to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:21 | 28.01.2020

Διεθνή

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί στην Κίνα από τον νέο κοροναϊό - Πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία

Οι αρχές της Κίνας αποφάσισαν να αναβάλουν επ' αόριστον την έναρξη του εαρινού εξαμήνου σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα - σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα - ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ορίστηκαν τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό σε όλη την Ελλάδα

Ολοένα και βαρύτερος καθίσταται ο απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα, εντείνοντας το κλίμα ανησυχίας για την εξάπλωσή του. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας οι νεκροί ανέρχονται σε 106 και τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 1.300.

Οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι στην κεντρική Κίνα, όπου ξέσπασε η επιδημία, έκαναν λόγο για 24 νέους θανάτους και 1.291 κρούσματα, εξέλιξη που σημαίνει ότι ο αριθμός των ασθενών που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό ανέρχεται σε πάνω από 4.000 σε όλη την κινεζική επικράτεια.

Οι αρχές της Κίνας αποφάσισαν να αναβάλουν επ' αόριστον την έναρξη του εαρινού εξαμήνου σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα - σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα - ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Παιδείας, καθώς οι μαθητές και οι φοιτητές βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διακοπές, με την ευκαιρία του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους, η ημερομηνία επανέναρξης των μαθημάτων θα οριστεί από τις αρχές ανάλογα με την τοποθεσία όπου βρίσκεται κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Η Εθνική Αρχή Μετανάστευσης της Κίνας προέτρεψε από την πλευρά της σήμερα μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης WeChat τους πολίτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναβάλουν ταξίδια που προγραμματίζουν στο εξωτερικό, γενικά να μειώσουν τις διασυνοριακές μετακινήσεις για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

«Η επιδημία θα διαρκέσει μήνες»

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεωμ, ειδικοί επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι ο νέος κοροναϊός «θα προσβάλει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους με την επιδημία να διαρκεί πολλούς μήνες στην καλύτερη περίπτωση».

«Το καλύτερο σενάριο θα ήταν (η επιδημία) να συνεχιστεί την άνοιξη, το καλοκαίρι και στη συνέχεια να υποχωρήσει», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φίσμαν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο και συντάκτης του περιοδικού της Διεθνούς Εταιρείας Επιδημιολογίας.

«Δεν θα σταματήσει την επόμενη εβδομάδα ούτε τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Αλεσάντρο Βεσπινιάνι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Northeastern, στο οποίο εργάζεται μια ομάδα ερευνητών που δημοσιεύουν αναλύσεις για την επιδημία σε πραγματικό χρόνο.

Οι επιδημιολόγοι επιμένουν ότι δεν γνωρίζουν πολλά για τον ιό που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο και χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμήσουν τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων σε σύγκριση με προηγούμενες επιδημίες, όμως πολλές υποθέσεις ανατρέπονται.

Πολλοί ειδικοί προσπαθούν επίσης να εκτιμήσουν τις τελευταίες ημέρες μία σημαντική παράμετρο για τις επιδημίες: τον αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται από έναν ασθενή. Οι εκτιμήσεις τους κυμαίνονται από 1,4 σε 3,8 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Φίσμαν, ποσοστό που θεωρείται μέτριο.

Όμως ο αριθμός αυτός δεν είναι παρά ο μέσος όρος: κάποιοι ασθενείς ενδέχεται να έχουν μολύνει περισσότερους ανθρώπους και άλλοι λιγότερους. «Από μόνο του το ποσοστό αυτό δεν είναι λόγος για πανικό», δήλωσε η Μαϊμούνα Μαζούμντερ του πανεπιστημίου Χάρβαρντ που εργάζεται στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βοστόνης.

Πρώτακρούσματα στη Γερμανία

Στο μεταξύ, το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό επιβεβαιώθηκε στη Γερμανία. Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το βαυαρικό κρατιδιακό υπουργείο Υγείας πρόκειται για έναν άνδρα στη Βαυαρία.

Παράλληλα, η γερμανική εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Webasto ανακοίνωσε ότι ένας δεύτερος εργαζόμενος μολύνθηκε από τον κοροναϊό μετά την επίσκεψη ενός άλλου εργαζομένου από την Κίνα στην έδρα της εταιρείας στο Στόκντορφ της Βαυαρίας. «Η εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Webasto επιβεβαιώνει πως το πρόσωπο που μολύνθηκε από τον κοροναϊό είναι από το Στάρνμπεργκ και εργάζεται στην έδρα της εταιρείας στο Στόκντορφ», ανακοίνωσε η Webasto.

