Ευάγγελος Μπακέλας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την έκδοσή του», ενώ απευθυνόμενος στους δικαστές, είπε «ότι δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσει το δικαστήριό σας την έκδοση».

Όταν κλήθηκε από το δικαστήριο να διατυπώσει τις θέσεις του, ο 38χρονος, αφού περιέγραψε τα παιδικά του χρόνια και το πάθος του για την τεχνολογία και τους υπολογιστές, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την επίμαχη διαδικτυακή πλατφόρμα (BTC-e). «Δεν είναι δική μου η πλατφόρμα. Εγώ είμαι τεχνικός διαδικτύου. Έχω πελάτες που ενδιαφέρονται για τη μέθοδο ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. Δεν έχω καμία σχέση με bitcoin, ούτε έχω μετατρέψει χρήματα τρίτων σε bitcoin» είπε.

Σε ερώτηση για τους λόγους που δεν επιθυμεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ, απάντησε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που του καταλογίζονται. «Ένας άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί να κάνει όλα αυτά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο» πρόσθεσε.

Το δικαστήριο εξέτασε ως μάρτυρα υπεράσπισης έναν συμπατριώτη του εκζητούμενου, ο οποίος δήλωσε ειδικός τεχνικός σε θέματα διαδικτύου.

Εξεταζόμενος ο μάρτυρας σημείωσε, ότι η νομική οντότητα της παραπάνω πλατφόρμας έχει έδρα τη Σκωτία. «Είναι κάτι ανάλογο με τη Google και το Facebook, όπου οι χρήστες μπορούν να έχουν επικοινωνία μεταξύ τους» είπε.

Όταν ρωτήθηκε εάν η πλατφόρμα συνέχισε να λειτουργεί μετά τη σύλληψη του 38χρονου τον περασμένο Ιούλιο στη Χαλκιδική, ο ίδιος απάντησε ότι διεκόπη όταν κατασχέθηκε ο υπολογιστής του 38χρονου. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση ενός εκ των συνηγόρων του Ρώσου εκζητούμενου που κατηγόρησε τη διερμηνέα ότι δεν απέδωσε σωστά το περιεχόμενο της απάντησης.

«Ο μάρτυρας δεν αναφέρθηκε στον υπολογιστή, αλλά στον σέρβερ που βρίσκεται στη Βουλγαρία» σημείωσε ο συνήγορος του Ρώσου.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η σύζυγος του 38χρονου, η οποία τόνισε ότι έμαθε πρώτη φορά για την πλατφόρμα όταν συνελήφθη ο άνδρας της.

Στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης στάθηκαν ιδιαίτερα στο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο εντολέας τους, χαρακτηρίζοντάς το αόριστο.

Η βασική κατηγορία που χρεώνουν στον Ρώσο οι αμερικανικές αρχές είναι ότι έστησε την μεγαλύτερη πλατφόρμα παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoin, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές. Όπως αναφέρεται στα διωκτικά έγγραφα, από το 2011 στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έγιναν καταθέσεις 7 εκατ. bitcoin και αναλήψεις άλλων 5,5 εκατ.

Την ίδια ώρα, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης έφτασε τις τελευταίες μέρες νέο αίτημα για την έκδοση του 38χρονου, για απάτη, αυτή τη φορά από τη Ρωσία. Η υπόθεση -βέβαια- θεωρείται ήσσονος σημασίας συγκριτικά με την υπόθεση των bitcoin, καθώς, σύμφωνα με τα ρωσικά διωκτικά έγγραφα, συνδέεται με αγοραπωλησία εμπορευμάτων μεταξύ εταιρειών. Το ύψος της φερόμενης απάτης προσεγγίζει μόλις τις 10.000 ευρώ, ενώ από νομικούς κύκλους ερμηνεύεται ως κίνηση να εμποδιστεί η διαδικασία έκδοσης στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο 38χρονος, όταν μετήχθη για αυτή την υπόθεση στην Εισαγγελία Εφετών, δήλωσε ότι επιθυμεί να εκδοθεί στη Ρωσία.

Το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο θα κληθεί να γνωμοδοτήσει το επόμενο διάστημα και για το ρωσικό αίτημα, ενώ τον τελευταίο λόγο, σε περίπτωση που τα ελληνικά δικαστήρια εκδώσουν θετικές αποφάσεις, έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)