Χθες, Δευτέρα, η Webasto είχε δηλώσει πως ένας κινέζος εργαζόμενος από τη Σαγκάη βρέθηκε θετικός στον ιό όταν επέστρεψε στην Κίνα έπειτα από επίσκεψή του στην έδρα της εταιρείας. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως πρόκειται για το πρώτο κρούσμα μόλυνσης μεταξύ ανθρώπων στο ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς οι άλλοι ασθενείς, που έχουν διαγνωσθεί στην Ευρώπη, είχαν μολυνθεί στη διάρκεια παραμονής τους στην Κίνα.

Η Γερμανία προέτρεψε τη Δευτέρα τους υπηκόους της να αποφεύγουν τα «μη απολύτως απαραίτητα» ταξίδια στην Κίνα, εν μέσω της κλιμάκωσης των φόβων για ταχεία εξάπλωση του νέου κοροναϊού. Το Βερολίνο καταρτίσει επίσης σχεδιασμούς για την «πιθανή κατεπείγουσα απομάκρυνση» περίπου 90 πολιτών της Γερμανίας, εάν το επιθυμούν, από την κινεζική πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας.

Την ίδια στιγμή, το πρώτο αεροπλάνο για τον επαναπατρισμό γάλλων υπηκόων από την κινεζική πόλη Ουχάν, είναι πιθανό να τους φέρει πίσω στο Παρίσι μεθαύριο, Πέμπτη, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί.

«Θα υπάρξει μια πρώτη πτήση επαναπατρισμού η οποία θα αναχωρήσει από το Παρίσι αύριο και το πιθανότερο είναι να επιστρέψει την Πέμπτη με ανθρώπους ... που δεν έχουν συμπτώματα», δήλωσε ο Τζεμπαρί στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι CNews. «Οι άνθρωποι αυτοί θα τεθούν σε καραντίνα. Και μετά θα υπάρξει μια δεύτερη πτήση σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθορισθεί, με ανθρώπους που εμφανίζουν συμπτώματα και είναι πιθανόν φορείς του ιού, για τους οποίους θα φροντίσουμε στο Παρίσι», πρόσθεσε.

Διαβεβαιώσεις στον ΟΗΕ για αντιμετώπιση της επιδημίας

Η Κίνα «έχει την πλήρη δυνατότητα» και την «πίστη» ότι μπορεί να νικήσει «τη μάχη εναντίον της επιδημίας» ιογενούς πνευμονίας που αντιμετωπίζει, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα 28/1 ο Κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Τζανγκ Τζουν τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.Σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η κινεζική μόνιμη αντιπροσωπεία, στη διάρκεια συνάντησης των Τζανγκ Τζουν και Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του Οργανισμού, ο Κινέζος διπλωμάτης αναγνώρισε ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μια «κρίσιμη στιγμή», εκθέτοντας στον γ.γ. την κατάσταση και τα μέσα που έχει επιστρατεύσει για να αντιμετωπίσει τον νέο κοροναϊό.

Η Κίνα «συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα με ανοικτό πνεύμα, με διαφάνεια και επιστημονικό συντονισμό», διαβεβαίωσε. Με «συναίσθηση της ευθύνης της, η Κίνα δεν φείδεται καμιάς προσπάθειας για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού και να σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Τζανγκ.

Όπως αναφέρεται στην κινεζική ανακοίνωση, ο Γκουτέρες σχολίασε ότι ο ΟΗΕ έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της Κίνας θα θέσει υπό έλεγχο την επιδημία και είναι έτοιμος να προσφέρει όποια υποστήριξη και βοήθεια χρειαστεί».

Aπό την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε την Τρίτηότι «έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Πεκίνου να θέσει υπό έλεγχο και να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού 2019-nCoV», σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Στη συνάντηση που είχε με τις αρχές του Πεκίνου, ο Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς δήλωσε ότι εγκρίνει τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κινεζική κυβέρνηση για να περιορίσει το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, πρόσθεσε το Xinhua.

Ο Τέντρος σημείωσε επίσης ότι δεν συνηγορεί υπέρ της απομάκρυνσης των ξένων πολιτών που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Κίνα και συνέστησε ηρεμία.

Πληροφορίες: Reuters , AFP, Xinhua

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)